VANSKELIG:  E-tjenesten og generalløytnant Kjell Grandhagen beskriver sikkerhetssituasjonen i Pakistan som dårlig i sin trusselvurdering.
Foto: Håkon Eikesdal
VANSKELIG: E-tjenesten og generalløytnant Kjell Grandhagen beskriver sikkerhetssituasjonen i Pakistan som dårlig i sin trusselvurdering. Foto: Håkon EikesdalVis mer

E-tjenesten: - Sikkerhetssituasjonen i Pakistan er dårlig

Forsvarets etterretningstjeneste er bekymret over hva som skjer i Pakistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I januar i fjor røpet daværende PST-sjef Janne Kristiansen for åpen mikrofon at Norge hadde hemmelige agenter i Pakistan. Kristiansen måtte umiddelbart forlate stillingen som sjef for sikkerhetspolitiet.

Nå kommer Forsvarets etterretningstjeneste - E-tjenesten - med sin vurdering av den politiske situasjonen i Pakistan - ett år etter Kristiansens fadese.

Sikkerhetssituasjon
E-tjenesten mener det tett befolkede landet i Asia - vel 177 millioner innbyggere - har en svært dårlig sikkerhetssituasjon, sammen med store økonomisk utfordringer.

I rapporten heter det:

«Den økonomiske situasjonen har vært svært vanskelig i årevis, og selv om flere reformer har vært bebudet og forsøkt implementert, har lite skjedd.»

I den ugraderte delen av E-tjenestens trusselvurdering legges det stor vekt på sikkerhetssituasjonen i Pakistan.

«Den dårlige sikkerhetssituasjonen vil måtte håndteres i samarbeid med det pakistanske forsvaret. De siste årene har vist at de militære operasjonene ikke følges opp av sivil innsats, selv om den militære tilnærmingen har vært forankret hos den politiske ledelsen. Dermed er det lite som bidrar til å håndtere de underliggende årsakene til religiøs og sekterisk ekstremisme i Pakistan.»

Høyesterett
Til tross for at E-tjenesten legger stor vekt på manglende samarbeid og konfrontasjoner mellom militære og de sivile myndigheter i Pakistan, mener tjenesten det kan virke som om et noenlunde samarbeid er på plass.

Et lyspunkt i Pakistan er landets høyesterett. I trusselvurderingen - som er utarbeidet av analytikerne i E-tjenesten - konkluderes det med at høyesterett vil være helt avgjørende i kampen mot korrupsjon og valgfusk.

Afghanistan
I trusselvurderingen legges det avgjørende vekt på forholdet mellom Pakistan og Afghanistan, for hvordan det folkerike landet skal utvikle seg.

«For Pakistan er det avgjørende at sikkerhetssituasjonen i Afghanistan bedres, slik at den ikke virker negativt inn på sikkerhetssituasjonen i Pakistan.»

Etterretningstjenesten understreker at når ISAF-styrkene - den internasjonale militærstyrken - trekker seg ut av Afghanistan, vil Pakistan se seg tjent med å ha en rolle i enhver freds- og forsoningsprosess i nabolandet.

I rapporten heter det:

«For Pakistan handler dette selvsagt om å bidra til en bedret sikkerhetssituasjon i Afghanistan, men også om å forsøke å oppnå økt innflytelse i fremtidens Afghanistan - aller helst på bekostning av India