E-poster avslører at Forsvaret krevde inn penger fra Nigeria

I høringene på Stortinget insisterte forsvarstoppene på at de solgte marinefartøyene til England. Men Forsvarets salgssjef var selv involvert i å drive inn penger fra flåtesjefen til den nigerianske krigsherren Tompolo.

TILTALT: Pensjonert orlogskaptein, Bjørn Stavrum står tiltalt for korrupsjon.
Her er han sammen med sin forsvarer Kim Ellertsen. 
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
TILTALT: Pensjonert orlogskaptein, Bjørn Stavrum står tiltalt for korrupsjon. Her er han sammen med sin forsvarer Kim Ellertsen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Forsvarets salgssjef, kommandørkaptein Odd-Stein Melsæter, var involvert i arbeidet med å drive inn pengene for støttefartøyet KNM «Horten». Det viser e-poster som Økokrim la fram i retten tirsdag. Melsæter sto i kopifeltet på flere eposter som den nå korrupsjonstiltalte orlogskapteinen Bjørn Stavrum sendte til Nigeria sommeren 2013. Mottaker var Winfred Itima, som da var flåtesjefen til den tidligere krigsherren Government «Tompolo» Ekpemupolo. Formålet med epostene Forsvaret sendte var å drive inn penger fra Itima.

- Er det noe nytt? Vi trenger en løsning innen et par dager. Igjen kaptein Itima: Jeg ber deg presse på så dette kan løses til alles tilfredshet, skriver Stavrum i en epost til Itima 19. juli 2013. Melsæter er satt på kopi.

Samme dag svarer flåtesjef Itima, og bekrefter at han vil signere dokumentene snart.

22. juli sender Stavrum en ny purring til Itima, også denne med kopi til kommandørkaptein Melsæter.

- Kaptein Itima: Har du noe informasjon om når pengene kan bli overført, slik at «Horten» kan bli betalt?, skriver Stavrum.

Nektet

I slutten av juli 2013 gikk det nesten daglig eposter til Nigeria der Forsvaret, ved Bjørn Stavrum, etterspurte penger. Melsæter var Stavrums sjef, og en del av ledelsen i Forsvarets Logistikkorganisasjon (FLO). Han var deltaker på de månedlige koordineringsmøtene mellom toppene i FLO, Forsvarsstaben og Forsvarsdepartementet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer