Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

E-POSTkameratene

PÅ NETTET: Gitarkameratene Nilsen og Sunde - nå også som e-postkamerater. Foto: LARS EIVIND BONES Visesanger Lillebjørn Nilsen har alltid med seg en PC i lommestørrelse. Han kan ikke leve uten e-post. Etter sterke oppfordringer fra Lillebjørn har en noe mer skeptisk Øystein Sunde også skaffet seg e-postadresse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Øystein har brukt datamaskin helt siden slikt ble tilgjengelig for den vanlige kvinne og mann. Men selv om han er i ferd med å slite ut sin åttende PC, er han nesten like frustrert nå som den gangen han tok sine første skritt ut i dataverdenen.

- Det er en ting du kan være helt sikker på med data: Når du endelig har fått det til å virke, så er alt sammen så gammeldags at du blir nødt til å kjøpe nytt, sier han.

- Men du skal jo alltid ha det nyeste nye! Jeg ligger en datagenerasjon bak deg. For meg er det viktigst at det funker, ikke at det er siste versjon, sier Lillebjørn, og ser et øyeblikk opp fra sin knøttlille lommemaskin.

Brev fra USA

Imens tikker det inn en beskjed på mobiltelefonen hans. Han har fått brev fra en venn i USA.

- Du kan skrive meldinger til enhver mobiltelefon, forutsatt at den har tekstmuligheter. Du kan også sende e-post til alle som har faks, sier han entusiastisk.

Lillebjørn er opptatt av de mulighetene e-post gir når det gjelder rask og enkel kommunikasjon mellom mennesker - på tvers av alle geografiske hindre. Selv om han har to barn i verste PC-alderen, er det far sjøl som bruker datamaskinen mest på hjemmebane.

- Det er en myte at barn og ungdom er så opptatt av data. De er nok mer opptatt av spill enn av nytteverdi. Kona var i utgangspunktet skeptisk, men fikk fart på seg da hun oppdaget at hun kunne skrive brev til søsknene sine i USA. Nå kan hun skrive til dem flere ganger om dagen, og sparer store summer fordi hun slipper å ringe over Atlanteren.

Frykter hat-post

Øystein måper interessert. Men sliter fremdeles med «config.sys», «autoexec.bat» og alt det andre som kan gå galt med en PC før du i det hele tatt kommer i gang.

- Jeg innser verdien av alt dette, men bruker helst PC-en til å holde orden på låter og økonomi. Ellers bruker jeg teksttjenesten på mobiltelefonen.

- Men du syntes vel det var hyggelig å få e-posthilsen fra meg da jeg var på ferie på Gran Canaria? prøver Lillebjørn.

- Joda, men jeg tenker med gru på den dagen noen som av en eller annen grunn ikke liker meg, starter med å bombardere meg med hat-post!

Ingen av de to ønsker e-postadressene sine i avisa.

- Det dreier seg om privatlivets fred. Å oppgi sin e-postadresse kan sammenliknes med å oppgi sitt telefonnummer eller gateadresse. Men e-post har jo likevel den store fordelen at du selv velger om og når du vil lese beskjeder og svare på dem. Det passer jo ikke alltid at folk ringer eller kommer på besøk, sier Lillebjørn.