E. COLI: Dette bildet fra Centers for Disease Control and Prevention fra 2006 viser E. coli-bakterien, som det nå er påvist en spesiell type av i Bergen. Foto: Janice Carr/CDC via AP)
E. COLI: Dette bildet fra Centers for Disease Control and Prevention fra 2006 viser E. coli-bakterien, som det nå er påvist en spesiell type av i Bergen. Foto: Janice Carr/CDC via AP)Vis mer

Fem smittet av e-coli i Bergen, to har vært innlagt med bloddiaré

E. Coli-smitte påvist hos fem i Bergen. Folkehelseinstituttet koblet inn i jakten på smittekilden

- Når det er fem stykker, er det veldig uvanlig, sier smittevernspesialist og professor Ørjan Olsvik. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en melding på sine hjemmesider meldte Bergen kommune i går at det de siste ukene er påvist fem bekreftede tilfeller med Enterohemoragiske E.coli (EHEC) i Bergen.

De smittede er alle voksne og skal ikke ha vært alvorlig syke. To har vært innlagt på sykehus med blodig diaré, opplyses det i meldingen fra byrådsavdelingen for helse- og omsorg i Bergen.

EHEC er en type E.coli, som er en tarmbakterie.

- Sjelden i Norge

- Dette er sjelden i Norge. Når det er fem stykker, er det uvanlig, veldig uvanlig, og tyder på en eller annen form for kilde, hvis det ikke er slik at disse har smittet hverandre, sier professor i medisinsk mikrobiologi ved Universitetet i Tromsø, Ørjan Olsvik til Dagbladet.

Han forteller at infeksjon med EHEC kan begynne med sterk smerte og blodig diaré, og at pasienten deretter kjenner seg frisk, men i verste fall etter ti dagers tid kan få alvorlig nyresvikt.

Ifølge meldingen fra Bergen kommune varierer symptomene fra ukomplisert diaré med feber og magesmerter til massiv blodig diaré.

«I rundt 10-15 prosent av tilfellene, særlig hos små barn, eldre og personer med svekket immunsystem, kan infeksjonen forårsake hemolytisk uremisk syndrom (HUS), med nyresvikt», heter det også.

Verst for barn

Bergen kommune opplyser at flere av de syke sannsynligvis er smittet i Norge, og at bakteriestammene er sendt til Folkehelseinstituttet for nærmere genetisk klassifisering.

Det er ennå ikke fastslått om det er en felles smittekilde og om det er et utbrudd.

- Hvis det er samme serotype , vil det antakelig være et utbrudd med felles kilde, sier Olsvik, men sier at dette må dokumenteres med en spesiell «DNA-fingerprinting».

Han blir beroliget over at det bare er voksne som hittil har fått påvist smitten.

- Det er barn som er faren, sier han.

- Hvor farlig er dette for voksne?

- De store utbruddene som man hadde på 1980-tallet, i Canada for eksempel, var det eldre på sykehjem som døde, men voksne får normalt ikke alvorlig sykdom, sier Olsvik.

Jakter smittekilden

Han forteller at bakterien gikk under navnet «hamburger-bakterien» da den først dukket opp i USA.

Grunnen var at den gjerne ble spredd via kjøttdeig.

Ifølge Olsvik har grønnsaker oftere og oftere vært involvert i spredningen, og det har også vært tilfeller av vannbåren smitte.

- Det er jo grillsesong nå. Hvor sannsynlig er det at smitte har forbindelse med grilling?

- Det kan jeg ikke gi noen hypotese på. Grilling er egentlig veldig bra, fordi man får høy temperatur på utsiden av kjøttet, sier Olsvik, men legger til at kjøttdeig er et unntak fra dette.

I Bergen jaktes det nå intenst på smittekilden.

«Det kommunale smittevernet har iverksatt en del smitteverntiltak for å hindre smitte fra menneske til menneske, og samarbeider med Folkehelseinstituttet og Mattilsynet for å finne smittekilden», heter det i meldingen fra Bergen kommune.

Her er Bergen kommunes råd til befolkningen:

All farsemat (herunder kjøttdeig, hamburgere, kjøttkaker o. l.) bør være godt gjennomstekt eller gjennomkokt.

Andre kjøttprodukter bør være godt stekt på overflaten.

Unngå upasteurisert melk og produkter laget av upasteurisert melk.

Grønnsaker som skal spises rå bør skylles godt.

Oppbevar maten ved kjøletemperatur (+4°C) – husk kjøleboks i sommervarmen.

Vask hender etter toalettbesøk, etter kontakt med dyr og før matlaging og måltider.

Vask kniver, skjærefjøler og kjøkkenutstyr som er blitt forurenset av råvarer, før utstyret brukes til annen mat. Ha separate skjærefjøler for kjøtt.

Dagbladet kommer med mer