- Ebadi er en sjeldent verdig prisvinner

Bjørn Jacobsen (SV) kaller Shirin Ebadi for en sjelden prisvinner fordi hun er kvinne, muslim og forkjemper for menneskerettighetene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slagordene mot regimet i Iran runget, og de frammøtte iranerne ville nok helst innta Teheran med våpen i hånd for å styrte mullaene.

Og der står Bjørn Jacobsen (SV) og Morten Høglund (Frp), som begge er stortingsrepresentanter, med hver sin bukett røde nelliker i hendene. De har begge talt og satt glød i demonstrantene med sine innlegg mot regimet i Iran.

Demonstrasjonen var arrangert av Motstandsrådet for Iran, og hyllet Shirin Ebadi, som i dag får fredsprisen, men det er den omstridte geriljabevegelsen Folkets mujahedin som står bak.

Ingen betenkeligheter

Rett over gata, på Grand hotell, holdt Shirin Ebadi seg tilbaketrukket.

Ei iransk kvinne kommer med røde nelliker til Jacobsen og Høglund til takk.

- Har du ingen betenkeligheter med å delta sammen med denne gruppa, Jacobsen?

- Jo, det har jeg, og jeg kjenner ikke alt de har gjort eller står for. Men jeg understreket at de må stå på demokratisk grunnlag i den videre kampen. Og Norge bør ha forbindelse med Iran. Det er noen av disse uenige i, sier Jacobsen.

Han kaller ellers Ebadi for en sjeldent verdig prisvinner: Kvinne, muslim og forkjemper for menneskerettighetene.

Irans olje

- I Norge var vi så heldige at vi fant demokratiet før vi fant olje. Andre land er ikke så heldige. Så der har vi noe å bidra med. Når vårt statsoljeselskap er i Iran, så skal vi bruke anledningen. Vi kan bidra til at Irans olje må komme det iranske folket til gode.