E-post avslører hvordan Unicare ville sikre fortsatt drift

Den kommersielle aktøren Unicare ble avskåret fra å drifte Ammerudlunden sykehjem videre. E-post avslører hvordan de ønsket å fortsette likevel.

IDEELL: Ammerudlunden ble inntil 1. april drevet av Unicare. I tråd med Oslo bystyres ønske drifter nå den ideelle stiftelsen Diakonhjemmet sykehjemmet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
IDEELL: Ammerudlunden ble inntil 1. april drevet av Unicare. I tråd med Oslo bystyres ønske drifter nå den ideelle stiftelsen Diakonhjemmet sykehjemmet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Oslo bystyre har vedtatt at 25 prosent av byens sykehjem skal drives av ideelle aktører innen 2025. For å nå dette politisk bestemte målet fikk ikke den kommersielle aktøren Unicare fortsette å drifte Ammerudlunden sykehjem, da kontrakten gikk ut 1. april.

I stedet ble videre drift lagt ut på anbud der bare ideelle aktører hadde anledning til å delta. Vinneren ble Diakonhjemmet, som nå drifter sykehjemmet i Groruddalen.

Her kunne historien sluttet, men den ideelle aktøren Godthaab mottok en e-post fra Unicare i fjor høst midt i anbudsprosessen. Den e-posten vekker sterke reaksjoner.

«Vi forestår driften»

FAKSIMILE: Eposten sendt fra Tom Tidemann til daglig leder i Godthaab, Lillanna Engzelius.
FAKSIMILE: Eposten sendt fra Tom Tidemann til daglig leder i Godthaab, Lillanna Engzelius. Vis mer

Dagbladet har fått tilgang på e-posten (se faksimile) der Tom Tidemann, konsernsjef i Unicare, skriver at «Unicare har et sterkt ønske om å beholde og videreføre den gode driften vi har etablert på Ammerudlunden, men er avskåret fra å delta i konkurransen slik den nå er etablert».

Tidemann kommer så med tre forslag som skal sikre Unicare fortsatt involvering på Ammerudlunden.

  • «Unicare utarbeider nytt anbud for drift av Ammerudlunden på vegne av Godthaab som leverer anbudet
  • Anbudet vil utarbeides som en forbedret utgave av dagens driftsform
  • Dersom (når) Godthaab vinner anbudet inngår dere en driftsavtale med oss slik at vi forestår driften».

Diakonhjemmet, som vant anbudet og driver Ammerudlunden sykehjem i dag, sier at de aldri har hatt noen kontakt med Unicare og at det ville vært uaktuelt å bruke dem til å drifte sykehjemmet.

Unicare hadde anbudet på 65 millioner kroner i fjor. Prisen på det nye anbudet til Diakonhjemmet er på 80 millioner, ifølge tildelingspapirene. Skattebetalerne sparer 23 prosent av kostnadene ved Unicare versus ideelle, opplyser Unicare selv.

- Undergraver

Forespørselen fra Unicare ble først gitt muntlig til Godthaab-leder Lillanna Engzelius. Hun ba Tidemann formidle saken skriftlig, og varslet så styret i Godthaab. I styret ble ideen blankt avvist, forteller Engzelius til Dagbladet.

- Man kan være enig eller uenig i at det bare er ideelle aktører som kan legge inn anbud, men vi mener man har en moralsk forpliktelse til å forholde seg til de retningslinjene som er. Vi takket nei til forespørselen fra Unicare fordi det ikke sorterer inn under hva slags måte vi ønsker å arbeide på. Praksisen Unicare legger opp til, synes jeg ikke at bør få vokse seg fram, sier Engzelius.

- Her forsøker Unicare å omgå reservasjonsretten og undergraver dermed en politisk beslutning. Dette er ikke en praksis vi synes noe om, legger hun til.

Unicare: - Ønsket samarbeid

Konsernsjef Tom Tidemann i Unicare sier at de sendte e-posten ut fra et ønske om samarbeid.

- Unicare har hatt et sterkt ønske om å videreføre den gode driften vi har hatt på Ammerudlunden. I forbindelse med at det ble kjent at nytt anbud skulle bli forbeholdt ideelle, ønsket vi å se på mulighetene for et samarbeide mellom kommersielle og ideelle aktører, skriver Tidemann i en e-post til Dagbladet.

Tidemann avviser at Unicare har forsøkt å motarbeider den politiske viljen i Oslo. Konsernsjefen trekker fram at sykefraværet har sunket fra 11 til 6 prosent siden de tok over sykehjemmet i 2013 og at de får gode tilbakemeldinger fra beboere og pårørende.

- Jeg syns det er merkelig at Godthaab nå plutselig sier at dette framstår som umoralsk og uryddig. De ønsket å få et skriftlig tilbud på dette, noe de også fikk. De har vurdert dette som såpass interessant at de ryddet plass for å drøfte saken i styremøte. Vi har ikke prøvd å undergrave politiske styringssignaler. Forutsetningen har selvsagt vært at Oslo kommune ved Sykehjemsetaten måtte akseptere oss som underleverandør, slik de må akseptere alle underleverandører. Nå ble det dessverre aldri aktuelt å søke kommunen godkjenning om dette, skriver Tidemann.

Unicare kom aldri til å vurdere lovligheten av forslaget, som hele tiden var forutsatt at de ble godkjent som underleverandør.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer