E39 i Jølster stengt etter flere jordras - over 150 evakuert

Én person er i vannet etter et jordras som også tok med seg en bil. Veien er stengt til onsdag, etter at store vannmengder, trær og jordras blokkerer veibanen.

VEIEN STENGT: Det er gått flere jordras langs E39 i Jølster kommune i Sogn og Fjordane. Veien er stengt etter at store vannmengder og trær dekker veibanen. Video: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SISTE: Politiet melder i en pressemelding onsdag morgen at situasjonen i området fortsatt er uavklart. Men ingenting tyder på at personer eller verdier er tatt av rasene, selv om bygninger, veier og infrastruktur er skadd som følge av ras og nedbør.

Bjørn Magnussen, vakthavende redningsleder ved Hovedredningssentralen, forteller at personen ikke er funnet - og at redningsmannskaper har trukket seg ut.

- Det er ikke gjort noen funn. Redningshelikopter og redningsdykkere er trukket ut av området. Det er en del områder som helt klart er svært farlig å ta seg inn i, sier han til Dagbladet klokka 22.45.

I går kveld var rundt 1500 kunder uten strøm, onsdag morgen klokka 09.30 er rundt 550 kunder uten strøm som følge av rasene, opplyser Sunnfjord Energi på sine nettsider.

Det er usikkert hvor mange i området som er uten mobildekning.

Frivillige organisasjoner er fremdeles på stedet, ifølge redningslederen.

- Politiet holder på med en generell vurdering av situasjonen, sammen med Meteorologisk institutt. Det er en del nedbør som henger i de forskjellige fjellområdene - potensielt veldig mye, sier Magnussen.

Politiet bekrefter i en pressemelding at uværet har tvunget helikopteret ut av området - men skriver samtidig at fire båter fra Røde Kors bedriver overflatesøk fra båt.

- I samråd med geolog på stedet så har innsatsleder vurdert faren for nye ras som så stor at det ikke kan sendes mannskaper inn til området på land. Det er derfor ikke foretatt søk på land, skriver politiet.

Evakuert mer enn 150

- Over 150 personer er per nå evakuert fra området siden det er fare for nye ras. Disse blir evakuert til ulike evakueringssentre i området.

Det skriver Vest politidistrikt i en pressemelding like før 21.45.

- Både Jølster og Førde kommune har satt krisestab og vi er løpende kontakt med dem, fortsetter meldingen.

Tidligere jobbet redningsmannskaper med å evakuere folk ut av området, hvor flere biler og mennesker står fast mellom to elver som har rent over sine bredder. Veien er også sperret flere steder av jordras.

Nødetatene jobber med å varsle og evakuere folk fra vei og boliger langs den utsatte fjellsiden. Foto: Hallstein Dvergsdal / Firda Tidend / NTB scanpix
Nødetatene jobber med å varsle og evakuere folk fra vei og boliger langs den utsatte fjellsiden. Foto: Hallstein Dvergsdal / Firda Tidend / NTB scanpix Vis mer

Det sa vaktleder Jan-Gunnar Holvik i alarmsentralen til Dagbladet ved 19.15-tida.

- Folk evakueres ut med båter, og flere lokale har kommet og tilbudt evakueringshjelp med egne båter. Røde Kors er på vei med et par RIB-er, men evakueringen hittil går seint. Det er masse vrakgods fra steinras, blant annet trestubber, og det er viktig at de er forsiktig, sa Holvik.

Veien ved Vassenden er vasket vekk av elva, som har gått over breddene. Jord- og steinras har gått flere steder.

- Brannvesenet har gått fra hus til hus og fått folk ut, med hjelp av politiet. Sivilforsvaret er på vei for å bidra, sier Holvik.

- Ingen er skadd hittil - det må i så fall være småting, og ambulanse er på stedet og undersøker, sier vaktlederen til Dagbladet.

Nytt ras - person i vannet

Det gikk ennå et ras på Årnes i Jølster tirsdag kveld. Én person er observert i vannet, etter at én eller to biler er tatt i skredet, som er anslått å være ca. 80 meter bredt, ifølge Vest politidistrikt.

- 20.50 gikk det et nytt skred på sørsida av Jølstervannet. Det har tatt med seg én eller to biler - vi har fått motstridende meldinger - og det er observert én person i vannet, sier vaktleder Terje Birkeland i alarmsentralen i Sogn og Fjordane til Dagbladet klokka 21.15.

Det er båter på Jølstervannet som er sendt mot personen.

- Redningsdykkere er på vei fra Ålesund og Måløy, og skal være framme hvert øyeblikk. Utover det vet jeg ikke noe om tilstanden til personen i vannet, sier Birkeland klokka 21.55.

Selv om veien er stengt, kan bilen som ble truffet av jordskred frakte lokale, som kanskje var på vei vekk fra området. Området kan også ha sett tryggere ut enn nordsida.

- Det har ikke gått skred på sørsida av vannet tidligere i dag, sier Birkeland.

Tre hus evakuert

- Tre hus er evakuert, men det er uvisst hvor mange mennesker det dreier seg om, opplyste Vest politidistrikt like før klokka 17 tirsdag ettermiddag.

Så langt er flere hus evakuert, mens to hytter skal være tatt av de første jordmassene som raste i Jølster kommune tirsdag ettermiddag. Det er også meldt om store skader på båtbyggeriet Brødrene Aa som ligger i Hyen i Gloppen kommune.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har sendt ut gult farevarsel for Vestlandet. Det er observert 20–30 millimeter regn på én time, og det er ventet at de kraftige bygene vil fortsette fram til onsdag formiddag.

Et av skredene pløyde gjennom et byggefeltet Årsetbakkane. Foto: Hallstein Dvergsdal / Firda Tidend / NTB Scanpix
Et av skredene pløyde gjennom et byggefeltet Årsetbakkane. Foto: Hallstein Dvergsdal / Firda Tidend / NTB Scanpix Vis mer

39 er stengt i tre mil fra Skei til Moskog, og det er ingen omkjøringsmuligheter akkurat her, sier Holvik til Dagbladet.

Det er foreløpig ikke meldt om at personer eller dyr skal være skadd som følge av alle jordrasene, men folk oppfordres om å holde seg i ro hjemme, og ikke legge ut på veien.

Kan rase flere steder

Veitrafikksentralen opplyser ved 20-tida at det er gått totalt tre ras.

Det var voldsomme nedbørsmengder som utløste jord- og steinrasene, akkompagnert av lyn og torden.

Den første meldingen om at det var gått et jordras, kom inn til veitrafikksentralen Sogn og Fjordane klokka 16.11.

Ved 17.40-tida opplyser veitrafikksentralen at det kan være fare for jordras flere steder i området.

- Det kan også rase langs fylkesvei 13 som går mellom Moskog i Førde og Dragsvik, sa Nina Heggernes til NTB.

Jord- og steinras sperrer E39 flere steder, og mange hentes ut av lokale som hjelper med privatbåter.
Foto: Sølvi Kobbeltvedt / NTB scanpix
Jord- og steinras sperrer E39 flere steder, og mange hentes ut av lokale som hjelper med privatbåter. Foto: Sølvi Kobbeltvedt / NTB scanpix Vis mer

Også ved Modalen i Nordhordland har det gått et ras langs fylkesvei 569 ved Stokkevika utenfor Mo. Politiet opplyser at asfalt og steiner skal ha løsnet, og at store steiner gjør det vanskelig å passere.

Voldsomt vær avtar

Bilder fra Svidalsneset, der det første raset gikk, viser at veibanen er dekket av enorme vannmengder.

Brunt vann, kvister og store greiner flyter over kyststamveien.

Til NRK sa vaktleder Jan-Gunnar Holvik i alarmsentralen at det er gjort store skader på veier og bruer i området.

- Nå jobber vi med å få tak i båter slik at vi kan få evakuert de som sitter i bilene som er innesperret mellom de mange rasene, sa Holvik.

Regnet har avtatt fra 19-tida av, og hvis det ikke tiltar igjen er det usannsynlig at det går flere jordras, opplyser Marianne Hove ved veitrafikksentralen.

- Hele strekningen mellom Førde og Skei er stengt. E39 blir ikke åpnet i dag, sier Hove til Dagbladet.

Hovedredningssentralen har sendt et redningshelikopter til området hvor det første jordraset gikk. Ifølge politiet hadde helikoptre problemer med å komme fram ettersom det regnet og lynet i området.

Vest politidistrikt opplyste tidligere tirsdag at de ikke vil svare på spørsmål fra pressen på grunn av store arbeidsmengder. Dagbladet har forsøkt å kontakte politidistriktet, som flere timer seinere ikke har tid til å besvare henvendelsene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer