Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

E6 tatt av flommen

Gjennomfartsåra E6 er helt stengt sør for Oppdal etter at ei bru ble tatt av flom i natt. Også Dovrebanen står.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvordan ser det ut der du er? Send oss bilder på epost

- E6 vil antakeligvis bli stengt i flere dager framover, det har gått flere ras og vannet har gravd seg under veien, opplyser operasjonsleder Jon Eivind Schefte ved Sør-Trøndelag politidistrikt til Dagbladet.no.

- Hele brua raste ut i elva og ble skylt vekk. En erstatningsbru, Bailey-bru, er underveis og vil bli forsøkt satt opp i løpet av formiddagen, sier vaktoperatør Mats Carlsson ved Statens Vegvesen i Oslo til Dagbladet.no.

Det er omkjøring via Riksveg 3 og Østerdalen. Veien mellom Hjerkinn og Alvdal er åpen.

- Men riksvei 27 mellom Folldal og Stor-Elvdal er også stengt på grunn av flom. Der er åtte kilometer sammenhengende under vann ved Straumbu, sier Carlsson.

Fant turister i skogen

Operasjonsleder forteller at mannskapet har jobbet i hele natt for å evakuere folk fra den hardt rammede Drivdalen sør for Oppdal.

- Alle er nå evakuert, men dette er er et utrygt område nå med nedsatt framkommelighet. Det kan gå ras fortsatt.

Vannmassene har i løpet av natten delt dalen i to. Sørsiden av dalen ligger fullstendig isolert.

I løpet av natta fant redningsmannskapet en rekke bobiler og campingvogner parkert forskjellige steder i skogene i området. Turistene hadde håpet at regnet skulle gå over, men de måtte evakueres. Ved hjelp av en bulldoser som ble satt inn nordfra klarte mannskapene å rydde vei gjennom raset. Alle innestengte biler, vogntog og busser ble deretter loset sørover.

- Det regner fortsatt. En del av gårdene i området er isolert. Vi må fortsatt påregne materielle skader, avslutter Schefte, som understreker at det ikke lenger er fare for folk.

Flere hus i området er tatt av flommen, men folk er kommet seg i sikkerhet og på trygg grunn.

Jernbanen stengt

Det er ventet stort trøkk på Riksveg 3 i dag. Det er fredag og normalt er det mye trafikk. Nå vil både tungtransporten og utfartstrafikken fra E6 bli belastet Østerdalen.

Fly er muligens det beste alternativet dersom du skal reise mellom nord og sør i helga.

Dovrebanen står også, på grunn av flere ras over sporene. Det kjøres buss forbi stedet, men på grunn av problemene på E6 skjer dette via omveier.

- Vi har ikke kommet til med maskiner ennå, det har vært så mye vann, sier vakthavende informasjonsjef Ellen Svendsvold i Jernbaneverket til Dagbladet.no.

Jernbaneverket vet ennå ikke når jernbanen kan åpnes igjen, fordi det ikke har vært mulig å vurdere skadeomfanget så langt.

- Det spørs hva vannnet har gjort med grunnen under skinnene. Vi skal nå prøve å lede vannet vekk fra sporet, og håper å åpne så raskt som mulig, sier Svendsvold.

Dramatisk

- Situasjonen var dramatisk for folk som satt innesperret i bilene opp gjennom dalen og for flere personer på gårdsbruk som ble evakuert, sier leder for kriseberedskapen i Oppdal kommune, Dagfinn Skjølsvold, til NTB.

Kommunen hadde etablerte en beredskap med tanke på en større evakuering fra Drivdalen, men dette ble ikke aktuelt fordi folk har tatt inn hos naboer og kjente. Ved halvtotiden natt til fredag karakteriserte Skjølsvold situasjonen som under kontroll.

Faren over i Sunndalsøra

Beboerne på boligfeltet Holsanden rundt 5 kilometer øst for Sunndalsøra sentrum forberedte seg tidlig natt til fredag på å bli evakuert til en sportshall på Sunndalsøra, da elva Driva så ut til nå opp til boligfeltet.

Men ved 03.30-tiden natt til fredag tydet meldingene fra Sunndalsøra på at faren var over.

- Det ser ikke lenger ut til å være noen umiddelbar fare for beboerne, da elven Driva ikke lenger stiger, sier operasjonsleder i Nordmøre og Romsdal politidistrikt, Ivar Kippersund, til NTB.

Vannmassene truet tidligere natt til fredag boligfeltet, og et vedtak om evakuering ble ifølge politiet tatt, men så stoppet elven å stige, og evakueringen ble avblåst. Følg trafikksituasjonen på:

TURISTER RAMMET:</B> E6 er sperret ved Driva i Oppdal kommune etter at elva Vinstra gikk over sine bredder og gravde bort brukarene og ødela brua. Flere campingvogner ved brua ble tatt av flommen. - Redningsmannskaper jobber for øyeblikket på spreng for å hindre at elva graver nye løp i landskapet. Ved å plassere store steinblokker i området rundt Smegarden camping skal elva temmes, sier redningsleder Joe Braseth i Hovedredningssentralen Sør-Norge til NTB.
<B>BRUA ØDELAGT AV VANNMASSENE:</B> E6 er sperret ved Driva i Oppdal kommune etter at elva Vinstra gikk over sine bredder og gravde bort brukarene og ødela brua.
<B>KRAFTIG REGN:</B> Været er fortsatt dårlig i området. Så langt har det gått mellom 10 og 20. Åtte campingvogner har seilt nedover elva for å bli knust av brua nedenfor Smegarden camping.