E-sjefen forteller: - Slik rekrutterer IS blant norsk ungdom

- Er du først på innsiden, er det ingen lett vei ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LUTVANN (Dagbladet): Nå forteller generalløytnant Kjell Grandhagen, lederen for Etterretningstjenesten, om hvordan IS rekrutterer terrorister blant helt vanlig ungdom i Vesten — og i Norge.

- Det er to retninger: ISIL har en imponerende evne til å bruke moderne kommunikasjonshjelpemidler som unge mennesker benytter seg av, og har en formidabel medieorganisasjon, sier generalløytnant Kjell Grandhagen til Dagbladet.

I et større intervju med Dagbladets helgeavis forteller lederen for Etterretningstjenesten nå i detalj om kampen mot Den islamske stat (IS, tidligere ISIL), faren for terrorangrep på norsk jord og om omfattende spionasje mot Norge.

Fra alle samfunnslag - De motiverer gjennom å beskrive elendigheten i områdene de opererer i, de appellerer til samvittigheten — «som en troende muslim må du engasjere deg i dette». Det litt merkelige som ikke vi er i stand til å forklare er at de også markedsfører sine mest grusomme sider aktivt. Du ville kanskje tro at det var en del som ikke syntes det var OK å kappe hodene av folk, men det rekrutteres fortsatt folk gjennom dette.

Den andre retningen er rekruttering gjennom radikale miljøer i Vesten.

- Er du først på innsiden av denne organisasjonen er det nok ingen lett vei ut av den. Det er bredt spekter av mennesker som rekrutteres - fra høyintellektuelle, beleste og dypt religiøse, til de som har sklidd litt ut av samfunnet og blitt tapere og som ser dette som en vei inn igjen.

Trenes opp Når de er rekruttert får rekruttene - også nordmenn - trening i Irak og Syria, forteller E-sjefen.

- Det er vår vurdering at det eksisterer et internasjonalt fasiliteringsnettverk som hjelper mennesker som vil reise ned. Dette er styrt fra ISILs ledelse i Syria, og tilretteleggingen skjer gjennom et kontaktnett som rapporterer tilbake til dem. Disse tar hånd om praktiske ting, informasjon og rekruttering og tilrettelegging underveis. Rekruttene blir så fraktet til treningsleirene i Syria.

- Hva slags trening får de?

- Alle får en ideologisk og religiøs indoktrinering etter ISILs ekstreme religionstolkning og ideologi, og de får en militærgrunnpakke. Så får folk en videre utdannelse etter hva slags oppgaver de skal utføre. Det kan være opplæring i spesielle våpentyper — noen skal drive med eksplosiver, noen skal bruke håndvåpen, noen skal drive med medievirksomhet. Dette gis de spesifikk opplæring på. Den kan strekke seg over flere måneder.

E-tjenesten ser ISIL som dyktigere innen såkalt «asymmetriske operasjoner» - sjokkangrep og terror - enn i klassiske militæroperasjoner.

Faksimile Dagbladet 16. mai
Faksimile Dagbladet 16. mai Vis mer