Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ebadi advarer mot katastrofe i Iran

Den tidligere fredsprisvinneren ber FN legge press på det iranske regimet.

ADVARER: Tidligere fredsprisvinner Shirin Ebadi. 

Foto: Tore Bergsaker/Dagbladet
ADVARER: Tidligere fredsprisvinner Shirin Ebadi. Foto: Tore Bergsaker/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Shirin Ebadi mener Iran går mot en katastrofe som vil undergrave sikkerheten i hele regionen dersom regjeringens undertrykkelse av folket ikke stoppes, skriver Reuters.

Shirin Ebadi fikk Nobels fredspris i 2003.

Den iranske juristen og menneske-rettighetsaktivisten uttrykker i et et åpent brev til FNs høykommisær for menneskerettigheter, Navi Pillay, at tålmodigheten og toleransen til det iranske folk har en grense og oppfordret FN til å påvirke regjeringen til å endre kurs.

- De siste månedene har regjeringen fortsatt sin undertrykkende politikk og drap på forsvarsløse mennesker. Om dette får fortsette uten konsekvenser går det mot en katastrofe som vil undergrave fred og sikkerhet i Iran, om ikke hele regionen, mener Ebadi.

Brevet, som ifølge Reuters i disse dager går på rundgang blant diplomater og menneskerettsaktivister i Geneve, ble sendt i forbindelse en FN-gjennomgang av Irans rettighetspolitikk 15. februar.

Høykommisær Pillay har ifølge flere nyhetskilder bekreftet at hun har mottat brevet. Ebadi ber FN om å utnevne en spesialutsending til Iran for å hjelpe til å stoppe undertrykkelsen.

NasjonaldagDette skjer dagen før den iranske nasjonaldagen. Det er ventet store demonstrasjoner, og ifølge den britiske avisa Guardian har iranske myndigheter økt sikkerheten. I tillegg ble det i går klart at enda en «opprører» har fått dødsdom, i tillegg til at flere har blitt arrestert.

Opposisjonen i landet blir av regimet beskyldt for å tjene utenlandske interesser. Dagens ventede demonstrasjoner vil skje med en såkalt «media blackout», med svært få utenlandske journalister i Teheran. De få som er der jobber under svært vanskelige forhold. Ifølge Guardian er rundt 60 iranske journalister fengslet, og tilgangen til internett er dårlig.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!