IKKE FORNØYD: Samferdselsminister Jon Georg Dale er ikke imponert over Statens vegvesens budsjettkontroll når det gjelder den planlagte nye E18. Arkivfoto: Berit Roald / NTB Scanpix
IKKE FORNØYD: Samferdselsminister Jon Georg Dale er ikke imponert over Statens vegvesens budsjettkontroll når det gjelder den planlagte nye E18. Arkivfoto: Berit Roald / NTB ScanpixVis mer

Millionsprekk - og stopp - for ny E18:

- E18 blir utsatt fordi Vegvesenet har brukt penger de ikke hadde

Samferdselsminister Jon Georg Dale har gitt klart uttrykk for at han ikke er fornøyd med at Statens vegvesen har brukt mer enn dobbelt så mange millioner på E18 enn de skulle i år.

I dag ble det klart at det blir en pause i den videre planleggingen av nye E18 vest for Oslo noe som har fått Statens vegvesen til å reagere.

- Vi får ikke penger over statsbudsjettet, og nå legger vi ned all aktivitet, bekrefter prosjektdirektør Svein Røed i Statens vegvesen overfor NRK.

- Tomme for penger

Svaret fra Røed imponerer ikke samferdselsminister Jon Georg Dale.

- Statens vegvesen har brukt penger de ikke hadde, og er nå tomme for penger. Utfordringen i dette tilfellet er at Statens vegvesen har brukt penger de ikke har fått. Man kan ikke bruke penger man ikke har uten at det får konsekvenser, sier Dale til Dagbladet.

Han viser til at Vegvesenet har brukt over 600 millioner kroner på E18-prosjektet i 2018, som er mer enn dobbelt så mye som budsjettet tilsa.

- Det påvirker jo budsjettet for 2019, sier ministeren, som understreker at «planen fortsatt er å få i stand E18 så fort som mulig».

- Ikke fornøyd

Dagbladet lurer på om Frp-ministeren og veimannen Dale er skuffet over en utsettelse av den viktige E18-innfartsåren inn til Oslo.

- Når en bruker mer penger enn en har, vil dette få praktiske konsekvenser. Jeg har vært tydelig over for Vegdirektoratet og sagt at jeg forventer mer, og at vi ikke er fornøyd. Nå forholder jeg meg til at dette har skjedd, og jeg tar ikke videre dialog gjennom media, men gjennom den formelle styringsdialogen, sier Dale.

Han har nå bedt vegdirektøren om å «jobbe så fort de klarer, og at de skal legge fram en ny proposisjon for Stortinget så fort som mulig».

- Når vi får opp det nye forslaget, får vi se hvor raskt arbeidet kan gå, også når det gjelder statlige bevilgninger, sier Dale.

- Forventer mer

Vegdirektør Terje Moe Gustavsen sa følgende tidligere mandag:

- Vi jobber nå så raskt som mulig med å forberede grunnlaget for en proposisjon som kan legges fram for Stortinget. Vi er klare til å gå videre med E18-prosjektet når bompengeproposisjonen er behandlet og finansieringen er i orden.

Dagbladet lurer på om budsjettsprekken kan få konsekvenser for personer i Vegdirektoratet eller Vegvesenet.

- Den praktiske konsekvensen er at arbeidet må ha pause fram til ny bevilgning er på plass. Jeg har vært tydelig overfor Vegdirektoratet at jeg forventer mer, og at disse forventningene vil de se klart. Også i det kommende år, sier Dale.

Han understreker at E18-budsjettsprekken ikke skal ha konsekvenser for andre veiutbygginger.

- Andre prosjekt går som planlagt og skal ikke være skadelidende for dette, sier Dale.