Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- E-vitamin er billig livs- forsikring

I USA blir E-vitaminet omtalt som 90-åras mirakelpille. Forskere hevder at det beskytter mot hjertesykdommer, forsinker aldringsprosessen, styrker immunforsvaret og reduserer risikoen for noen former for kreft. - Vitamin E er en billig livsforsikring, sier ernæringsfysiolog Dag Viljen Poleszynski.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

E-vitaminet er en antioksidant som hindrer nedbrytning av celler, og bygger opp dem som er ødelagt. Ernæringsekspert Dag Viljen Poleszynski mener vitaminet er viktig for å bedre folkehelsa.

- Alle voksne mennesker bør ta ekstra E-vitaminer. Virkningene har vært godt dokumentert i over 40 år. Vi veit at for hele 80- 90 sykdommer kan antioksidanter og E-vitaminer ha en sykdomsforebyggende effekt, sier Poleszynski. Han er også doktorgradstipendiat for Norges forskningsråd, program for alternativ medisin.

Utbredt

For at E-vitaminet skal være effektivt, krever det større doseringer enn det vi får i oss gjennom vanlig mat.

- Som et minimum bør folk få i seg 100 milligram per dag i tillegg til det de får i seg gjennom kosten. Men de terapeutiske doseringene ligger på rundt 300 til 500 milligram per dag. Anbefalte doser fra konvensjonell ernæringsforskning er ikke mer enn 8- 10 milligram per dag, noe som er helt feil.

Nyere forskning viser at ved større doseringer kan vi forhindre en rekke sykdommer, og behandle en hel del andre. Internasjonalt er det veldig vanlig å bruke E-vitamin som en del av behandlingen av hjerte-karsykdommer, for å styrke immunforsvaret, ved Alzheimers sykdom og for å motvirke kreft, sier Poleszynski.

Uvitenhet

Han hevder at grunnen til at norske leger stort sett ikke bruker mineraler og vitaminer i sin behandling, er uvitenhet.

Men Balderklinikken i Oslo bruker E-vitamin som en del av behandlingsopplegget for pasienter med kreft, hjerte-karsykdommer og for kvinner i overgangsalderen.

- E-vitaminet er viktig i dagens samfunn med mye stress og stråling som fører til at cellene i kroppen brytes ned. E-vitaminet er med på å motvirke nedbrytingsprosessen og bygger cellene opp igjen. Store doser vitaminer gir en tilleggseffekt som er veldig bra, sier klinikkleder Bernt Rognlien.

En britisk studie gjengitt i det anerkjente medisinske tidsskriftet The Lancet, viser at store doser E-vitamin reduserer risikoen for hjerteinfarkt hos hjertesyke med hele 77 prosent. Vitamin E beskytter blodårene mot det farlige kolesterolet som bidrar til forkalkning i de årene som fører blodet til hjertet.

- E-vitamin i store doser kan forebygge ikke-dødelig hjerteinfarkt. Studier har også vist effekt ved åreforkalkning i beina, men disse undersøkelsene er få og svært usikre, sier professor Knud Landmark ved Universitetet i Oslo.

Kreft

Avdelingsoverlege ved Radiumshospitalet, Stener Kvinnsland, mener at E-vitaminet kan være svært viktig.

- Bruken av E-vitaminet er fortsatt i forskningsfasen, og det er dermed vanskelig å entydig fastslå hvor virkningsfullt det er for kreftpasienter. Men reparasjonsevnen til vitamin E kan vise seg å være gunstig, sier professor Kvinnsland. Han er også styreleder i Den Norske Kreftforeningen. Ekstra tilskudd av E-vitamin styrker immunforsvaret hos eldre.

En studie som ble presentert i The Journal of the American Medical Association, bekreftet tidligere undersøkelser om E-vitaminets betydning. Antioksidanten hjelper kroppen til å produsere antistoffer og styrker immunforsvaret hos eldre. Slik kan de leve lenger uten sykdom.

Forskere har funnet få eller ubetydelige bivirkninger av E-vitamin som kosttilskudd.