Ebola-epidemien fullstendig ute av kontroll i Sierra Leone: Myndighetene vet ikke tilstanden til over tusen av de smittede

Frykter videre spredning.

KARANTENE: Rundt en tredel av Sierra Leones befolkning var forrige uke i karantene på grunn av Ebola-viruset. Dette bildet viser helsearbeidere som sprayer desinfiserende middel i byen Kenema, for å hindre spredning. Foto: AP / Tanya Bindra) / NTB Scanpix
KARANTENE: Rundt en tredel av Sierra Leones befolkning var forrige uke i karantene på grunn av Ebola-viruset. Dette bildet viser helsearbeidere som sprayer desinfiserende middel i byen Kenema, for å hindre spredning. Foto: AP / Tanya Bindra) / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sierra Leones største avis Awareness Times melder om at helsemyndighetene i landet ikke har kontroll på tusen av de to tusen som er påvist smittet av ebola i landet.

I forrige uke bestemte myndighetene i landet seg for å innføre strenge karantener for befolkningen, som ble tvunget til å holde seg innendørs i tre døgn, skriver New York Times.

I kampanjen for karantenen og for å utvise forsiktighet for den svært smittefarlige epidemien, opererte myndighetene i Sierra Leone med tall som sa at landet hadde 2000 påviste tilfeller av ebola, med 432 overlevende og det myndighetene sa var 540 dødsfall.

- De fleste døde Det ble derfor stilt spørsmål om hvor de resterende pasientene kunne befinne seg, og frykten for videre smitte av det livsfarlige viruset har økt i takt med de strenge karantenereglene og de stadig dystrere tallene.

En av president Ernest Bai Koromas rådgivere, Dr. Sylvia Bliden har i etterkant svart at av de tusen tilfellene myndighetene ikke har kontroll på, er flesteparten trolig døde.

- Et fåtall av disse er skrevet inn på ebola-sentre, men jeg kan med sikkerhet si at flesteparten av disse personene allerede er døde, skriver hun i en uttalelse til Awareness Times.

Det er ifølge New York Times knyttet stor usikkerhet til ebola-tallene myndighetene i Sierra Leone opererer med.

Minst 3000 døde Sierra Leone er et av landene som er hardest rammet av ebola, og Verdens helseorganisasjon (WHO) er spesielt bekymret for de stadig flere tilfellene som dukker opp i landets hovedstad Freetown.

WHO meldte fredag at antallet som er bekreftet døde av ebola i Vest-Afrika er kommet opp i minst 3091.

Til sammen er det registrert at 6574 mennesker er smittet, ifølge WHO fredag. I Liberia er det registrert 1830 døde, omtrent tre ganger så mange som i Guinea og Sierra Leone.

Epidemien begynte i Guinea i desember i fjor.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon etablerte tidligere denne måneden responsgruppen UNMEER for å få bukt med ebolaepidemien som herjer i Vest-Afrika. Nylig utpekt sjef for UNMEER, Anthony Banbury, lover en rask håndtering av krisa, skriver NTB

- 70 prosent av de smittede må få behandling og 70 prosent av begravelsene må bli gjort på en trygg måte for å få snudd på situasjonen. Det må vi få gjort i løpet av 60 dager. Det er et ekstremt ambisiøst mål, og den eneste måten vi kan oppnå det på, er gjennom en internasjonal innsats, sier Banbury.