E18 åpnet for all trafikk

Ingen problemer så langt i natt mellom Kristiansand og Grimstad. Men Vegvesenet ber bilførerne vurdere om de trenger å benytte veien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): E18 mellom Kristiansand og Grimstad er nå åpnet for all trafikk i begge retninger, etter at veien har vært stengt siden torsdag morgen. Det er fortsatt snø og vind, men ikke like ille som det har vært tidligere. Politiet beskriver kjøreforholdene som normalt vinterføre.


- Vi åpnet for vogntog i halv tolv-tida torsdag kveld, og det gikk såpass bra at vi åpnet veien for personbiler like etter, opplyser operasjonsleder Arne Arnesen ved Agder politidistrikt til Dagbladet.no.
Han forteller at trafikken nå går som normalt, men med noe redusert fart fordi alle vogntog må kjøre med kjetting.

Regner med normal morgentrafikk

Brøytebilene holder foreløpig snøen unna, og de fleste vogntogene som har ventet i lang tid på å få kjøre videre, er nå kommet seg av gårde.

- Så lenge vi holder brøytebilene i gang, og det ikke skjer noen uhell som stenger av veien, regner vi med at det ikke blir noen problemer, sier Arnesen.

Selv om det foreløpig er få personbiler ute på veiene, tror ikke Arnesen det vil bli større problemer når morgentrafikken setter i gang.

- Men folk bør beregne at det tar litt ekstra tid, sier han

På sine nettsider oppfordrer Vegvesenet folk til å vurdere om de trenger å ferdes på strekningen i dag. De regner fortsatt med at sårbarheten er stor på den forholdsvis smale veien, og hvis ett vogntog blir sittende fast, kan trafikken stoppe helt opp igjen.

ÅPNET IGJEN: Rundt midnatt natt til fredag gikk trafikken normalt på E18 mellom Kristiansand og Grimstad. Dette bildet er fra torsdag morgen. Foto: Scanpix
ÅPNET IGJEN: Rundt midnatt natt til fredag gikk trafikken normalt på E18 mellom Kristiansand og Grimstad. Dette bildet er fra torsdag morgen. Foto: Scanpix Vis mer

- Vi har bergingsbiler stående langs veien så de kan rykke ut raskt om det skulle skje noe, opplyser Arnesen.

Må kjøre med kjetting
Torsdag kveld så det ut til at det
kom til å bli verre vær i området, og det ser i morgentimene ut til at det fremdeles er mye snø, vind og snøfokk i området. Føret er fremdeles vurdert slik at alle vogntog må kjøre med kjetting.

- Vogntogene blir kontrollert i hver ende av veien, opplyser operasjonsleder Arnesen.

Noen vogntog står fremdeles igjen ved endepunktene for de tidligere sperringene, fordi de ikke har kjetting. Kjettingpåbudet blir strengt håndhevet, og 15 000 kroner er minste bøtesats for et vogntog som legger i vei under disse forholdene uten kjettinger.

Mer snø i dag

Selv om det nå ser ut til at trafikken er under kontroll på Sørlandet, ser det ikke ut til å bli noe bedre vær med det første.

- Det blir ingen stor forandring i været i dag. Det er snøvær og stiv til sterk kuling, noen steder opp mot liten storm. Det blir nok mer snø i dag enn i går,er værvarselet fra vakthavende meteorolog Håkon Melhuus ved Meteorologisk institutt i sekstiden.

I løpet av natten har snøværet kommet inn over Sørlandet, og tiltar i styrke nå i morgentimene, selv om det noen steder kan være opphold i små perioder.

- Det ser ut til at vinden og nedbøren kan minke litt i kveld, og at det ikke vil blåse så sterkt lørdag. Søndag blir det lettere vær igjen, opplyser Melhuus.

I GRØFTA: Vanskelige forhold på E18 ved Grimstad torsdag kveld.
KØ: Vogntog og personbiler sto fast på E18 torsdag.