E-sigaretter kan gi deg datavirus

- Man skal alltid være kritisk til hva man putter i USB-pluggen, sier sikkerhetsekspert.

<strong>USB:</strong> Mange e-sigaretter er ladbare via USB, og kan dermed være forhåndsprogrammerte med ondsinnet programvare som kan angripe datamaskinger. Sikkerhetsekspert ber folk være varsomme på hva de putter i PC-ens USB-pluff. Foto: AP/Nam Y. Huh/NTB Scanpix
USB: Mange e-sigaretter er ladbare via USB, og kan dermed være forhåndsprogrammerte med ondsinnet programvare som kan angripe datamaskinger. Sikkerhetsekspert ber folk være varsomme på hva de putter i PC-ens USB-pluff. Foto: AP/Nam Y. Huh/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): E-sigaretter er muligens bedre for helsa enn vanlige sigaretter, men for datamaskina kan de ladbare, elektroniske sigarettene være skadelige.

En bruker på forumet Reddit, som skriver han jobber i IT-avdelinga hos et større selskap, la i forrige uke ut en melding der han hevdet en av sjefene i selskapet hadde fått skadelig programvare fra en ukjent kilde som viste seg å være e-sigaretter.

- Det er helt klart mulig. En mikrokontroller på en USB-plugg kan lage hvilken som helst kode, som for eksempel sier at maskina den er plugget i skal ta kontakt med angriperen, sier seniorrådgiver i Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) Vidar Sandland, til Dagbladet.

Billig fra Kina Mange e-sigaretter kan lades, enten ved hjelp av en USB-kabel eller en via en USB-plugg rett fra anretningen selv. Ifølge Reddit-brukeren var PC-en på kontoret oppdatert med antivirusprogram og de nyeste oppdateringene. Etter hvert viste det seg at e-sigaretten, som var produsert i Kina hadde skadelig programvare forhåndsprogrammert.

Da denne ble plugget inn i datamaskina, kontaktet den en avsender som angrep PC-en.

- Moralen i denne historien er at man må være kritisk når man kjøper noe med en USB fra Kina for fem dollar på Ebay, og plugger den i, skriver brukeren.

Sandland i NorSIS sier seg enig.

- Man skal alltid være kritisk til hva man putter i USB-pluggen. Modifiserte tastaturer og datamuser kan benyttes til å distribuere skadelig kode, og det er ingenting som hindrer noen i å legge skadelig kode også i en e-sigarett, sier han.

Angrepsverktøy Historien om den ondsinnede programvaren i USB-sigaretten er ikke verifisert, men i likhet med Sandland, mener også sikkerhetsekspert Pierluigi Paganini at det er fullt mulig at de kan brukes til å spre virus.

Dave Goss i Londons dampselskap sier til The Guardian at e-sigarettene er trygge om man kjøper fra troverdige forhandlere.

Han sier man burde sjekke etter om forseglingen på innpakningen er brutt. Han mener også at nesten alle slike vil komme fra Kina.

Det er ikke de første tekniske probleme som har oppstått for den dampende og stadig mer populære nyvinningen. Det har blitt rapportert om både branner og eksplosjoner i forbindelse med lading av e-sigaretter.

Selve sigaretten og nikotinfri væske selges over disk i Norge. Væske med nikotin er ulovlig i Norge og må kjøpes i utlandet. Det bestilles ofte over nettet.

Om e-sigaretter er farlig og om det fører til røykeslutt, er et omstridt tema blant forskere verden over. 50 000 nordmenn bruker i dag e-sigaretter, og antallet er sterkt økende.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer