Ebadi vil lyse i historien

Nobelkomiteens leder roste fredsprisvinneren opp i skyene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lederen av Nobelkomiteen, Ole Danbolt Mjøs, håper fredsprisen til Shirin Ebadi kan inspirere til endringer i Iran. I sin tale sa han at han var overbevist om at årets pris går til rett person, til rett tid.

- Navnet ditt kommer til å lyse i fredsprisens historie. La oss håpe at prisen også kan inspirere til endringer i ditt kjære hjemland Iran og i mange deler av verden der de trenger å høre din klare stemme. La meg med det samme legge til: Det gjelder også i Vesten. Grunnleggende verdier som frihet, rettferdighet og respekt for menneskeverd vil over alt og til alle tider trenge årvåkne og kritiske forkjempere, sa Ole Danbolt Mjøs i sin tale i Oslo Rådhus onsdag.

Iranske Shirin Ebadi fikk talen oversatt via hodetelefoner og fulgte nøye med i et Oslo Rådhus som var festpyntet med lyse blomster.

Kongefamilien var representert ved kronprinsregenten, dronning Sonja og høygravide kronprinsesse Mette-Marit. Statsminister Kjell Magne Bondevik og en rekke av regjeringens medlemmer var også til stede under seremonien.

Verdifull dialog

Nobel-komiteens leder understreket viktigheten av at fredsprisen denne gang går til en muslimsk kvinne.

- I en tid der islam blir demonisert i vide kretser i Vesten ønsker Den Norske Nobelkomite å understreke hvor viktig og verdifullt det er med dialog mellom mennesker og mellom sivilisasjoner, sa Danbolt Mjøs.

Diplom og gullmedalje

Han la til at han forstår hvis Shirin Ebadi hadde håpet å få noen flere gratulasjoner fra myndighetene i det landet og den regionen hun selv kommer fra.

Shirin Ebadi mottok smilende diplomet og gullmedaljen fra Ole Danbolt Mjøs. Fredsprisen består også av 10 millioner svenske kroner.

Hun ble også hyllet av pianist Leif Ove Andsnes som spilte musikk av Edvard Grieg og av gruppa Kamkars fra Ebadis hjemland Iran.

(NTB)

FREDSPRISVINNER: Shirin Ebadi.