- E-sigaretter går også under unødvendige forbud

Frp slår tilbake, og er allerede i gang for å sikre e-sigarettens framtid.

E-SIG: Debatten om forbudet mot nikotinholdige e-sigaretter har skutt fart denne uka. Frp mener den kan være et godt virkemiddel for å få folk til å slutte å røyke. Illustrsjonsbilde: NTB Scanpix
E-SIG: Debatten om forbudet mot nikotinholdige e-sigaretter har skutt fart denne uka. Frp mener den kan være et godt virkemiddel for å få folk til å slutte å røyke. Illustrsjonsbilde: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I går gikk stortingsrepresentant Snorre Valen (SV) ut og signaliserte at Norge bør oppheve forbudet mot nikotinholdige e-sigaretter. Han sendte også et stikk til den nye regjeringen som vil ta et oppgjør med den norske forbudslinja, og blant annet oppheve forbud mot Segway og lakrispiper.

- E-sigaretter er viktigere enn Segway og lakrispiper, sa Valen i går.

Han sendte da avgårde et spørsmål til Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) om han vil tillate e-sigaretter i Norge.

Bent Høie ønsker å svare på Valens spørsmål i Stortinget, og ville derfor ikke uttale seg til Dagbladet i dag.

Unødvendig forbud Frp kom imidlertid kjapt på banen og mener det er på sin plass å oppheve forbudet.

- E-sigarettene faller inn under loven som forbyr sigarettetterligninger og importforbudet mot nye nikotinprodukter til Norge. Det går også under forbud og påbud som er undødvendig, og Frp ønsker å fjerne forbudet, sier leder i stortingets Helse- og omsorgskomitee, Kari Kjønaas Kjos (Frp).

Bakgrunnen for debatten er en rapport av SIRUS-forsker Karl Erik Lund. Lund konkluderte med at forbudet mot e-sigaretter er uhensiktsmessig for folkehelsa. Samtidig mente Lund at e-sigaretter bør slippes på markedet som en vanlig forbruksvare.

- Valen bløffer Tidligere i år strammet den rødgrønne regjeringen inn røykeloven. Det innebar blant annet et forbud mot markedsføring av tobakksimitasjoner som e-sigaretter. Forbudet mot nikotinholdige e-sigaretter skulle opprettholdes.

- Frp stemte mot alle disse innstramningene i røykeloven. Høyre stemte mot noen av dem. Forbudet mot e-sigaretter er en sak vi er oppmerksom på. Og jeg har allerede snakket med helseministeren om å reversere innstramningene i røykeloven, sier Kjos.

Ifølge henne ble det også lagt stor vekt på e-sigaretter under lovforhandlingene.

- Vi ble pepret med e-poster om e-sigaretter, så problemstillingen var godt kjent for SV også da. Når Valen sier at dette ikke blir diskutert, tar han feil. Det var en diskusjon da røykeloven ble innstrammet. Det er greit av SV å endre mening, men man må ikke late som dette er noe nytt, mener Kjos.

- Smertefullt å slutte - Jeg slutta for ett år og ni måneder siden etter å ha røyka i 37 år. Det var smertefullt og jeg veit hvor slitsomt det er. Jeg prøvde e-sigaretter uten nikotin, og det hadde liten virkning. Nikotintyggis ble redninga etter hvert, sier hun.

- E-sigaretter er mindre skadelig for kroppen enn vanlige sigaretter. Den innstramningene i røykeloven er mer opptatt av alt som kan minne om sigaretter fordi det kan få folk til å bli røykere. Det er lite sannsynlig at folk begynner med e-sigaretter hvis de ikke har røyka før, så det synes jeg er tullete, sier hun.

- Lov å endre mening Snorre Valen mener den nye rapporten fra SIRUS gir ny kunnskap om virkningene av e-sigarettrøyking, og at den danner grunnlag for hans forslag om å oppheve forbudet.

- Jeg har visst i mange år hva e-sigaretter er. Den nye rapporten gjør at det er mye mer håndfast. Frp bør bare slenge seg på, og gjøre en innsats for å oppheve forbudet. SV var delt da røykeloven var innført, og SV og Frp var de partiene som var mot. Det er viktig at politikere kan endre mening når det kommer ny kunnskap, slik vi gjør når det kommer kunnskap om e-sigaretter. Dom jeg mener at Frp bør endre mening om klimapolitikk, sier Valen.

Vil se bevis Det er fortsatt et stykke igjen før et eventuelt forbud mot nikotinholdige e-sigaretter kan bli opphevet. Helsedirektoratet har som oppgave å gi faglige råd til Helse- og omsorgsdepartementet. Når et eventuelt oppdrag om utredning av e-sigaretter kommer fra departementet, vil Helsedirektoratet vurdere hvilken virkning e-sigaretter vil ha for folkehelsa.

- E-sigaretter er langt mindre skadelig enn vanlige sigaretter, men hvorvidt det er et positivt hjelpemiddel for å få folk til å slutte å røyke, eller om det rekrutterer nye menneskersom som vil dampe, ser vi ikke ennå ut fra de dataene som foreligger, sier divisjonsdirektør i Helsedirektoratet Knut-Inge Klepp.

UNØDVENDIG: Leder i Stortingets Helse- og omsorgskomitee, Kari Kjønaas Kjos mener forbudet mot e-sigaretter er uhensiktsmessig for folkehelsa. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
UNØDVENDIG: Leder i Stortingets Helse- og omsorgskomitee, Kari Kjønaas Kjos mener forbudet mot e-sigaretter er uhensiktsmessig for folkehelsa. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer