New York Times om Donald Trump

E-poster avslører desperasjonen

Nye e-poster viser hvordan Donald Trump og hans allierte jobbet for å få underkjent høstens valgresultat, og presenterte flere ville konspirasjonsteorier, blant annet om italiensk innblanding.

DESPERASJON: Donald Trump avbildet i Orlando i februar i år. Foto: REUTERS/Octavio Jones/File Photo
DESPERASJON: Donald Trump avbildet i Orlando i februar i år. Foto: REUTERS/Octavio Jones/File Photo Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er New York Times som har fått tilgang til disse e-postene.

Ifølge avisa viser mailene at Trumps stabssjef, Mark Meadows, gjentatte ganger presset på til Justisdepartementet for at de skulle etterforske flere konspirasjonsteorier om valget i 2020, som endte med seier til Joe Biden.

De skriver at Meadows sendte fem e-poster til daværende riksadvokat Jeffrey A. Rosen i løpet av den siste uka av desember i fjor, og starten av januar i år. Hvor han ba riksadvokaten gå gjennom skrotede anklager om valgfusk i New Mexico.

BRYLLUP: Lørdag 27. mars kapret tidligere president Donald Trump nok en gang en plass i søkelyset, men på en litt annerledes måte denne gangen. Reporter: Jeanette N. Vik. Video: NTB, AP, TMZ Vis mer

Vill italiensk konspirasjon

Meadow presenterte i tillegg flere konspirasjonsteorier, og sto på at Trump var den egentlige vinneren.

De gjengir blant annet denne teorien:

- Det inkluderte en teori om at folk i Italia hadde brukt militær teknologi og satelitter til å fjernstyre stemmemaskiner i USA, og bytte stemmene fra Trump til Joe Biden.

E-postene viser ifølge avisen også at Trump og hans team fortsatte å kjempe fram til de siste dagene hans som president i januar tidligere i år før Joe Biden overtok.

Ifølge New York Times ble e-postene oppdaget som følge av en etterforskning om justisdepartementets ansatte var involverte i Trumps forsøk på å få snudd valgresultatet.

Avisa skriver at svarerene fra Rosen ikke tydet på at riksadvokaten var interessert i å åpne noen etterforskning basert på innspillene fra Trumps stabssjef. Andre e-poster skal også vise Rosen nektet å sette opp et møte mellom FBI og en mann som hadde postet internettvideoer som støttet den italienske konspirasjonsteorien.

NOK ER NOK: Fox News-programleder Laura Ingraham, har framstått som en varm forsvarer og tilhenger av Donald Trump i lang tid. Her får hun nok av ekspresidenten. Video: Fox News. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Nekter å gi opp

Selv har Trump helt siden valgnederlaget hevdet at han har blitt utsatt for valgfusk, og prøvd å få det underkjent.

New York Times-journalisten Maggie Haberman skrev i starten av juni om at Trump har fortalt folk i kretsen rundt seg at han tror han blir gjeninnsatt som USAs president i august.

Natt til søndag norsk tid gjorde han comeback etter tre måneder ute av rampelyset, da han talte for republikanere i Greenville i North Carolina.

Senest i midten av mai var han ute og tviholdt på påstandene om valgfusk. Da var en stemmeseddel-database i Arizona som skal ha blitt slettet den siste i påstandsrekken.

At den avgåtte presidenten, og enkelte republikanere, etter et halvt år fortsatt tviholder på påstanden om valgfusk, og stadig kommer med nye anklager, har skapt reaksjoner. Også innad i egne rekker.

- Nå holder det med ærekrenkelser. Det holder med ubegrunnede påstander, tvitret republikaneren Stephen Richer i Arizona kort tid etter Trumps uttalelse.

- Vi kan ikke føye oss for disse sinnssyke løgnene lenger. Som parti. Som stat. Som land, fortsatte han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer