FØLGER MED:  Generalløytnant Kjell Grandhagen, sjef for E-tjenesten, vedgår nå at Norges hemmelige utenlandstjeneste følger nøye med på hva som skjer i Russland. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
FØLGER MED: Generalløytnant Kjell Grandhagen, sjef for E-tjenesten, vedgår nå at Norges hemmelige utenlandstjeneste følger nøye med på hva som skjer i Russland. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

E-sjefen om Russland: - Nødvendig å følge nøye med

Generalløytnant Kjell Grandhagen sier at E-tjenesten følger nøye med på hva som skjer i Russland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjefen for Etterretningstjenesten (E-tjenesten) generalløytnant Kjell Grandhagen ønsker ikke å kommentere detaljer i  NSA-dokumentet (National Security Agency) Dagbladet har fått tilgang til.

Dokumentet som er en del av Snowden-dokumentene beviser at Norge og E-tjenesten har en sentral rolle i overvåkning av Russland, russiske politikere, militære og sivile mål.

- Hvorfor er Russland viktig for E-tjenesten?

- Norges nære beliggenhet opp mot Russland, utviklingen av det russiske samfunnet og Russlands betydelige militærmakt i Norges nærområder, gjør det nødvendig å følge nøye med. Norsk etterretning driver ikke industrispionasje, sier sjefen for E-tjenesten Kjell Grandhagen.

Tett samarbeid - Dokumentet Dagbladet har fått tilgang til er et internt NSA-dokument som E-tjenesten ikke tidligere har sett. Dokumentet gir en beskrivelse av hvordan NSA ser på norske etterretningskapasiteter og etterretningsmål, samt samarbeidet mellom E-tjenesten og NSA, sier generalløytnant Kjell Grandhagen til Dagbladet.

- Dokumentet bærer preg av å være utformet av en amerikansk saksbehandler, og E-tjenesten vil ikke nødvendigvis stille seg bak alle de formuleringer som er benyttet, sier sjefen for den norske E-tjenesten.

Norske lover Grandhagen sier at den Norges hemmelige utenlandstjeneste følger norsk lov.

- All virksomhet E-tjenesten driver er hjemlet i norsk lov. Det framgår av E-loven at tjenesten skal innhente og analysere informasjon som angår norske interesser i forhold til fremmede stater, organisasjoner og individer, og at tjenesten kan samarbeide med andre land, sier Kjell Grandhagen til Dagbladet.

- E-tjenesten støtter ulike deler av statsforvaltningen, og får sine oppdrag gjennom Forsvarsdepartementet, sier Kjell Grandhagen.

- Er det norsk politisk kontroll over E-tjenesten?

- E-tjenesten er under full politisk styring og kontroll. Samarbeid med andre land godkjennes av Forsvarsdepartementet, svarer generalløytnanten overfor Dagbladet og fortsetter:

- Tjenesten kan ikke overvåke norske personer i Norge, og det gjøres heller ikke. Det er sikret full nasjonal kontroll med informasjon som deles med andre land. Dette kontrolleres fortløpende av EOS-utvalget. Partnere som mottar informasjon fra norsk etterretning kan ikke dele denne med andre uten E-tjenestens samtykke.

- Hvem deler dere informasjon med?

- Informasjon deles bare med utenlandske partnere i den grad det anses å tjene norske interesser. Som et lite land er Norge særlig avhengig av samarbeid med andre land på etterretningsområdet.

Taus NSA 10. desember sendte Dagbladet elleve spørsmål til National Security Agency, både om det omtalte dokumentet og samarbeidet med norske myndigheter generelt. NSA vil ikke svare på noen av spørsmålene, utover en standardformulering som har blitt brukt overfor flere andre medier i Snowden-relaterte saker:

- Vi kommer ikke til å kommentere offentlig hver enkelt påståtte etterretningsaktivitet, og amerikanske myndigheter har gjort det klart at USA driver etterretningsinnhenting i utlandet av samme type som alle land gjør, skriver NSA-talskvinne Vanee' Vines i en epost til Dagbladet.

ETTERRETNING: National Security Agency (NSA) er et amerikansk føderalt forvaltningsorgan med ansvar for signaletterretning og kryptering. Foto: NSA
ETTERRETNING: National Security Agency (NSA) er et amerikansk føderalt forvaltningsorgan med ansvar for signaletterretning og kryptering. Foto: NSA Vis mer