<strong>SKJULT ROLLE:</strong> Sveriges tidligere statsepidemiolog Johan Giesecke. Foto: Johanna Lundberg / Bildbyrån

E-post avslører: Beklager Norge-refs

Her er e-postene som viser kjeklingen mellom norske og svenske coronatopper og spillet på bakrommet om den omstridte svenske corona-strategien.

Publisert
Sist oppdatert

To naboland med to vidt forskjellige strategier for å bekjempe den verste pandemien verden har sett på flere tiår. Sverige gikk for en strategi med flokkimmunitet, uten at ingen egentlig ville si at det var planen, mens den norske planen ble en slå ned-strategi med strenge restriksjoner i vår.

Expressen og frilansgrave-journalisten Emanuel Karlsten har nå publisert en rekke e-poster som blant annet viser hvordan smittevernekspertene i de to landene kommuniserte underveis i corona-pandemien, og hvordan uenighetene fikk utspille seg blant annet i kjekling om avisoppslag – og en beklagelse fra svensk hold.

E-posten viser også hvordan den egentlig pensjonerte svenske eksperten Johan Giesecke i det skjulte hadde en rolle i utformingen av den svenske strategien:

Flokkimmunitet. Hele verden forbinder Sverige med ordet, men likevel vil ingen erkjenne at det har vært landets strategi. Så hvordan har strategien blitt til hos lederne i folkehelsemyndighetene? Ved å be om innsyn i og gjennomgå hundrevis av mailer har frilansjournalisten Emanuel Karlsten kartlagt hva som var grunnlaget for Sveriges covid-19-strategi.

«Jeg tror viruset kommer til å sveipe over Sverige som en storm, og i prinsippet smitte alle på en eller to måneder [ …] Jeg tror det allerede finnes tusenvis av smittede i Sverige [ …] Det hele opphører når så mange har blitt smittet og seinere immun, sånn at viruset ikke noen steder å ta veien (kalles flokkimmunitet).»

E-post avslører: Beklager Norge-refs

Det er fredag den 13. mars og Johan Giesecke har akkurat sendt sin første analyse til det svenske pensjonsfondet Tredje AP. En global pandemi har akkurat fått feste i verden, og pensjonsfondet trenger en detaljert forståelse av hvordan det kan slå ut på deres investeringer.

Giesecke har blitt hyret inn av fondet etter å ha gått av med pensjon fra sin jobb som forskningssjef hos de europeiske smittevernsmyndighetene. I ti år, fra 1995-2005, satt han som statsepidemiolog i Sverige. Nå har Tegnell samme rolle.

Blant epidemiologer er Johan Giesecke et velkjent navn. Hans nettverk er stort og hans status hos folkehelsemyndighetene høy. Det til tross for at det er mange år siden han var ansatt der. Selv ansatte han blant annet Tegnell, og har flere ganger kalt ham «sin gutt». Myndighetene lytter når Giesecke snakker. I alle fall de øverste myndighetene.

Lørdagskvelden den 14. mars får Giesecke en idé. Sverige har akkurat fått sitt første corona-relaterte dødsfall. Svenske Folkhälsomyndigheten har endret strategi. Nå vil de begrense viruset i stedet for å stoppe det.

Giesecke sender en mail til den assisterende statsepidemiolog Anders Wallensten og analysesjef Lisa Brouwers. Han lurer på om de har litt tid til å høre på en idé han har. Han vil sammenlikne corona-dødsfall med dødsfall knyttet til vanlig influensa:

E-post avslører: Beklager Norge-refs

Kort tid etter kommer bekreftelsen fra Brouwers og også myndighetene. Løfter om å sette av ressurser til hans prosjekt blir gitt. Hjulene er i ferd med å rulle.

Ikke alle omfavner Gieseckes planer. Tjenestemenn ved Folkhälsomyndigheten er på ingen måte imponert. Med forsiktige ord forsøker først epidemiolog Annasara Carnahan å påpeke problemene: «Enten danner det frykt, eller så reduserer det (inntrykket av) dødeligheten hos covid-19», skriver hun.

En annen tjenesteperson ytrer også sine innvendinger, og påpeker at det er en rekke ulike faktorer som gjør en slik sammenstilling problematisk:

E-post avslører: Beklager Norge-refs

Analyschef Lisa Brouwers videresender kommentarene til Giesecke, som samme kveld svarer:

E-post avslører: Beklager Norge-refs

Hvorfor får Johan Giesecke, som ikke har noen formell rolle i helsemyndighetene, tilgang til myndighetenes interne ressurser og analyser? Hvorfor sendes intern kommunikasjon til en utenforstående? Lisa Brouwers mener i dag at hun ikke satte i gang noe prosjekt og at hun heller ikke synes hun har gitt Giesecke en slik tilgang.

Brouwers skriver i en e-post: «John G har inte fått access til vare sig medarbetare eller deras interna svar til mig – jag valde att videresende svar från medarbetare til honom för att påvisa en del problem man kunde se med analysförslaget».

Grafen Giesecke foreslo ble aldri publisert. Men dette var bare begynnelsen på Gieseckes reise hos den svenske Folkhälsomyndigheten under coronapandemien.

17. mars, dagen etter at spørsmålet om grafen ble sendt, får Johan Giesecke en e-post fra Anders Tegnell, den svenske statsepidemiologen. Den er kortfattet, som nesten alltid når Tegnell mailer. Som regel er det noen få ord, ofte uten tegnsetting. Denne gangen er budskapet bare i emnefeltet: «Har ni lust at jobba här?».

Johan Giesecke svarer innen en halvtime: «Varför inte».

Giesecke fikk en kontrakt og begynte formelt å jobbe mandagen etter. Samtidig fortsatte han med sine andre oppdrag. Dagen etter skrev han et notat til Tredje AP-fondet-sjef Kerstin Hessius. Søndagen etterpå var han med i en TV-debatt hvor Hessius var en av de andre deltakerne. Mandagen etterpå avsluttet Giesecke arbeidsforholdet med fondet:

E-post avslører: Beklager Norge-refs

Fondet er skuffet, påpeker at muntlige avtaler også gjelder og bemerker at «det hadde varit klädsamt med en rad att det är synd att det är så här». Det er ikke siste gang Giesecke tramper noen på tærne.

När Giesecke nå begynner sitt arbeid hos Folkhälsomyndigheten er han i sitt naturlige habitat. Han er flittig brukt i svenske medier, SVT Aktuellt sender forespørsler om deltakelse flere dager og uker i strekk. Giesecke stiller opp på nesten alt og får enormt gjennomslag både nasjonalt og internasjonalt. Han blir kjendis, får tilbud om bokkontrakt (takker nei) og får spørsmål om å tale på nasjonaldagen i Södertälje (takker ja). Den siste forespørselen sender han videre til Anders Tegnell:

Det er god stemning mellom dem, slik det kan være mellom kolleger som sveises sammen i store kriser. Dette er det viktigste prosjektet i deres karrierer og hele verdens øyner er rettet mot dem.

E-post avslører: Beklager Norge-refs

I løpet av den første uka fakturerer han 50 timer på åtte arbeidsdager. En fredagskveld etter å ha drukket vin til middagen får Giesecke en idé som han sender til Tegnell og Folkehelsemydighetens generaldirektør Johan Carlson om å gjenåpne de videregående skolene, I hvert fall for avgangselevene:

E-post avslører: Beklager Norge-refs

Innspillet blir ikke fulgt.

Seinere samme kveld sender Giesecke en e-post til Preben Aavitsland, overlege ved norske Folkhelseinstituttet (FHI). Foranledningen ser ut til å være et intervju Giesecke selv hadde gjort med Dagbladet, hvor han slo fast at det var Sverige som hadde valgt rett strategi.

Frode Forland, fagdirektør i FHI, hadde tidligere på dagen sendt en skjermdump av Dagbladet-forsiden til Giesecke.

«Som jag sagt nu flera gangen: ni gör fel i Norge», skriver Giesecke.

<strong>FORSIDEN:</strong> Dette intervjuet utløste en liten e-postutveksling mellom Giesecke og de norske FHI-ekspertene.
FORSIDEN: Dette intervjuet utløste en liten e-postutveksling mellom Giesecke og de norske FHI-ekspertene. Vis mer

Aavitsland opplyser til Dagbladet at han ikke ønsker å kommentere kommunikasjonen. Forland sier til Dagbladet at han ikke ønsker å kommentere innholdet i artikkelen utover følgende:

- Vi har hatt et godt samarbeid med den svenske Folkhälsomyndigheten, og vi har fortsatt et godt nordisk samarbeid.

Giesecke skriver i en e-post til Dagbladet at kontakten og kommunikasjonen mellom ham, Aavitsland og Forland har vært god.

– De nordiske statsepidemiologene kjenner jo hverandre godt og kommuniserer ofte, skriver Giesecke.

<strong>FAGDIREKTØR:</strong> Frode Forland, fagdirektør i FHI.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
FAGDIREKTØR: Frode Forland, fagdirektør i FHI. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Stemningen i de andre mailene Giesecke sender er den samme. Han er sikker på at han har rett og at andre har feil. Han ser også ut til å nyte oppmerksomheten. Han sender musikkvideoen som den svenske artisten Dr Alban laget til Anders Tegnell og spør: «Har du sett?».

Giesecke underskriver kontrakten med Folkhälsomyndigheten 12. april. Avtalen gir ham 1250 kroner innenfor en ramme på 800 timer. En moderat avtale ifølge bransjekjennere. Han skal støtte analyse-enheten, som ledes av Lisa Brouwers, med modellering og analyse av covid-19. Den han mailer mest med er Anders Tegnell, og han er den som sender Tegnell flest e-poster etter toppsjefen Albert. Giesecke er også den Tegnell oftest sender mailer til.

