Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

E-tjenesten fornøyd med avsløring

Den norske etterretnings-tjenesten skal selv ha kontaktet media angående hysj-kuppet. De får mye ros for å ha bidratt til å identifisere over 20 bin Laden-kontrollerte skip.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har vært en hyggelig dag i Forsvarets etterretningstjeneste. Tv-kanalen ABC avslørte at amerikansk og norsk etterretning har identifisert over 20 handelsskip som eies eller kontrolleres av al-Qaida.

- Det har vært svært hyggelig å få slike tilbakemeldinger, sier pressetalsmann Petter Lindqvist ved Forsvarets overkommando (FO).

Ifølge Lloyd's List var e-tjenesten godt fornøyd med at offentligheten fikk vite om innsatsen. Den maritime nyhets-publikasjonen skrev om al-Qaida-avsløringen 29. november, men omtalte Norge kun som «et nord-europeisk Nato-medlem med omfattende shipping-interesser». Lloyd's skriver at de ble kontaktet av e-tjenesten via «et respektert medlem av shipping-samfunnet».

- Dette er jeg ikke kjent med. Vi har ikke eksplisitt bedt om at denne informasjonen skal frigjøres, sier Lindqvist til Dagbladet.no.

Norge avslørte bin Laden

Det foregår nå en intens jakt på verdenshavene etter de bin Laden-kontrollerte skipene. USA frykter at de blir brukt til å frakte våpen eller al-Qaida-medlemmer. I går bordet de et skip utenfor Pakistan. Det ble gjennomsøkt av amerikanske Navy SEALs og andre spesialister, men ingen al-Qaida-soldater ble funnet.

Det har lenge vært kjent at al-Qaida kontrollerer opptil 80 selskaper i rundt 50 land. Amerikanerne har antatt at bin Laden har eid skip, men det er først nå at det har lykkes å identifisere skipene.

- Hvordan har Norge bidratt?

- Vi har lenge hatt en nært og godt forhold til USA når det gjelder utveksling av etterretningsinformasjon. Dette ble intensivert etter 11. september, sier Lindqvist.

- Det finnes veldig mange steder vi kan innhente informasjon, og det gjelder en rekke områder - alt fra økonomiske opplysninger til ren militær etterretning om våpen. Når det gjelder al-Qaida-nettverket vet man veldig lite. Derfor kan det finnes interessant informasjon på alle tenkelige steder. Vi samler inn store mengder informasjon som vi sender ufiltrert til amerikanerne. Så blir det opp til dem å finne ut om den kan brukes.

Amerikanerne fortalte om gjennombruddet

- Betyr det at dere har videresendt en hel masse info, og at amerikanerne fant de avgjørende puslespill-bitene blant dette?

- Det er metoden vi bruker, og du kan godt bruke det bildet.

- Visste dere at dere hadde funnet noe så viktig?

- Det er jeg ikke kjent med, men amerikanerne fortalte oss i ettertid om gjennombruddet. Det var svært tilfredsstillende å få vite at vi hadde bidratt med avgjørende informasjon på et så viktig område.

Forsvarets overkommando vil ikke fortelle hvilke al-Qaida-skip som nå er identifisert. De frykter at det vil avsløre hvordan de har fått informasjonen. Det er kjent at norske skip i utenlandsfart samlet inn informasjon for e-tjenesten under den kalde krigen. Rederiforbundet opplyser overfor Dagbladet.no at de ikke har vært involvert i al-Qaida-avsløringen.

Truer med å senke skip

Amerikanerne frykter at de neste terrorangrepene kan komme via kommersiell shipping. Bare i New York/New Jersey losses det daglig 5000 containere, og i beste fall sjekkes én av ti.

- Hvis det kan smugles heroin i containere, kan man også smugle inn en atombombe, sier leder av spedisjonsfirmaet CSX Lines til The Economist.

En al-Qaida-mistenkt ble nylig oppdaget i en container i Middelhavshavna Gioia Tauro. Store oljeselskaper har hyret såkalte corporate etterforskere for å unngå befatning med tankskip som kan ha forbindelse til al-Qaida. Men etterforskerne måtte gi opp. I motsetning til den norske e-tjenesten, greide de ikke trenge til bunns i alle intrikate eieravtaler og finne ut hvem som egentlig eier skipene.

Amerikanske myndigheter har sendt ut en advarsel til verdens handelsflåte om at USA vil bruke alle ressurser for å sjekke mistenkelige skip. Skip som motsetter seg bording og kontroll kan bli senket. Amerikansk etterretning sier til ABC at de er på sporet av flere av de al-Qaida-kontrollerte skipene. Ubåter og militære spesialstyrker står i beredskap til å gå om bord.

TERROR-FRAKT: USA frykter at terroristene skal bruke kommersielle skip til å smugle inn masse-ødeleggelses-våpen.Det er ikke påvist noen bin Laden-forbindelse til noen av skipene som er avbildet i forbindelse med denne artikkelen.Illustrasjonsfoto: SCANPIX/AP
GRAVDE FRAM INFO: Her på Lutvann leir i Oslo holder Forsvarets etterretningstjeneste til. Enorme mengder informasjon blir sendt herfra til USA.Arkivfoto: SCANPIX
Hele Norges coronakart