E-sjefen forteller: - Slik styrer han verdens farligste terrorgruppe

- De har mer enn nok penger til å utføre de operasjonene de ønsker.

UBESTRIDT: Det er ingen konkurranse om Abu Bakr al-Baghdadis lederskap i IS, sier etterretningssjef Kjell Grandhagen. Foto: AP / NTB SCANPIX
UBESTRIDT: Det er ingen konkurranse om Abu Bakr al-Baghdadis lederskap i IS, sier etterretningssjef Kjell Grandhagen. Foto: AP / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LUTVANN (Dagbladet): - Vi mener at ISIL både retorisk og gjennom tiltak forbereder seg på operasjoner utenfor Midtøsten - og ser ikke bort ifra at nordmenn er involvert i den virksomheten, sier Norges etterretningssjef, generalløytnant Kjell Grandhagen, til Dagbladet.

I et større intervju med Dagbladets helgeavis forteller lederen for Etterretningstjenesten nå i detalj om kampen mot Den islamske stat (IS), faren for terrorangrep på norsk jord, hvordan IS rekrutterer i Norge og om omfattende spionasje og de nye truslene mot Norge. Sentralt i trusselbildet mot Norge står terrorgruppa Den islamske stat (IS, tidligere ISIL).

- Vi har konkludert med at ISIL definitivt er den mest ressurssterke av organisasjonene vi kjenner. De har mer enn nok penger til å utføre de operasjonene de ønsker, sier etterretningssjef Kjell Grandhagen til Dagbladet.

IS kontrollerer nå store områder i Syria og Irak. Framrykkingen, spesielt i juni i år, har rystet verden.

Den indre sirkel IS' ubestridte leder er Abu Bakr al-Baghdadi — verdens mektigste terrorleder. Jihadist-lederen ble født i byen Samarra nord for Bagdad i 1971 og har utdanning innen islam-studier ved et universitet i hovedstaden.

- Han var aktiv i al-Qaida i Irak, forløperen til IS. Vår vurdering er at det ikke er strid om lederskapet i ISIL. Det er en hierarkisk organisasjon med ham på toppen, og et lederskap som lojalt følger opp de beskjedene som han gir. I sånne organisasjoner blir man leder ved kombinasjonen av ideologisk, religiøs lojalitet, og ved å dokumentere følgene av operasjoner han har vært involvert i og beordret, sier Grandhagen til Dagbladet.

Den islamske stat (IS)

• Ytterliggående, væpnet gruppe som hevder å kjempe for en sunnimuslimsk stat (kalifat) i Irak og Syria. IS fronter en svært ekstrem versjon av islamisme.

• Kalte seg tidligere Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL). Gruppen ble dannet i Irak mens landet var okkupert av USA.

• Leder er Abu Bakr al-Baghdadi, som har utnevnt seg selv til «kalif», leder for verdens muslimer.

• Var tidligere en del av terrornettverket al-Qaida, men al-Qaida har tatt avstand fra IS og anklaget IS for overdreven voldsbruk.

• Innledet i juni en offensiv i Nord-Irak og har sammen med andre opprørsgrupper erobret en rekke byer, deriblant storbyen Mosul. * IS anklages for massedrap på opposisjonelle og religiøse minoriteter.

• Amerikanske kampfly har de siste ukene gjennomført en rekke angrep mot IS i Irak. USA har også besluttet å sende overvåkingsfly til Syria for å samle informasjon om IS på den syriske siden av grensen.


(NTB)

- Hvordan er dette hierarkiet?

- Vi har begrenset innsikt i dette, men det er en begrenset gruppe rådgivere rundt al-Baghdadi som er hans nærmeste, som han leder organisasjonen gjennom og som ivaretar de forskjellige funksjonene i dette kalifatet. Etter at kalifatet ble erklært har de iverksatt en del tiltak som går på statslignende funksjoner — justisvesen etter shariaregler, ivaretagelsene av deres økonomiske aktiviteter, kontroll av grensene de har opprettet og andre funksjoner — den humanitære situasjonen og helsevesenet.

Nordmennene
De fleste av de norske ISIL-krigerne er unge menn helt uten militær bakgrunn. Hvordan kan disse gå inn i en så effektiv militærmakt?

- Vi må ha det utgangspunktet at ISIL består ikke bare av denne typen mennesker fra Norge, men også hardbarkede krigere som kommer fra andre områder — Midtøsten, Afghanistan, Pakistan, Nord-Afrika og spesielt fra Kaukasus. Dette er mennesker som har drevet med slik virksomhet i tiår, sier Grandhagen.

NORDMENN: - Vi mener at ISIL både retorisk og gjennom tiltak forbereder seg på operasjoner utenfor Midtøsten - og ser ikke bort ifra at nordmenn er involvert i den virksomheten. sier etterretningssjef Kjell Grandhagen til Dagbladet. Foto: BJØRN LANGSEM / DAGBLADET
NORDMENN: - Vi mener at ISIL både retorisk og gjennom tiltak forbereder seg på operasjoner utenfor Midtøsten - og ser ikke bort ifra at nordmenn er involvert i den virksomheten. sier etterretningssjef Kjell Grandhagen til Dagbladet. Foto: BJØRN LANGSEM / DAGBLADET Vis mer

- Men ISIL tar også inn mennesker utenfra og bringer de inn i virksomheten sin på flere måter — dette er ikke bare en frontlinjeorganisasjon. De har folk som jobber med logistikk, som jobber opp mot mediene, som driver med statlig relatert virksomhet der de har opprettet statsaktig virksomhet. Det er økonomiske tilretteleggere, og det er folk som bistår de som er ved fronten. Det er også virksomhet her som kan utføres av hvermannsen: et selvmordsangrep kan utføres av en tiåring som er påmontert et bombebelte, du trenger ikke tre års militær utdannelse for å få til det, sier Grandhagen.

I august begynte USA å bombe IS i Irak. IS kjemper for en islamsk stat i Syria og Irak og har offentliggjort omfattende videomateriale som viser det som skal være massedrap og henrettelser av shiamuslimer - både sivile irakere og irakiske soldater. Over 50 nordmenn har sluttet seg til IS, og Dagbladet har tidligere vist hvordan norske islamister står side ved side med IS-ledere som deltar i groteske drap.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer