E-post avslører: Droppet munnbind til alle

En intern e-post fra helsedepartementet i USA viser at Det hvite hus sendte munnbind til statlige og føderale byråer istedenfor til den amerikanske befolkningen.

<strong>AVSLØRER:</strong> Intern e-post avslører at Det hvite hus droppet planen om å sende munnbind til den amerikanske befolkningen. Foto: Joshua Roberts / Reuters / NTB
AVSLØRER: Intern e-post avslører at Det hvite hus droppet planen om å sende munnbind til den amerikanske befolkningen. Foto: Joshua Roberts / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I april ble det lagt en plan om at det skulle sendes munnbind til alle amerikanske hjem. Folkehelseeksperter i USA mente at det ville vært et klart signal til befolkningen om hvor alvorlig situasjonen er.

- «Dette er så viktig at vi kommer til å sende dem i posten for å få dem til deg», er beskjeden det ville sendt til amerikanerne, sier Monica Gandhi ved Universitetet i California og San Francisco til NBC News.

Planen var å sende munnbind i posten til alle amerikanske hustander. Amerikanere som var bosatt i delstatene som var hardest rammet av pandemien, skulle prioriteres først.

Droppet planen

Nå viser det seg at munnbindene aldri ble sendt til befolkningen, men til statlige og føderale byråer i stedet.

- Det hvite hus droppet planen om å sende tøymunnbind til alle amerikanske husholdninger i april, og valgte i stedet å distribuere disse munnbindene til ideelle organisasjoner og statlige og føderale byråer, ifølge en intern e-post NBC News har fått tilgang til.

MASKERT: USAs president, Donald Trump, har skiftet mening og oppfordrer nå til munnbindbruk. Foto/video: Det hvite hus / AP / AFP Vis mer

Den interne e-posten skal ha blitt sendt som svar på en hendelse fra en ikke-statlig enhet som spurte hvorfor Trump-administrasjonen ikke gikk videre med å sende masker ut til alle amerikanere. I e-posten sier en tjenestemann ved departementet at det var Det hvite hus som hadde tatt beslutningen om å heller sende munnbind til ideelle organisasjoner og byråer.

På spørsmål fra NBC News om hvorfor den originale planen ble droppet, unngår talsmannen å svare. Istedet lyder svaret:

- Tøymunnbind er nå allment tilgjengelig fra en rekke leverandører og lett tilgjengelig for den amerikanske offentligheten. I tillegg lager mange sine egne munnbind nå.

Det hvite hus har ikke kommentert saken.

Munnbind-motstander

Den amerikanske presidenten var i lang tid svært motvillig til å bruke munnbind. Han nektet å bruke munnbind på pressekonferanser, politiske møter og andre begivenheter. I tillegg har han forsøkt å latterliggjøre andre som bruker, som sin demokratiske motkandidat, Joe Biden.

Presidentens egen motstand har også ført til at mange av hans tilhengere har nektet å bruke munnbind fordi de mener det fratar dem en frihet.

I slutten av juli gjorde imidlertid presidenten en helomvending i synet på munnbind-bruk i kampen mot viruset. Årsaken skal i hovedsak være de elendige tallene på meningsmålingene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer