Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

E-tjenesten forklarer: Slik er Kinas kamp for verdensmakt

Xi Jinping blir omtalt som en av de mektigste lederne siden Mao Zedong.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den norske e-tjenesten legger nå fram sin trusselvurdering for 2016, hvor de går gjennom hvordan verden rundt oss vil utvikle seg dette året.

Russland er vår nærmeste nabo og ifølge PST det landet som kan ha størst skadepotensial for Norge. Men også Kina utfører etterretning i Norge - spesielt mot norsk industri.

- Xi har forlatt tidligere lederes politikk om å holde en lav profil og ønsker i stedet både å styrke og å anvende kinesisk makt, skriver e-tjenesten i etteretningsrapporten Fokus 2016.

Kinas president Xi Jinping vil gjøre Kina til en større verdensmakt, påpeker den norske e-tjenesten. På hjemmebane er politisk stabilitet et av Kinas hovedmål.

- Hans mantra er om "den kinesiske drømmen", en gjenreising av Kina som stormakt, bærer også bud om et Kina som tar en mer aktiv og selvsikker internasjonal rolle. 

Om Xi Jinping Mao Zedong etterlot Kina i en traumatisert tilstand. Deng Xiaoping, som var mannen bak Kinas økonomiske revolusjon som åpnet opp landet, innførte begrepet om et kollektiv lederskap.

Men under Xi Jinping har makta i Kina igjen blitt mer sentrert og politiske motstandere har blitt presset av banen. Xi Jinping er nå Kinas ubestridte leder.

- Kommunistpartiets legitimitet hviler tungt på Xi Jinpings sterke posisjon. Til forskjell fra sin forgjenger nyter han stor autoritet i et tilsynelatende lojalt maktapparat, skriver e-tjenesten.

En verdensmakt E-tjenesten mener Xi Jinping drømmer om å gjenreise Kina, så Kina igjen skal få det de mener er deres rettmessige plass i verden: En verdensmakt ved siden av USA.

- Kinas mer uforsonlige utenrikspolitiske linje skriver seg tilbake til kjølvannet av finanskrisen i 2008, skriver e-tjenesten.

De mener endringen skyldes økende nasjonalisme, at finanskrisen skapte et inntrykk av at USAs makt avtok og at kinesisk makt hadde kommet opp på et nivå hvor de kunne konfrontere USA.

Et sterkere Kina skal bygges på en sterk økonomi og sterk militærmakt, ifølge e-tjenesten.

- Siden 1982 har de kinesiske lederne holdt seg med et prinsipielt standpunkt mot å inngå allianser. Strategien passer ikke lenger med Kinas nye økonomiske posisjon i verden. Kina vil spille en større rolle internasjonalt, skrev Dagbladet-kommentator Inger Bentzrud 15. februar.

Et vaklende marked Xi Jinping vil bygge en ny silkevei som går både til havs og til lands, som knytter Europa til både Asia og Midtøsten. Kinas økonomi er verdens nest største.

Men det siste året har det stormet på de kinesiske markedene. Analytikere har spekulert i finanskrise og boligboble, men inntil videre har ikke noen boble sprukket.

- Når det gjelder økonomi har partiet begynt å forberede den kinesiske befolkningen på svakere økonomisk vekst og at omfattende reformer er nødvendig, skriver e-tjenesten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media