Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

E14: De første som pekte på Rugova

Den hemmelige spiongruppen E14 var de første som pekte på at Ibrahim Rugova var den som ville være i stand til å skape stabilitet i Kosovo.

FIKK RETT: Daværende utenriksminister Knut Vollebæk og Kosovos president Ibrahim Rugova møter Read som selv var vitne til at flere venner og famile ble slaktet ned av serbisk politi. Nå kommer det fram at spiongruppa E14 var de første som pekte på Rugova som en samlende leder i Kosovo.
FIKK RETT: Daværende utenriksminister Knut Vollebæk og Kosovos president Ibrahim Rugova møter Read som selv var vitne til at flere venner og famile ble slaktet ned av serbisk politi. Nå kommer det fram at spiongruppa E14 var de første som pekte på Rugova som en samlende leder i Kosovo. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da E14 frembrakte disse opplysningene, ga dette Norge og daværende utenriksminister Knut Vollebæk et stort overtak da Norge hadde formannsskapet i Organisasjonen for sikkerhet- og samarbeid i Europa (OSSE) i 1999.

- På denne tiden pekte alle andre på UCK, sier en kilde til Dagbladet. Men E14 fikk rett. Etter en stund var det Rugova det internasjonale storsamfunnet valgte å satse på.

Korrektiv Dette er bare ett av mange eksempler på at gruppens uortodokse metoder ga Norge tilgang til etterretningsopplysninger som ofte fungerte som korrektiv til bildet som andre deler av norske og utenlandske etterretningstjenester presenterte fra aktuelle konfliktområder.

Etterretningsproduktene fra E14 var dermed svært verdifulle for Norge. Ved å dele opplysningene fra E14 med Norges allierte, kunne forsvarsledelsen og regjeringen få tilgang til også andre puslebiter, som Norge fikk tilbake som takk for hjelpen.

Fransk inspirasjon Da den topphemmelige spiongruppen E14 ble etablert, hentet gruppen mye inspirasjon fra kolleger innen fransk etterretning, forteller kilder til Dagbladet.

E14 utviklet helt nye operasjonskonsepter, som gjorde at team på bakken kunne operere langt mer uavhengig enn tidligere.

Det ble lagt sterk vekt på tillitsskapende virksomhet, og gruppen hadde derfor fokus på å rekruttere personer som først og fremst hadde god kultur- og språkforståelse, i tillegg til godt mennesketekke.

Det var viktig for gruppen å raskt kunne gå inn i nye miljøer og etablere et tillitsforhold helt fra bunnen av.

Ute i seks uker Teamene som E14 sendte ut til konfliktområder, opererte som regel ute i seks uker i slengen, før de vendte hjem for debrief og en hvileperiode.

E14 besluttet raskt å bruke egne tolker som ble rekruttert i Norge og som avdelingens ledelse var helt sikre på at de kunne stole på.

På grunn av tidspress, ble lokale tolker benyttet i den første fasen da E14 ble sendt til Balkan og Afghanistan. Men disse ble raskt byttet ut med folk som E14 hadde håndplukket hjemme i Norge.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!