Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

E-post om Høie: «lot det skinne gjennom» at Hjelset var det beste alternativet

Styreleder i Helse Møre og Romsdal møtte helseministeren på gangen.

MENER HØIE INTRUERTE:  styreleder Stein Kinserdal i Helse Møre og Romsdal skrev i en epost at helse- og omsorgsminister Bent Høie «lot det skinne gjennom» at Hjelset var det beste alternativet.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
MENER HØIE INTRUERTE: styreleder Stein Kinserdal i Helse Møre og Romsdal skrev i en epost at helse- og omsorgsminister Bent Høie «lot det skinne gjennom» at Hjelset var det beste alternativet. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredag ble det kjent at helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) går for å legge det nye sykehuset på Nordvestlandet til Molde. Saken har skapt sterk debatt lokalt, både i helseforetaket og blant folk.

Fra søndag klokka 11 holdes et ekstraordinært styremøte i Helse Møre og Romsdal om juridiske vurderinger rundt plasseringen av nytt sykehus. Ordførerne på Nordmøre ber om at møtet utsettes.

Foran møtet har helseforetaket lagt ut en juridisk vurdering av prosessen forut for administrerende direktør i Helse Møre og Romsdal Astrid Eidsviks avgang. Her refereres det til en epost styreleder Stein Kinserdal skrev til Eidsvik 4. desember - samme dag som hun trakk seg. 

«Lot det skinne gjennom» Jeg er i Oslo i Spektersammenheng, og fikk tilfeldig ett minutt med Bent Høie. Han lurte på hvordan innspurtsuka i Møre og Romsdal, og jeg sa den er krevende, særlig for deg/dere. Han sa det vi vet; at det er viktig at innstillinger til vedtak i HMR og HMN peker på samme lokalisering. Jeg svarte ham ved å si at det er gode begrunnelser for begge tomtealternativ. Han lot det da skinne gjennom, men uten at han sa det eksplisitt, at han mener Hjelset er det opplagte valget. Han ble trukket videre inn i lokalet før jeg fikk spurt ham om han ville ha foretaksmøte på saken. Jeg er klar over at ovenstående ikke nødvendigvis bidrar i dine avklaringsrunder.

Det skriver Tidens Krav som utgis i Kristiansund. 

- Formuleringene uheldig Advokatfirmaet Thommessen har spurt Kinserdal om møtet med Høie. Her trekker Kinserdal seg på deler av sin framstilling i eposten.

Advokatfirmaet skriver at Kinserdal i en telefonsamtale fredag har presisert at møtet med Høie varte i 30 sekunder. Høie ga ikke utrykk for noe konklusjon om stedsvalg, men Kinserdal ga overfor Høie utrykk for at han selv hellet i retning av Hjelset. Kinserdal oppfattet deretter et nikk fra Høie. Kinserdal oppfattet dette som en bekreftelse på at Høie hadde forstått hva han sa. Kinserdal gir utrykk for at han ikke oppfattet at Høie utøvet eierstyring eller ga noen styringssignaler under den korte samtalen. Kinserdal utrykker at formuleringene i e-posten til Eidsvik var uheldige og gikk lengre enn det var grunnlag for ut fra samtalen med Høie, skriver Tidens Krav. 

- Brøt ikke loven Helse Møre og Romsdal brøt ikke forvaltningsloven i spørsmålet om sykehusplassering, konkluderer advokatfirmaet Thommessen. 

I et 13-siders notat som legges fram for styret, konkluderer advokatfirmaet Thommessen med at det ikke foreligger brudd på forvaltningsloven, skriver NTB. 

I tillegg har advokatfirmaet vurdert påstandene om at Helse Midt-Norge og Helse Møre og Romsdal kan ha brukt diskusjonen rundt sluttavtalen til tidligere direktør Astrid Eidsvik i Helse Møre og Romdal som pressmiddel overfor henne i spørsmålet om valg av tomt til sykehuset. 

Det er ikke grunnlag for disse påstandene, mener advokaten som har sett på saken.