DREPT: 11 år gamle Ebba Åkerlund døde i terrorangrepet i Stockholm i april i fjor. Nå vurderer faren å saksøke staten. Foto: Expressen
DREPT: 11 år gamle Ebba Åkerlund døde i terrorangrepet i Stockholm i april i fjor. Nå vurderer faren å saksøke staten. Foto: Expressen Vis mer

Stockholm-terroren

Ebba (11) døde i Stockholm-terroren. Nå vil faren stevne Sverige

Viser til brudd på sikkerhetstiltakene i Drottninggatan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Fem mennesker ble drept og 14 såret da terrorsiktede Rakhmat Akilov kjørte en lastebil nedover en handlegate i Stockholm og inn i inngangspartiet til stormagasinet Åhlens 7. april i fjor.

Ebba Åkerlund (11) var Stockholm-terrorens yngste offer. Nå ønsker hennes far å stevne staten, opplyser hans advokat Thomas Bodström til SVT.

Skulle møte mor
Ebba var akkurat ferdig med siste skoledag før påskeferien.

Hun skulle møte sin mor i byen, og klokka 14:56 prater de på telefonen. Ebba fortalte at hun var framme på Sergels torg.

LØPER: Et overvåkingskamera fanget øyeblikket der flere personer løper for livet da lastebilen i Stockholm kommer i full fart ned Drottninggatan i Stockholm. Video: Expressen Vis mer

Noen minutter seinere blir hun det yngste av totalt fem ofre, da Akilov startet sin dødelige ferd ned Drottninggatan klokka 14:53.

Brudd på sikkerhetstiltak
- Om vi får grunnlag for en stevning, så kommer vi til å saksøke staten, sier advokaten.

Bodström og hans klient mener at det var brudd på sikkerhetstiltakene rundt Drottninggatan som gjorde at lastebilen kunne kjøre der.

Ifølge Expressen kunne lastebilen passere de utplasserte betongløvene i gata. Derfor vurderer de om de skal saksøke staten eller Stockholm by.

- Det har kommet fram i etterforskningen at det ser ut til at disse løvene er for lette, og de står for spredt, sier advokaten i SVTs morgenstudio.

Ebbas far skal allerede i mai i fjor ha bestemt seg for å fokusere på samfunnets ansvar for drapet. Han er ikke så interessert i Akilovs skyld, men fokuserer på hvordan samfunnet kunne la dette skje.

Håpet hun hadde gjemt seg
Kaoset som fulgte angrepet gjorde at det tok lang tid før familien fikk vite hva som hadde skjedd med datteren.

Ebbas familie forsøkte desperat å få tak i datteren, og følelsene svingte fra den dypeste fortvilelse til håp, har Expressen skrevet tidligere. Familien håpet hun hadde gjemt seg.

Men via DNA kunne politiet snart konstatere at Ebba var blant de drepte.

Søkte etter terrormål
Rettssaken mot den terrormistenkte starter 13. februar og blir den mest omfattende terrorrettssaken noensinne i Sverige. Det er forventet at saken vil pågå helt til 9. mai.

Tirsdag ble tiltalen mot Akilov klar. Påtalemyndigheten ber om at Rakhmat Akilov blir fengslet på livstid og utvist fra landet.

I forkant av angrepet skal Akilov ha søkt på nettet etter terrormål og studert Drottninggatan nøye. Ifølge påtalemyndigheten hadde han planlagt et nytt angrep 1. mai. ​

LASTEBILEN: Dette er lastebilen som Akilov stjal og kjørte gjennom Drottninggatan i april i fjor. Her blir den kjørt vekk fra åstedet. Foto: AFP PHOTO / Odd Andersen
LASTEBILEN: Dette er lastebilen som Akilov stjal og kjørte gjennom Drottninggatan i april i fjor. Her blir den kjørt vekk fra åstedet. Foto: AFP PHOTO / Odd Andersen Vis mer

Tiltalebeslutningen inneholder to punkter, det ene dreier seg om terrorisme og forsøk på terrorisme. I det andre punktet er Akilov tiltalt for å ha utsatt andre mennesker for fare.

Akilov skal ha fortalt i avhør at han var misfornøyd med antall døde, og at målet var 40-50 ofre.

Han regnet med at dø etter terroren, som følge av bomben som lå i lastebilen.

- Om det skulle bli slik at politiet pågrep meg der så ville jeg ta med meg en politimann også, skal Akilov ha sagt i avhør, skriver Expressen.

Noen av nøkkelspørsmålene under rettssaken vil, ifølge Aftonbladet, være hvordan og når Akilov ble radikalisert, samt om han hadde noen medhjelpere eller koblinger til ekstreme organisasjoner.

Fakta om angrepet i Stockholm

  • Rakhmat Akilov (39) fra Usbekistan ble pågrepet 7. april 2017 etter å ha kjørt en kapret lastebil inn i den travle gågata Drottninggatan i sentrum av Stockholm, før den endte i inngangspartiet til varehuset Åhléns på hjørnet av Mäster Samuelsgatan.
  • Fem mennesker ble drept og 14 såret.
  • Tre av ofrene døde på stedet mens to døde på sykehus.
  • Akilov forsøkte ifølge politiet å detonere en hjemmelaget sprengladning som forårsaket brann i butikklokalene, før han flyktet fra stedet.
  • Akilov ble pågrepet seks timer senere i Märsta 40 kilometer nord for Stokholm. Han tilsto ugjerningen allerede i første fengslingsmøte.
  • 39-åringen søkte asyl i Sverige i 2014, men fikk avslag i 2016. Etter avvisningsvedtaket gikk han under jorden, og han ble etterlyst i februar 2017.
    Kilde: NTB

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer