«Earl» feier over Karibia

Eksperter frykter den tropiske stormen vil vokse til orkan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I går og i natt feide tropestormen «Earl» over øyer vest i Det karibiske hav. Kraftige vinder og styrtregn dro trær opp med røttene og rev tak av bygninger. På Grenada måtte flere hundre mennesker søke tilflukt i høyereliggende områder etter store bølger og springflo.

USAs nasjonale orkansenter i Miami har sendt ut stormvarsel i området. De håper stormen vil blåse ut i løpet av dagen fordi den er heller dårlig organisert, men frykter at det motsatte vil skje: At stormen vokser til en buldrende orkan over de varme havmassene.

- Dersom «Earl» klarer å beholde sirkulasjonen, er det sannsynlig at den vil styrke seg langsomt i løpet av de neste 24 timene, står det i stormvarselet.

Så langt tror meteorologene at «Earl» vil følge en sørligere rute enn monsterorkanen «Charley», som på fredag feide inn over Florida med en vindstyrke på over 230 kilometer i timen.

I stedet ser «Earl» ut til å styre mot Yucatan-halvøya i Mexico. Meteorologer frykter at stormen vil vokse godt opp i orkan styrke på veien over Det karibiske hav, melder nyhetsbyråene Reuters og AP.

Ifølge orkansenteret i Miami er det imidlertid knyttet stor usikkerhet til stormens rute og styrke.

- Derfor må folk være veldig på vakt mot dette, spesielt i Det karibiske hav og i Mexicogolfen, sier senterets direktør Max Mayfield til CBS.

USA har bedt om tillatelse til å sende fly inn i Venezuelas luftrom for å overvåke stormen, men har foreløpig ikke fått tillatelse til dette.

Orkansesong

«Charley» og «Earl» er sikre tegn på at orkansesongen er i gang i regionen. Dette er et årvisst fenomen, men ekspertene varsler om en svært aktiv sesong fram til november.

For «Charley» og «Earl» har hatt godt selskap i området. Først ute var orkanen «Alex», som sneiet kysten av Nord-Carolina uten å gjøre altfor stor skade. I forrige uke ble innbyggere på Florida og Cuba advart mot stormsenteret «Bonnie», som var fryktet å slå til mot Florida som full orkan. Denne roet seg imidlertid betraktelig ned før hun traff delstaten som en «uorganisert tropisk storm» på torsdag.

Floridas innbyggere var mindre heldige med «Charley», som er den verste orkanen som har rammet USA siden «Andrew» i 1992. Til sammen ble minst 22 mennesker drept da orkanen gikk over Jamaica, Cuba og til slutt Florida. På veien vokste det brølende uværet til å bli en kategori 4-orkan på Saffir-Simpson-skalaen.

I øyeblikket blåser orkanen «Danielle» seg selv ut over Atlanterhavet med en vindstyrke på 169 kilometer i timen, og er til alt hell ikke ventet å nå land noe sted.FØLG STORMENES VANDRING PÅ DISSE NETTSIDENE:

«CHARLEY» VAR HER... Store deler av Florida er erklaært katastrofeområde etter at naturkreftene i orkanen «Charley» herjet delstaten. Minst 16 mennesker ble drept.
ØDELEGGENDE VINDER: Bildet fra Florida etter at monsterorkanen «Charley» stakk innom kysten på fredag.
«EARL»: Ekspertene følger den tropiske stormen nøye. De frykter at den kan utvikle seg til en ny kjempeorkan.