E-post avslører: Beklager Norge-refs

Her er e-postene som viser kjeklingen mellom norske og svenske coronatopper og spillet på bakrommet om den omstridte svenske corona-strategien.

SKJULT ROLLE: Sveriges tidligere statsepidemiolog Johan Giesecke. Foto: Johanna Lundberg / Bildbyrån
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

To naboland med to vidt forskjellige strategier for å bekjempe den verste pandemien verden har sett på flere tiår. Sverige gikk for en strategi med flokkimmunitet, uten at ingen egentlig ville si at det var planen, mens den norske planen ble en slå ned-strategi med strenge restriksjoner i vår.

Expressen og frilansgrave-journalisten Emanuel Karlsten har nå publisert en rekke e-poster som blant annet viser hvordan smittevernekspertene i de to landene kommuniserte underveis i corona-pandemien, og hvordan uenighetene fikk utspille seg blant annet i kjekling om avisoppslag – og en beklagelse fra svensk hold.

E-posten viser også hvordan den egentlig pensjonerte svenske eksperten Johan Giesecke i det skjulte hadde en rolle i utformingen av den svenske strategien:

Flokkimmunitet. Hele verden forbinder Sverige med ordet, men likevel vil ingen erkjenne at det har vært landets strategi. Så hvordan har strategien blitt til hos lederne i folkehelsemyndighetene? Ved å be om innsyn i og gjennomgå hundrevis av mailer har frilansjournalisten Emanuel Karlsten kartlagt hva som var grunnlaget for Sveriges covid-19-strategi.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer