Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

E-sjefen: Russiske kampfly trente på å angripe Norge

Sjefene for e-tjenesten trekker fram tre hendelser som viser at russerne går mer offensivt til verks i nordområdene.

TRENTE PÅ ANGREP: Russiske bombefly trente i fjor på å angripe Norge. Her er det russiske angrepsflyet Sukhoi Su-24 avbildet over Østersjøen i april 2016. Illustrasjonsfoto: AFP PHOTO / US NAVY 6TH FLEET / NTB scanpix
TRENTE PÅ ANGREP: Russiske bombefly trente i fjor på å angripe Norge. Her er det russiske angrepsflyet Sukhoi Su-24 avbildet over Østersjøen i april 2016. Illustrasjonsfoto: AFP PHOTO / US NAVY 6TH FLEET / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Under et foredrag i Oslo Militære Samfund mandag kveld viste sjefen for den norske etterretningstjenesten, Morten Haga Lunde, fram radar-utskrifter av russiske kampfly som trener på å angripe norske mål.

Tre episoder

Det er spesielt tre hendelser E-tjenesten mener beviser at Russland har gått mer offensivt til verks i nordområdene.

24. mars 2017 fløy russiske bombefly rett mot E-tjenestens radar i Vardø.

22. mai øvde russerne på et angrep som var rettet mot NATO-fartøyer som øvde nordvest for Senja i Troms.

27. mai var det E-tjenestenes installasjoner i Bodø-området som var målet.

Da den ugraderte terrorvurderingen fra etterretningstjenesten - Fokus 2018 - ble presentert mandag, pekte også E-sjef Lunde på at Russland markerer seg stadig sterkere i nordområdene og Arktis.

«Disse områdene er sentrale i Russlands militære moderniseringsprogram. Norge merker dette gjennom økt russisk aktivitet, og det kan føre til en endret normalsituasjon i nord».

E-tjenesten forventer også større og hyppigere øvelser i området nær Norge.

- Den strategiske og økonomiske verdien til Arktisk gjør at regionen er høyt prioritert av russiske styresmakter. Russland framhever i økende grad at NATO er en trussel mot russiske interesser i Arktis. Styresmaktene ønsker derfor å styrke kontrollen i de nordlige havområdene, sa Haga Lunde da rapporten ble presentert mandag.

ETTERETNINGSSJEFEN: Morten Haga Lunde intervjues her av Dagbladet etter framleggingen av årsrapporten. Video: Henning Lillegård. Reporter: Eiliv Frich Flydal Vis mer

Iskander

Han pekte på at den russiske aktiviteten i Norges nærområder speiler denne utviklingen og under foredraget mandag kveld sa han at russiske Iskander-missiler, som kan bære atomstridshoder, i fjor høst ble flyttet til den norske grensen i Petsjenga-dalen, bare noen titalls kilometer fra Kirkenes.

Forflytningen skjedde under den store russiske øvelsen Zapad 2017.

Iskander, eller SS-26 Stone som det er navngitt av Nato, er et missilsystem som kan skyte ut både ballistiske missiler og kryssermissiler. Begge typen raketter kan utstyres med et konvensjonelt stridshode, eller langt mer skremmende: et atomstridshode.

FOREDRAG: Sjef for E-tjenesten, Morten Haga Lunde, holdt foredrag for Oslo Militære Samfund mandag kveld. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
FOREDRAG: Sjef for E-tjenesten, Morten Haga Lunde, holdt foredrag for Oslo Militære Samfund mandag kveld. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

I februar ble det kjent at Russland utplasserte missilsystemet i eksklaven Kaliningrad, som ligger klemt mellom Nato-landene Polen og Litauen.

- Systemet Russland har utplassert i Kaliningrad har en rekkevidde på opp mot 500 kilometer. Det er nok til å nå langt inn i mange naboland, sa forsker og Russland-ekspert Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) til Dagbladet i februar.

- Større øvelser

Ifølge Haga Lunde har Russland modernisert og trent militærmakta. Noe som har gitt Kreml økt handlingsrom i nordområdene og i Arktis.

- I 2017 har russisk aktivitet i Norges nærområder speilet denne utviklingen, gjennom bruk av forsvarsstyrker og tilfeller av mer utfordrende atferd, sa E-sjefen, og la til at bildet ikke er bedre for 2018.

- Det er ventet større og hyppigere øvelser i områdene nære Norge. Russland har samlet mye av de arktiske områdene under den fellesoperative kommandoen Nordflåten.

Haga Lunde framhevet også tre alvorlige typer trusler for Norge: påvirkning, etterretning og sabotasje. Spesielt ser han på aktiviteten fra Russland.

- Russlands påvirkningsoperasjoner mot vestlige land er blitt trappet opp de siste åra, blant annet ved å forsøke å påvirke valgprosesser og valgresultater. Aktiviteten er en økende utfordring for vestlige demokrati, sa han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!