BRUKTE BLACKBERRY: Hillary Clinton har forklart at en av grunnene til at hun fikk satt opp en privat e-postserver da hun var utenriksminister var at hun da kunne lese e-poster på Blackberry-telefonen sin. Dette bildet er fra oktober 2011. Foto: Kevin Lamarque / AP / NTB scanpix
BRUKTE BLACKBERRY: Hillary Clinton har forklart at en av grunnene til at hun fikk satt opp en privat e-postserver da hun var utenriksminister var at hun da kunne lese e-poster på Blackberry-telefonen sin. Dette bildet er fra oktober 2011. Foto: Kevin Lamarque / AP / NTB scanpixVis mer

E-postskandalen: Clinton-rådgiver brakk mobiler i to og knuste dem med hammer

Clinton mistrivdes med nye mobiler og byttet tilbake til eldre modeller.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): E-postskandalen fortsetter å skape problemer for presidentkandidat Hillary Clinton.

FBI offentliggjorde fredag 58 sider av etterforskningsrapporten deres, og der var det betydelig skyts for Donald Trump og andre.

Det kom fram at Clinton i avhør sa at hun ikke husker om hun fikk opplæring i hvordan hun skulle oppbevare offentlige dokumenter.

Dette, ifølge Clinton selv, fordi hun hadde hatt en hjernerystelse, noe som gjorde at hun ikke kunne huske hver eneste orientering.

Donald Trump og hans støttespillere har forsøkt å så tvil om Clintons helsetilstand.

De har hevdet at hun ikke vil takle utfordringene som president.

Det kom også fram at hun ikke visste at hemmeligstemplet materiale var merket med (C), for confidential, og det ble slått fast at hun ble tilbudt en epostadresse da hun begynte å jobbe i utenriksdepartementet, men at hun avslo å bruke den.

Knuste mobil med hammer

ELSKER TRUMP: - Det er en grunn for at den mest hatefulle fraksjonen på høyresiden støtter Donald Trump, skriver Clinton på Twitter da hun postet denne kampanjevideoen. Video: Twitter/Hillary Clinton Vis mer

Det er blitt spekulert i om Clinton kan ha blitt hacket mens hun var utenriksminister, og det er indikasjoner på at noen i det minste har forsøkt. FBI konkluderte med at det ikke finnes bevis for dette. Men de slår også fast at dette ikke kan avkreftes, fordi flere av de 13 mobiltelefonene hun brukte ikke er funnet.

Clinton brukte BlackBerry-telefoner. I rapporten kommer det fram at Clinton-topprådgiveren Huma Abedin har forklart FBI at utenriksministeren kunne bruke en ny telefon et par dager, før hun byttet tilbake til den tidligere modellen, fordi hun ville bruke telefonen hun var vant til.

Etter slike bytter forsvant gjerne den forrige mobilen, skriver CNN, og tidligere Clinton-rådgiver Justin Cooper sier han to ganger ødela en av de avlagte mobilene hennes ved å slå den med en hammer eller brekke den i to. Politico skriver at Cooper hjalp Clinton med å sette opp e-post-serveren, og at han vanligvis var ansvarlig for å sette opp utenriksministerens nye enheter.

Coopers forklaring har allerede sneket seg inn i populærkulturen.

FBI endte med å ikke tiltale Clinton i e-postsaken, noe Donald Trump i dag mener framstår som uforståelig.

CLINTON-RÅDGIVERE: Justin Cooper (i døra) er her fotografert sammen med Barack Obama (i hvit skjorte, bare delvis synlig i bildet), Jack Lew, tidligere president Bill Clinton, og de gamle Obama-rådgiverne David Axelrod og David Plouffe, om bord i Air Force One, 4. november 2012. Foto: Pete Souza / Det hvite hus / NTB scanpix
CLINTON-RÅDGIVERE: Justin Cooper (i døra) er her fotografert sammen med Barack Obama (i hvit skjorte, bare delvis synlig i bildet), Jack Lew, tidligere president Bill Clinton, og de gamle Obama-rådgiverne David Axelrod og David Plouffe, om bord i Air Force One, 4. november 2012. Foto: Pete Souza / Det hvite hus / NTB scanpix Vis mer

Bedre tall for Trump

Det diskuteres i amerikansk presse om de stadige e-post-avsløringene vil skade Clintons sjanser til å bli president, eller om dette er forhold som folk allerede har gjort seg opp en mening om. Fivethirtyeight-redaktør Nate Silver, en av USAs beste tolkere av meningsmålingsmateriale, har argumentert med at avsløringene som kom knyttet til FBI-etterforskningen er noe av det som faktisk har skadet Clinton på målingene i løpet av valgkampen.

Fivethirtyeights to modeller for å anslå valgresultatet gir nå Clinton rundt 70 prosents sjanse til å vinne valget.

Donald Trump gjør det nå jevnt over bedre på meningsmålingene enn han gjorde for noen uker siden, og Clinton leder nå med 3,9 prosentpoeng på gjennomsnittet av meningsmålingene.

Trump i Detroit

BRUKER 80 MILLIONER: Donald Trump skal bruke over 80 millioner på å vinne velgere med denne reklamefilmen hvor han bokstavelig talt svartmaler Clintons økonomiske politikk. Video: Youtube/Team Trump Vis mer

Donald Trump har for øvrig brukt lørdagen i en afroamerikansk menighet i den kriserammede byen Detroit.

Ifølge NTB framsto han som langt mer ydmyk enn vanlig da han talte til medlemmene av menigheten, og han ga uttrykk for sympati med «de mange arbeidsledige unge mennene» han hadde sett hengende rundt i gatene i Detroit på vei til valgmøtet.

- Ingenting er tristere enn å overse unge svarte menn som har et enormt ubrukt potensial», sa Trump mens han leste fra et manus, noe han ellers sjelden gjør, skriver NTN.