FARLIGERE ENN VENTET: Mye av E. coli-smitten har kommer fra agurker. Her undersøkes deler av en agurk på forskningsinstituttet Brno i Tsjekkia. Mer enn 2000 personer har blitt smittet av bakterien, som viser seg å være en helt ny og svært farlig variant. Foto: AP Photo/Petr David Josek/Scanpix
FARLIGERE ENN VENTET: Mye av E. coli-smitten har kommer fra agurker. Her undersøkes deler av en agurk på forskningsinstituttet Brno i Tsjekkia. Mer enn 2000 personer har blitt smittet av bakterien, som viser seg å være en helt ny og svært farlig variant. Foto: AP Photo/Petr David Josek/ScanpixVis mer

- E. coli-smitten en helt ny og farlig variant

Over 2000 personer er smittet av E. coli-bakterien. - Den er spesielt aggressiv, sier Folkehelsa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): E. coli-bakterien som har rammet mer enn 2000 personer rundt om i verden, og som har ført til hittil 18 dødsfall i Europa, viser seg å være en helt ny og svært farlig variant.

Den helt nye stammen bakteriene tilhører, skal være svært smittsom og giftig, ifølge en analyse det kinesiske geninstituttet BGI har gjennomført for Universitätsklinikum Hamburg-Eppendorf i Tyskland.

Farlig - Vi har aldri sett et utbrudd av denne bakteriestammen før, sier WHO-talsmann Aphaluck Bhatiasevi til Reuters.

WHO venter på ytterligere informasjon fra forskere om den nye stammen, men ifølge BGIs analyse deler bakteriene 93 prosent av arvestoffet med en E. coli-variant som er påvist i Den sentralafrikanske republikk, og som er kjent for å gi kraftig diaré.

Men den nye stammen inneholder også arvestoff som ser ut til å kunne forårsake blødende tykktarmsbetennelse og nyresvikt.

- Aggressiv - Man ser at denne bakterien er spesielt aggressiv og gir mye HUS. Det er mye av det som kommer fram vi visste fra før, men funnet fra WHO gir oss en delvis forklaring på hvorfor det har vært sånn, sier seniorrådgiver Line Vold ved Folkehelseinstituttet til Dagbladet.

Hun bekrefter at de stadig er i kontakt med WHO og eksperter i andre land i forbindelse E. coli-utbruddet.

- Rådene er fremdeles de samme: unngå salat, agurk og tomat når man er i Tyskland. Vi råder også folk til å ha lav terskel for legebesøk etter man har vært i Tyskland, sier Vold.

Hun mener det er nyttig å få bedre kjennskap til hvordan bakterien er.

- Men vi visste allerede at den var aggressiv og at den kan utvikle nyresvikt, sier hun.

Ekspertene jobber fremdeles med å danne det fulle bildet av hvordan bakterien fungerer.

Resistent E. coli kan smitte fra menneske til menneske, men ifølge eksperter er det ingen tegn til at dette skjer i utstrakt grad med denne bakterien, skriver NTB.

Det er mulig at bakterien kan ha tatt disse genene opp i seg gjennom horisontal genoverføring, det vil si at gener overføres fra en organisme til en annen uten at det er snakk om arv, skriver danske Ingeniøren.

En nordmann er bekreftet smittet av E. coli, mens 39 personer i Sverige skal være syke. En svensk kvinne døde av E. coli for to dager siden.

Frykt Tyske Stephanie Lucka lever i frykt. Begge sønnene hennes, Johannes (12) og Maximilian (14) har blitt rammet av den farlige bakterien sammen med rundt 600 andre i Hamburg, skriver nyhetsbyrået AFP.

Bakterien har tatt 16 liv i Tyskland.

- Vi spiser mye råe grønsaker hjemme. Jeg kan ikke forstå hvordan guttene ble syke når både mannen min og jeg er friske. Det startet med at de var dårlige i magen, sier Lucka.

- Så kom diareen, forteller hun.

Nå er versteparten over, forteller 12 år gamle Johannes.

- Jeg har begynt å spise litt igjen, sier han til AFP.

LEVER I FRYKT: Sykepleieren Stephanie Lucka tar seg av sin 12 år gamle sønn Johannes på Eppendorf-sykehuset i Hamburg. Hun lever i frykt etter at E. coi-bakterien rammet begge sønnene. Foto: AFP Photo/Patrick Lux/Scanpix
LEVER I FRYKT: Sykepleieren Stephanie Lucka tar seg av sin 12 år gamle sønn Johannes på Eppendorf-sykehuset i Hamburg. Hun lever i frykt etter at E. coi-bakterien rammet begge sønnene. Foto: AFP Photo/Patrick Lux/Scanpix Vis mer