Giesecke fakturerer 157 timmar for april og skriver at kveldene hans går med til å delta i programmer hos SVT og TV4. Anders Tegnell godkjenner fakturaen. Seinere kommer det fram at Giesecke ikke kan faktura Folkhälsomyndigheten for medieopptredener. Det kommer også fram at nyhetsredaksjonene ikke engang vet at han har en kontrakt med myndighetene, selv om det ikke var noe Giesecke selv hemmeligholdt.

I løpet av våren gjør Giesecke turné på verdens avisforsider. I spanske medier får uttalelsene hans hundretusentalls delinger på Facebook. Et intervju han gjør med Lockdown tv får over 1,3 millioner visninger. I Sverige begynner han bli folkekjær og sammenliknes med forfatter og kriminolog Leif GW Persson. Samtidig får han også kritikk, noe som også når Anders Tegnell.

Flere reagerer på at han er over 70 år, og derfor tilhører risikogruppen som Sverige ønsker å beskytte, samtidig som han løper fra TV-studio til TV-studio.

– Jeg pleier å si at jeg er 69 og et halvt, sier han til Dagens Industri.

Nå Tegnell sender videre en e-post han har fått om problemstillingen, lurer Giesecke på om han har råd om hva han bør svare.

E-post avslører: Beklager Norge-refs

Giesecke vekker kort sagt følelser. Hos Tegnell er de varme. På andre siden av grensen er de ikke alltid like imponerte. FHI-fagdirektør Frode Forland, som i utlandet har blitt omtalt som «Norges Anders Tegnell», har åpent kritisert Gieseckes uttalelser om att «Sverige gör rätt, alla andra länder gör fel». Forland sa på et tidspunkt også at Giesecke «burde være mer ydmyk».

En spesiell situasjon oppstår når Svenska Dagbladet spør Tegnell om en kommentar om nettopp dette, og sender den upubliserte uttalelsen til Tegnell. I stedet for å svare reporteren sender Tegnell sitatet videre til Frode Forland og spør: «Hva tenker du om dette».

Dagen etter sender Giesecke en unnskyldning til Forland. Han erkjenner at han iblant burde vært mer forsiktig, at han hadde vært skråsikker, samt at noe av det han har sagt har vært ment som spøk:

E-post avslører: Beklager Norge-refs

Relasjonen mellom norske og svenske folkehelsemyndigheter har lenge var god og hyppig. Forland takket for beklagelsen, skriver at han har forsøkt å være forsiktig i sin kritikk og understreker at han setter pris på en god og åpen debatt. Anders Tegnell følger opp med sin forståelse av hvordan mediene opererer:

E-post avslører: Beklager Norge-refs

Ei uke seinere uttrykker Tegnell skuffelse over at Forland igjen har uttalt seg om den svenske kritikken, og skriver i en e-post at han fortsatt er skuffet over Forlands kritikk av Giesecke.

CORONATILTAK: Byrårdsleder Raymond Johansen (Ap) presenterte en rekke nye coronatiltak for Oslo 11. august. Video: NTB Scanpix Vis mer

Hvor skuffet han faktisk var, er vanskelig å lese av de kortfattede e-postene.

Som Johan Giesecke skriver i e-posten til Dagbladet kjenner de norske og svenske fagfolkene hverandre godt, og de har tidligere samarbeidet i ulike former.

– Preben har jeg kjent i 25 år – og jeg betrakter ham som en god venn. Frode ble jeg kjent med og fikk respekt for da han jobbet på min avdeling på Det europeiske smittevernbyrået (ECDC) i Stockholm for 6–7 år siden, skriver Giesecke til Dagbladet.

Samme dag som Tegnell skrev om sin «skuffelse», ble Gieseckes kontrakt med Folkhälsomyndigheten avslørt. Samme dag ble det avslørt at han – i strid med regelverket – hadde fakturert Folkhälsomyndigheten for TV-opptredener.

Gieseckes tilstedeværelse i mediene ble raskt mindre. Men han fortsatte kontakten med Tegnell, og de fortsetter å maile også gjennom sommeren.

Anders Tegnell er blitt gjort kjent med innholdet i artikkelen, og har besvart følgende spørsmål:

FRARÅDER REISE: På grunn av økt smitteimport til Norge og økende coronasmitte i mange land, blir alle land som tidligere var grønne nå gule. Video: NTB Scanpix Vis mer

– Hvordan vil du beskrive Gieseckes status hos Folkhälsomyndigheten og din relasjon til ham?

– Ingen kommenter, men rent allment påvirker ikke mine personlige relasjoner våre vurderinger. De baserer seg på bevis, erfaring og myndighetenes totalvurdering.

– Var det rimelig at Johan Giesecke fikk til gang til myndighetenes interne ressurser og kommunikasjon?

– Ja. Konsultasjon med eksterne eksperter pågår hele tiden, men de får aldri mer gjennomslag enn relevansen deres skulle tilsi. Det er myndighetenes samlede vurdering som gjelder.

Johan Giesecke har ikke besvart Expressen spørsmål om hans rolle og hans påvirkning av corona-strategien. Overfor Dagbladet besvarte han spørsmål om sitt vennskap- og kjennskap til de norske ekspertene, men ikke sakens øvrige problemstillinger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer