Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ebadi med skarp kritikk av USA

Anklager president Barack Obama for å lukke øynene for menneskerettsbrudd i Iran.

KLAR TALE: President Barack Obama får klar beskjed fra den iranske menneskerettsforkjemperen Shirin Ebadi. Foto: REUTERS/Jo Yong-Hak/SCANPIX
KLAR TALE: President Barack Obama får klar beskjed fra den iranske menneskerettsforkjemperen Shirin Ebadi. Foto: REUTERS/Jo Yong-Hak/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Shirin Ebadi, som fikk Nobels fredspris i 2003, anklager president Barack Obama for å lukke øynene for menneskerettsbrudd i Iran.

Den iranske menneskerettsaktivisten gratulerte tirsdag president Barack Obama med fredsprisen, men rettet samtidig krass kritikk mot politikken han fører overfor Iran.

Ifølge Ebadi lukker USA og andre vestlige land øynene for de omfattende overgrepene i landet, i håp om å overtale Iran til å skrinlegge sitt atomprogram.

Dødsdømte

Ingen land i verden dømmer flere mindreårige til døden og kaster flere journalister i fengsel enn Iran, mener Ebadi.

- Så hvorfor velger Vesten, og særlig USA å lukke øynene for et slikt faktum, undrer den iranske fredsprisvinneren.

- Obama sier at han vil rekke ut hånden til andre land, men hvorfor rekker han ut hånden til et land som bryter menneskerettighetene, spør Ebadi.

«Stor løgn»

Ebadi forlot Iran rett før det omstridte valget 12. juni, som utløste store protester og anklager om uregelmessigheter da president Mahmoud Ahmadinejad ble gjenvalgt.

Tre opposisjonelle ble nylig dømt til døden for sin rolle i protestene, og for å ha hatt tilknytning til iranske eksilgrupper. Ebadi kaller anklagene mot de tre mennene som «en stor løgn» og hevder at en av dem ble pågrepet lenge før valget.

Nå planlegger Ebadi å returnere til Teheran, og hun retter en bønn til USA og Europa om å engasjere seg mer i menneskerettsspørsmål i Iran.

Tenke annerledes

- De siste tre årene har de først og fremst vært opptatt av atomspørsmål. Selv nå ønsker USA bare å fokusere på dette, sier Ebadi.

Hun håper nobelprisen vil få Barack Obama til å tenke annerledes.

- Jeg håper at nobelprisen vil bidra til å styre tankene hans og få ham til å fokusere mer på definisjonen av fred, sier Ebadi.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling