Superrask: Superdatamaskinen Steelwinter, som Etterretningstjenesten kjøper, er en avledning fra et IBM-prosjekt. Den samme avdelingen hos IBM har tidligere laget superdatamaskinen Roadrunner, som i 2008 var verdens kraftigste datamaskin. Foto: IBM
Superrask: Superdatamaskinen Steelwinter, som Etterretningstjenesten kjøper, er en avledning fra et IBM-prosjekt. Den samme avdelingen hos IBM har tidligere laget superdatamaskinen Roadrunner, som i 2008 var verdens kraftigste datamaskin. Foto: IBMVis mer

E-tjenesten kjøper superdatamaskin

Superdatamaskinen Steelwinter er norske spioners nye våpen. Den skal knekke krypteringer og analysere de enorme datamengdene E-tjenesten hver dag samler inn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

READ THIS STORY IN ENGLISH.

OSLO/RIO DE JANEIRO (Dagbladet): Den norske militære etterretningstjenesten samler kontinuerlig inn enorme mengder med signaldata. Bare i Afghanistan samlet E-tjenesten inn 33 millioner teledataregistreringer i løpet av en 30-dagersperiode i rundt årsskiftet 2012/2013. Dette tallet gikk E-tjenesten selv ut med i november.

I tillegg avlytter de både satellitter og radiokommunikasjon i våre nærområder. Lyttestasjonen i Vardø er i realiteten et gigantisk øre mot øst. Til sammen har dette blitt alt for store datamengder til at de norske spionene har klart å nyttiggjøre seg alt de samler inn.
Håndtering av enorme datamengder blir en stadig viktigere del av etterretningstjenestenes overvåking verden over.

Bare i NSAs program for å overvåke epostkommunikasjon og web-surfing over hele verden, XKeyscore, ramlet det inn 41 milliarder registreringer i løpet av en 30-dagers periode i 2012. Enorm datakraft og lagringskapasitet er nødvendig for å kunne bearbeide dataene og finne nålene i slike høystaker.

Snowden
Også i Norge kjenner e-tjenesten på følelsen av å drukne i uhåndterlig store datamengder. Blant annet derfor er de nå i ferd med å kjøpe en superdatamaskin som de har gitt kodenavnet Steelwinter. Det går fram av et dokument Edward Snowden tok med seg fra NSA, og har delt med Dagbladet. Dokumentet, som er merket «top secret», er en oppsummering av hvordan NSA ser på samarbeidet med Norge etter et møte mellom de to tjenestene 7. mars 2013.

I følge dokumentet er superdatamaskinen Norge kjøper en avledning av en såkalt Windsor Blue superdatamaskin.

Internt: Dette NSA-dokumentet er en oppsumering av samarbeidet mellom NSA og den norske E-tjenesten, som amerikanerne kaller NIS (Norwegian Intelligence Service).
Internt: Dette NSA-dokumentet er en oppsumering av samarbeidet mellom NSA og den norske E-tjenesten, som amerikanerne kaller NIS (Norwegian Intelligence Service). Vis mer

«NIS er i ferd med å kjøpe STEELWINTER (en WINDSORBLUE avledet superdatamaskin) og har inngått et samarbeid med NSAs kryptoanalyse- (...) tjeneste for å utvikle programvare til felles nytte», står det.

NIS står for Norwegian Inteligence Service og er navnet amerikanerne bruker på den norske e-tjenesten.

Spillmaskiner Windsor Blue er navnet på et eget program for superdatamaskiner hos den amerikanske IT-giganten IBM.
Datagiganten jobber mot å lage en såkalt exa-skala superdatamaskin som betyr at den kan foreta en trillion —  1 000 000 000 000 000 000 - beregninger i sekundet.

- Exascale-maskiner er ennå ikke mulig å bygge, men når vi kommer dit, vil en slik datamaskin være rundt 20 ganger kraftigere enn den største superdatamaskinen vi kjenner til i dag, sier førsteamanuensis Anne C. Elster ved NTNU.

Denne maskinen står i Kina og er i følge Elster rundt  30 000 ganger så kraftig som den nye spillkonsollen Playstation 4. Spill-konsoller og PC-er bygget for dataspilling er med sine grafikk-kort de kraftigste maskinene som er tilgjengelig for folk flest.

Av dokumentet går det ikke fram når Seelwinter skal leveres til Norge, men i tillegg til selve kjøpet har E-tjenesten startet et samarbeid med NSA om å utvikle programvare til blant annet dekryptering. Noe av de mest interessante dataene E-tjenesten samler inn er kryptert, og de omfattende prosessene for dekryptering krever enormt med datakraft.

- Sterk kryptografi vil de ikke klare å knekke selv med dagens aller kraftigste maskiner, sier forsker og kryptolog Håvard Raddum ved Simula og Universitetet i Bergen.

Men mange bruker ikke kraftig nok kryptering eller deler av krypteringsnøkkelen kan allerede være kjent for de som prøver å knekke koden.

- Da vil en superdatamaskin være nyttig, sier han.

Sendes til NSA Kilder i E-tjenesten opplyser at formålet med kjøpet er å kunne analysere store datamengder og finne de nålene de leter etter i høystakken. De ønsker også å gjøre mer av dette arbeidet i Norge. Slik det er nå, og har vært tidligere, blir store mengder data sendt videre til NSA for å bli analysert der.

