E-post-tabbe avslører Bortens kuvending

På Stortinget var Ola Borten Moe imot Statoils oljesandprosjekt. Som oljeminister vurderer han helomvending.

RÅDES TIL HELOMVENDING: Olje- og energiminister Ola Borten Moe vil ikke lenger si hva han mener om Statoils oljesandprosjekt. Foto: Dagbladet.
RÅDES TIL HELOMVENDING: Olje- og energiminister Ola Borten Moe vil ikke lenger si hva han mener om Statoils oljesandprosjekt. Foto: Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Ja. Her må dere bruke alle deres kreative krefter på forslag til gode svar. Kjenner jeg Ola rett så er han mest tilbøyelig til å ta full helomvending og svare på spm 1 at han mener oljesand er et godt prosjekt.»

Slik lyder en epost fra politisk rådgiver Ivar Vigdenes til olje- og energiminister Ola Borten Moes kommunikasjonsstab. Eposten ble ved en feiltakelse også sendt til Dagbladet.


Var imot
Dagbladet har spurt den nye olje- og energiministeren hva han mener om Statoils omstridte oljesandprosjekt i Canada. Da han var stortingsrepresentant i 2009, uttalte han til Dagbladet at han ikke synes det er noe godt prosjekt, og at staten kunne og burde få Statoil ut. Dette var stikk i strid med holdningen til daværende olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.

- Jeg er enig i at dette ikke er noen gladsak for StatoilHydro. Det er åpenbart at man kan vedta at StatoilHydro ikke skal holde på med oljesand, atomkraft, eller andre ting vi mener Norge ikke skal framstå med. Med den tilknytningen staten har til selskapet, vil StatoilHydro oppfattes som en representant på vegne av Norge, sa han.

Han plasserte ansvaret på daværende olje- og energiminister Terje Riis-Johansen, og mente at de statlige selskapene må finne seg i å bli stilt strengere krav til.

Kan ikke svare
Men nå når han selv er kommet i posisjon, er han ikke sikker på om han står for det han den gang sa, og om han vil følge sitt eget råd.

- Jeg har vært statsråd i noen få dager, og har ikke så mye å si om det nå, annet enn at jeg må sette meg inn i saken. Så det får vi komme tilbake til.
- Du kan ikke si at du mener det samme?
- Det eneste jeg kan si nå er at jeg må sette meg inn i det, og at det er forskjell på oljesand og oljesand.
- Din politiske rådgiver tror du vil gjøre helomvending?
- Jeg har hørt rykter om det, ler Moe.

- Forventer at han holder ord
KrFs Line Henriette Hjemdal er også spent på hva Moe mener, og har sendt ham spørsmål til skriftlig besvarelse.

- Jeg ser på Ola Borten Moe som en mann som holder ord, som er engasjert, og som er nettopp i politikken fordi han vil ha endring. Jeg har en klar forventning om at når han har satt seg inn i saken, så mener han det samme som han gjorde før, sier hun.

Også SV, V og enkelte i Ap er kritiske til oljesanden, og ønsker å trekke Statoil ut. Men Terje Riis-Johansen og Jens Stoltenbergs politikk har vært at staten ikke skal gripe inn i enkeltprosjekter. Enkelte av kritikerne øyner håp i den nye eierskapsmeldingen, som legges fram før påske.