E-posten ga svar

Politiet tror de vet hva som fikk Atle Thomas Johansen (45) til å ta livet av hele sin familie. Nå kan arbeidspresset i forkant av tragedien bli gransket, både av BP og Arbeidstilsynet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): Etter å ha undersøkt e-posten Atle Thomas Johansen sendte til en kollega i oljeselskapet BP, samme natt som han tok livet av hele familien sin, mener politiet de vet hva som utløste familiedrapet i Stavanger.

- Vi har våre holdepunkter rundt hva som har skjedd og hvorfor, sier politiadvokat Karsten Monsen i Rogaland politidistrikt til Dagbladet.

I e-posten skriver Johansen, ifølge Stavanger Aftenblad, at han ikke orket mer. Johansen skal ha vært plaget med kostnadsoverskridelser og forsinkelser på et offshoreprosjekt han var ansvarlig for. I den seinere tida hadde han 60-70 timers arbeidsuker, for å få unna alt på jobben.

I e-posten, som er sendt samme natt som drapene, varsler Johansen sin kollega om drapene på kona Hilde (45), barna Arianne (12) og Victor (8). Etter å ha sendt den siste hilsenen til arbeidsgiveren sin, tok Johansen sitt eget liv.

BP skulle i kveld ha hatt nyttårsfest for alle sine ansatte. Den feiringen er nå avlyst.

Ingen granskning

BP hadde i går ikke bestemt seg for om de kommer til å sette i gang en intern granskning av hva som fikk en av deres mest betrodde medarbeidere til å ta livet av sin egen familie.

- Vi vil avvente resultatene fra politiets etterforskning, før vi bestemmer oss for om vi vil granske saken selv. Nå er det viktigste at folk får bearbeidet dette, så får vi ta en ting om gangen, sier informasjonsdirektør Olav Fjellså til Dagbladet.

KJENNER TROLIG DRAPSÅRSAKEN: Politiet tror de vet hva som fikk Atle Thomas Johansen (45) til å ta livet av hele familien på Storhaug i Stavanger. Foto: Erling Hægeland
KJENNER TROLIG DRAPSÅRSAKEN: Politiet tror de vet hva som fikk Atle Thomas Johansen (45) til å ta livet av hele familien på Storhaug i Stavanger. Foto: Erling Hægeland Vis mer

Politiet regner med å avslutte sin etterforskning tidlig i neste uke. Deres konklusjoner er også interessante for Arbeidstilsynet, sier reginodirektør for Vestlandet, Kari A. Birkeland.

- Vi vil følge med og se hva som skjer i etterforskningen, knyttet opp mot arbeidsforholdene han har hatt. Så langt er det bare spekulasjoner, og noen gjennomgang av BP ut i fra det som har kommet fram nå, er ikke aktuelt. Det er eventuelt politiets oppgave å undersøke om det er gjort lovbrudd, sier Birkeland.

- Ikke helt sikre

Flere av Johansens arbeidskolleger har allerede forklart seg for politiet.

- Det er vanskelig å finne en helt klar årsak, og vi vil nok heller ikke gjennomføre en bred og stor etterforskning for å finne det ut. Det er sammensatte ting i en sak som dette, så helt sikre kan vi ikke bli, sier politiadvokat Monsen.

Som Dagbladet skreiv i går, tror politiet at barna hadde lagt seg da faren deres bestemte seg for å ta livet av familien.

Senga på soverommet er ofte åstedet for familiedrap, ifølge voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk ved Politihøgskolen i Oslo. Hun kjenner bare saken i Stavanger gjennom media, men sier til Dagbladet at en studie av 300 familiedrap i USA, der gjerningsmannen også tok sitt eget liv, viser noen fellestrekk.

- Det er alltid flere ting som ligger bak, og ikke alle stressfaktorer er synlige. Det kan være slik at andre ikke ser at det er et problem, fordi man bruker veldig mye energi på å holde fasaden. Men så skjer noe som gjør at man ikke klarer å holde aggresjonen under kontroll, sier Bjørnebekk.

Handler rasjonelt

Firebarnsfamilien fra Stavanger skulle snart flytte inn i et nytt hus, og venner forteller at de gledet seg over at praktvillaen endelig sto ferdig. Byggeprosjektet hadde tatt lengre tid enn planlagt, og blitt dyrere enn først tenkt. Atle Thomas Johansen havnet også i rettssak med utbyggeren i fjor, men nå så endelig alle problemene ut til å være løst. De to foreldrene i familien hadde begge betrodde jobber, og god økonomi.

Ifølge Rettspsykiater Kjell Noreik, er personer som tar livet av hele familien sin ofte ikke psykotiske, eller såkalt bevisstløse i gjerningsøyeblikket, selv om handlingene deres for utenforstående virker helt uforståelige.

- De har et relativt rasjonelt forhold til det de gjør. Av og til etterlater de seg brev. Det tyder på at de har tenkt fornuftig i forhold til situasjonen, sier Noreik.

- Arbeid kan være medvirkende i større eller mindre grad. Men det er neppe bare dette som ligger til grunn for en så alvorlig handling, sier rettspsykiatrien.