OVERVÅKER OG TESTER: Ved Folkehelseinstituttet i Oslo jobber man med å kartlegge utbrudd og forskjellige typer av E-coli som blir meldt inn fra landets sykehus. Foto: LISE ÅSERUD/SCANPIX
OVERVÅKER OG TESTER: Ved Folkehelseinstituttet i Oslo jobber man med å kartlegge utbrudd og forskjellige typer av E-coli som blir meldt inn fra landets sykehus. Foto: LISE ÅSERUD/SCANPIXVis mer

E-coli-alarm på Vestlandet

Tilstanden for toåring er kritisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En to år gammel gutt er innlagt på Haukeland Universitetssykehus i Bergen, smittet av en alvorlig type av tarmbakterien E-coli.

Gutten, som er fra Eid kommune, ble innlagt på sykehus i begynnelsen av denne uken. Smitten ble bekreftet i går, skriver lokalavisen Fjordabladet.

Foreldre i barnehagen der gutten går har vært samlet til et informasjonsmøte med representanter fra helsevesenet og Mattilsynet.

Kommunehelsetjenesten undersøker nå, sammen med Mattilsynet om hvor smitten kan stamme fra. Blant annet er det foretatt undersøkelser i barnehagen der gutten går.

- Vi ser så langt på dette som et isolert tilfelle, sier skolesjef Harald Sivertsen i Eid kommune til Fjordabladet.

Toåringen får intensivbehandling på sykehuset. E-coli-bakterier finnes naturlig, men de farlige variantene kan utvikle infeksjoner som blant annet kan forårsake blodig diaré. Sykdommen kan forårsake nyresvikt.

Sist gang et stort utbrudd av E-coli ble registrert i Norge var i 2006. Da døde en person og 18 mennesker ble smittet. Smittekilden ble senere sporet tilbake til et av Gildes anlegg.