Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

E-tjenesten: Utviklingen i Russland kan medføre en betydelig risiko for Norge

Endringer i Russlands politikk kan komme raskt og uventet, understreket etterretningstjenestens sjef.

NY TRUSSELVURDERING:  Sjef for etterretningstjenesten, generalløytnant Morten Haga Lunde la i dag fram deres årlige trusselvurdering Fokus 2016.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
NY TRUSSELVURDERING: Sjef for etterretningstjenesten, generalløytnant Morten Haga Lunde la i dag fram deres årlige trusselvurdering Fokus 2016. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  For bare et par uker siden la PST fram sin trusselvurdering og påpekte at Russland driver omfattende etterretningsvirksomhet mot Norge.

Ikke overraskende startet også etteretningstjenestens nye sjef Morten Haga Lunde med å snakke om Russland da han i dag la fram e-tjenestens trusselvurdering.
 
- Vi anser ikke at Russland er en militær trussel mot Norge i dag. Russisk etterretningsvirksomhet mot Norge i det digitale rom utgjør derimot en trussel, og denne situasjonen ventes å fortsette i år, forklarte han på pressekonferansen.

- Frykter opprør «Økonomisk nedgang og lederskapets trusseloppfatning gjør bekymringen for sosial misnøye og intern uro større. Tross høy oppslutning om Putin og en svak opposisjon, styrkes kontrolltiltakene ytterligere overfor befolkningen», skriver e-tjenesten i Fokus 2016.
- Selv om ikke Russland utgjør en konkret militær trussel i dag, er det vårt syn at utviklingen på sikt kan medføre en betydelig risiko og usikkerhet for Norge, sa Haga Lunde, som understreket at endringer fra Russlands side kan komme raskt og uventet.

Samtidig er det en stor bekymring av Russland - som har store økonomiske utfordringer med statsøkonomien - blir mer autoritært. Den innenrikspolitiske situasjonen i landet er utfordrende.

På hjemmebane har den lave oljeprisen gitt Putin store utfordringer.

- Frykten for opprør er fortsatt til stede i president Vladimir Putins innerste sirkel, påpeker e-tjenesten.
Agenter i Norge Fremmede staters etterretningsoperasjoner i det digitale rom representerer ifølge Haga Lunde en alvorlig og økende trussel mot nasjonale myndigheter og virksomheter. Hele tre russiske etterretningstjenester spionerer på Norge, og i tillegg til agenter og gamle spionmetoder, bruker de også digitale angrep og hacking.

- Etterretningsoperasjoner i det digitale rom representerer i dag en alvorlig og stadig økende trussel mot norske myndigheter og virksomheter. Disse etterretningsoperasjonene fremstår som både teknisk avanserte og målrettede, sa Haga Lunde under pressekonferansen.

- Russiske aktører har hatt vedvarende aktiviteter mot nroske myndigheter og virksomheter i 2015. Situasjonen ventes å fortsette. Operasjonene i det digitale rom støttes også av mer tradisjonelle former for etterretning, forklarte Lunde under pressekonferansen. 
Islamisme Rapporten Haga Lunde la fram i dag kalles Fokus 2016, og skal gi innblikk i geografiske og tematiske områder E-tjenesten mener har særlig interesse for norske beslutningstakere og for opinionen.

Den tar for seg alle områder av verden, og hvordan situasjonen i et knippe land potensielt kan påvirke Norge.

I rapporten går det fram at terrortrusselen mot Norge fortsatt er størst fra ekstrem islamisme. I all hovedsak er det fortsatt IS og al-Qaida som representerer de største truslene.

I dag har ingen av grupperingene pekt ut Norge som et prioritert mål, men det kan snu. Da vil terrortrusselen mot norske mål påvirkes, understreket Haga.