- E-sigaretten er ingen tryllestav

Ekspertene er uenige om helsefaren.

NYE REGLER: Vil gi tillatelse til å selge e-sigaretter med nikotin i Norge. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
NYE REGLER: Vil gi tillatelse til å selge e-sigaretter med nikotin i Norge. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den mye omtalte e-sigaretten er igjen sentrum for diskusjon når regjeringen nå vil tillate salg av sigaretter med nikotin i Norge.

E-sigaretter har vært gjenstand for forskjellige forskningsresultater, og mye diskusjon. Blant annet har forskning vist at e-sigaretter ikke fører til røykeslutt. Mens en annen studie viste at e-sigaretter er 95 prosent mindre farlig enn vanlige sigaretter.

Lite fokus på skadevirkningene
Karl Erik Lund, forskningsleder ved Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS), mener at markedsadgang for e-sigaretter er et skritt i riktig retning, sett fra et folkehelseperspektiv.

- Det fordi tilgjengelighet til et skadereduserende nikotinalternativ øker, og fordi forsyningskildene vil flyttes fra useriøse nettforhandlere til registrerte norske forhandlere, sier han.

Tom K. Grimsrud, overlege og forsker ved Kreftregisteret, er ikke like positiv.

- Det har vært lite fokus på skadevirkningene ved e-sigaretter. Blant annet på grunn av nikotin, som er en gift der man kjenner noen av skadevirkningene. Vi kjenner ikke langtidsvirkningene av e-sigaretter. Derfor burde ikke e-sigaretter selges fritt, sier Grimsrud.

- Jeg synes det er for mye opptimisme og for lite forsiktighetsregler og forbehold i denne diskusjonen, fortsetter han.

Tobakkskadeloven
Hvis e-sigarettene med nikotin skal selges i Norge, foreslås det å følge de samme reglene som ved tobakk. Dette innebærer blant annet forbud mot reklame, forbud mot røyking inne og oppstilling av sigaretter.

SKEPTISK: Overlege og forsker Tom K. Grimsrud.             Foto: Ann-Elin Wang
SKEPTISK: Overlege og forsker Tom K. Grimsrud. Foto: Ann-Elin Wang Vis mer

Lund mener at forslaget vil bremse røykernes overgang fra sigaretter til et mindre farlig nikotininntak.

- Ved å bruke tobakkslovgivningen på fordamperne, legges det opp til reklameforbud, oppstillingsforbud og standarisert innpakning. Etter mitt skjønn bør e-sigarettene gis markedsbetingelser som gjør at produktet kan konkurrere med, og aller helst konkurrere ut, tobakken. E-sigarettene bør innvilges konkurransefortrinn, sier han.

Grimsrud hadde helst sett at man hadde klart seg med nikotintyggetabletter og de andre produktene som brukes ved røykeslutt.

- Det vi er mest redde for, er at e-sigaretter skal bli så populært at de rekrutterer ungdom og voksne som ellers ikke ville brukt nikotin, inn i nikotinavhengighet, sier han.

- Vi er også urolige for at nikotinavhengigheten blir forsterket, og at brukerne senere går over til nikotinprodukter som er farligere enn e-sigarettene, slik som sigaretter og snus, sier Grimsrud.

Enige om røykeslutt
- Hva slags betingelser salg av e-sigaretter med nikotin får, er avgjørende for om opphevelsen av forbudet i det hele tatt vil ha noe for seg, sier Lund.

Han mener at politikere må være klar over skadene ved overregulering, og at internettsalget vil fortsette om politikere gjør e-sigaretter mindre attraktivt, ved for eksempel å forby smakstilsetninger.

POSITIV: Forsker Karl Erik Lund.
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX .
POSITIV: Forsker Karl Erik Lund. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX . Vis mer

- Det er første gang i mine 30 år som tobakksforsker at vi registrerer at et nikotinprodukt har så stor appell hos røykere. Vi må ta vare på denne unike muligheten til å trekke røykere og potensielle røykere over til et skadereduserende produkt, sier han.

Grimsrud sier det er bra å slutte og røyke. Men at det er flere holdepunkter som tyder på at nikotin i seg selv kan være skadelig. Både under graviditet og ved langtidsbruk.

- Det er også lite som tyder på at e-sigaretter er bedre enn andre "rene" nikotinprodukter, sier han.

- E-sigaretten er ingen tryllestav. Man blir hengende med dobbeltbruk av tobakk og e-sigaretter. E-sigarettene kan da bli en bjørnetjeneste som forsinker det aller viktigste: full røykeslutt, sier Grimsrud.