ALFAKRØLL: Ray Tomlinson er tilskrevet æren for både e-posten og bruken av @ i e-post-adresser. FOTO: NTB scanpix
ALFAKRØLL: Ray Tomlinson er tilskrevet æren for både e-posten og bruken av @ i e-post-adresser. FOTO: NTB scanpixVis mer

E-postens far er død

Sendte verdens første epost i 1971.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mannen som er kreditert som oppfinneren av e-posten, Ray Tomlinson, er død, 74 år gammel, skriver BBC. Han døde av et hjerteinfarkt.

Fikk ikke tak i kolleger
E-postens historie starter i 1971. Da jobbet Tomlinson som ingeniør i Boston-firmaet Bolt, Beranek and Newman. Den gang fantes kun det som er kjent som internettets forløper, ARPANET.

Tomlinson fikk i oppgave å finne noe interessant man kunne bruke ARPANET til.

I et intervju med National Public Radio i 2009 fortalte Tomlinson at de forsøkte å finne ut hvordan de kunne få mennesker og datamaskiner til å samhandle.

Men motivert av at han ikke fikk tak i kollegene sine, fant han til slutt opp en måte å sende meldinger fra en maskin til en annen på. E-posten var et faktum.

- Forglemmelig
Han begynte med å sende meldinger til seg selv, fra en maskin på kontoret til en annen.

- Tastaturene var 10 fot fra hverandre. Jeg kunne rulle stolen min fra det ene til det andre, skrive en melding og rulle tilbake igjen for å se det jeg hadde prøvd å sende, fortalte Tomlinson.

Spørsmålet «alle» da stiller seg er: Hva stod det i verdens aller første e-post? Trolig bare vas. Testbeskjedene Tomlinson sendte til seg selv inneholdt vanligvis bare tilfedige tegn, men også utdrag fra Abraham Lincolns berømte Gettysburg-tale.

- Den første e-posten var fullstendig forglemmelig, og derfor er den glemt, har Tomlinson fortalt.

Ingeniøren hadde en viss anelse om at han hadde funnet opp noe som kunne slå an, men han ønsket ikke allverdens oppmerksomhet rundt oppfinnelsen, sier en av Tomlinsons daværende kolleger, Jerry Burchfiel.

- Da han viste det til meg, sa han: «Ikke fortell det til noen! Det er ikke dette vi skal jobbe med», fortale Burchfiel til Forbes i 1998.

Alfakrøllen
Tomlinson trengte også noe som skilte navnene til senderne og mottakerne fra navnene på maskinene de satt på. Svaret på det var @, alfakrøllen. Den var ikke så ofte i bruk.

- Det var den eneste preposisjonen på tastaturet, fortalte Tomlinson.

I 2012 ble Tomlinson innlemmet i Internet Hall of Fame.

En skulle kanskje tro at mannen bak noe som så til de grader har fått fotfeste i vår moderne verden, tjente gode penger på sin egen oppfinnelse. Mei, nei.

- Noen ganger blir innovasjon belønnet. Men ikke denne innovasjonen, fortalte Tomlinson.