I den siste rapporten til Stortingets organ for kontroll med de norske etterretningstjenestene, EOS-utvalget, går det også fram at E-tjenesten vil redusere overføringen av store datamengder til amerikanerne:

«Utvalget har videre blitt orientert om at en ny form for utveksling av data er under utvikling, blant annet legges det opp til mindre, men mer målrettet utveksling av dataene», står det i rapporten. Dette nye systemet skal være klart i løpet av 2014.

Videokonferanse: Edward Snowden snakker til Europaparlamentet i Strasbourg. Foto: Erick Florin/AFP
Videokonferanse: Edward Snowden snakker til Europaparlamentet i Strasbourg. Foto: Erick Florin/AFP Vis mer

Dagbladet har forelagt opplysningene om Steelwinter til e-tjenesten, men de ønsker ikke å kommentere superdatamaskinene ut over følgende.

- E-tjenesten behandler store datamengder, og har nødvendigvis behov for relativt stor datakraft, sier etterretningssjef Kjell Grandhagen.

Han understreker at tjenesten ikke under noen omstendighet overvåker nordmenn i Norge.

- Tjenesten kan ikke overvåke norske personer i Norge, og det gjøres heller ikke. Det er sikret full nasjonal kontroll med informasjon som deles med andre land. Dette kontrolleres fortløpende av EOS-utvalget. Partnere som mottar informasjon fra norsk etterretning kan ikke dele denne med andre uten E-tjenestens samtykke, sier Grandhagen.

Firedoblet budsjett Datamaskinen er et løft for E-tjenestens kapasitet til å analysere sine egne data og er en del av det NSA betegner som et investeringsprogram for teknisk oppgradering av tjenesten slik at de blir bedre rustet til å foreta egne analyser av dataene de samler inn.

«NIS sine budsjetter har blitt firedoblet (rundt US$ 100M) for å støtte dette», står det i NSA-dokumentet.  

E-tjenesten kjøper superdatamaskin

Dette beløpet, som tilsvarer rundt 600 millioner kroner, er en budsjettøkning som er fordelt på de neste fem årene.
E-tjenesten har de siste årene hatt et årlig totalbudsjett på rundt 1,1 milliarder kroner. Etter det Dagbladet kjenner til skal investeringen i Steelwinter gjøres innenfor disse rammene.

Kvantemaskin I NSA satser de så tungt på dekryptering at de nå er involvert i arbeidet med å bygge neste generasjon superdatamaskiner. Selv de aller kraftigste maskinene som finnes i verden i dag er ikke kraftige nok for NSA. Derfor har de etablert «The penetrating Hard Targets» — prosjektet der de sponser og deltar i forskning på såkalte kvantedatamaskiner, viser et dokument Washington Post har fått fra Snowden.

Dette er en helt ny teknologi og hvis ingeniørene får dette til å virke vil det kunne lage datamaskiner som er mange ganger kraftigere enn det kraftigste som finnes i dag.

- Man er ganske fjernt fra å klare å lage en kvantedatamaskin nå, men hadde de klart å lage det ville det revolusjonert mulighetene for å knekke kryptering. De aller fleste kjente krypteringsmetoder ville bli knekket med en kvantedatamaskin, sier Raddum.

Sjakk Windsor Blue prosjektet har i minst eksistert siden 2011 og forskningen blir gjort  på et datalaboratorium i Yorktown Heights  en times biltur nordover fra New York i USA.

- Det er IBM som lager disse superdatamaskinene og de har hett noe med "blue" helt siden sjakkspilleren Gary Kasparov spilte mot «Deep blue» i 1997, sier Thomas Drake til Dagbladet.

Han er en tidligere sjef i NSA og jobbet i spionorganisasjonen fram til 2007.
Drake måtte slutte i NSA etter at han varslet om omfattende overvåking av amerikanere. Drake ble tiltalt for spionasje, men endte opp som en fri mann, men måtte gjøre samfunnstjeneste for å ha misbrukt statens utstyr.

- Hvorfor skulle Norge ønske seg en slik computer?

 - Dette handler om kapasiteter, og dette vil gi Norge mulighet til å analysere og forstå. Slike kapasiteter er nyttige med de enorme datamengdene vi må hanskes med i den digitale underverdenen.

Men han sier også at den interne knivingen mellom spionorganisasjoner gjør at mange nå ønsker seg den heftigste datakraften det er mulig å oppdrive.
 
- Jeg må smile når jeg hører dette. Dette er også en «meg også»-ting. Ingen er fornøyd med det de har. Det er det samme som at alle vil oppgradere sin mobiltelefon eller pc til en større, raskere og en som kan gjøre flere ting.  Det er teknologiens tyranni at man alltid ønsker seg en oppgradering.

De samme mekanismene var i sving da Drake jobbet i NSA.

- I NSA var det alltid stas å ta med noen til Tordello-bygningen, det viktigste computerbygget. Der snakker vi om super-super-computere. Vi tok med gjester inn der og lot dem se på store blinkende maskiner, sier Drake.

Fra dokumentet.
Fra dokumentet. Vis mer