Ebola-epidemien inn i den amerikanske valgkampen

Demokrater og republikanere anklager hverandre

MØTTE HELSEARBEIDERE: President Barack Obama møtte helsearbeidere som har vært i Vest-Afrika og behandlet ebolaofre inne i Det hvite hus for å få fram hvor viktig det er at håndteringen av ebola i USA baserer seg på vitenskap, ikke frykt. Det smittsomme viruset er blitt en av de store sakene i innspurten på valgkampen. Foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS
MØTTE HELSEARBEIDERE: President Barack Obama møtte helsearbeidere som har vært i Vest-Afrika og behandlet ebolaofre inne i Det hvite hus for å få fram hvor viktig det er at håndteringen av ebola i USA baserer seg på vitenskap, ikke frykt. Det smittsomme viruset er blitt en av de store sakene i innspurten på valgkampen. Foto: EPA/MICHAEL REYNOLDSVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): 4. november skal det blant annet velges senatorer i 36 delstater, og republikanerne trenger å vinne seks seter for å kapre flertallet fra demokratene.Med tilfeller av det dødelige ebolaviruset i USA, har sykdommen havnet midt i innspurten i den amerikanske valgkampen.

Anklager hverandre Bare en ebolapasient, Thomas Eric Duncan fra Liberia, har dødd av viruset i USA. To helsearbeidere som behandlet ham i Dallas er de eneste som er blitt smittet på amerikansk jord. I forrige uke testet også en New York-lege positivt for ebola etter at han hadde jobbet for Leger Uten Grenser i Vest-Afrika.

De politiske kandidatene er imidlertid i helspenn og benytter enhver sjanse til å angripe hverandre.

Republikanerne mener at føderale myndigheter har opptrådt fomlende under presidentens ledelse, og mener det viser hvor dårlig han og demokratene er til å styre. Mange har også tatt til orde for å stoppe flygninger til USA fra de ebolarammede områdene i Vest-Afrika.

Demokratene svarer med å anklage republikanerne for kutt i beredskapsbudsjetter som de mener skader innsatsen mot ebola.

Karantene-strid Etter at den amerikanske legen fra New York ble diagnostisert med sykdommen etter å ha reist rundt i byen i flere dager, økte panikken blant mange. Flere politiske ledere har forsøkt å dempe situasjonen, men samtidig har delstatene New Jersey, New York og Main innført obligatorisk karantene i 21 dager for alle som kommer til delstatene og som har hatt direkte kontakt med en ebolapasient. Også California, Connecticut, Florida, Georgia og Illinois har innført såkalte høyrisikokaranter.

Dette tiltaket er imidlertid svært omstridt fordi det kan hindre at helsearbeidere velger å dra til Vest-Afrika for å bidra, og føderale myndigheter, under ledelse av president Barack Obama, Verdens helseorganisasjon og Leger Uten Grenser har sterkt frarådet dette.

Sykepleierne i USA krever samtidig bedre beskyttelse etter at de to sykepleierne i Texas ble smittet med ebola, og 12. november går 18 000 sykepleiere ut i streik.

Hele situasjonen setter et stort preg på valgkampen. Ifølge selskapet Kantar Media ble politiske reklamer som nevnte ebola vist 734 ganger mellom 21. og 25. oktober, skriver Foreign Policy.

Ebola-angrep Særlig i delstatene hvor kampen om senatsplassene er hardest, er ebola blitt et viktig tema.

I Colorado barket senator Mark Udall og den republikanske utfordreren Cory Gardner sammen under en debatt. Udall påpekte at Gardner som kongressmedlem hadde stemt for å kutte i budsjettene til føderale responsteam som blant annet håndterer ebola-trusselen.

- Hva om vi bruker pengene mer forsvarlig for å beskytte det amerikanske folk framfor å kaste bort penger, som vi gjør under denne administrasjonen, svarte Gardner, ifølge Reuters.

Både Gardner i Colorado og den demokratiske kongressrepresentanten Bruce Braley, som er i en hard kamp om en senatsplass i Iowa, avbrøt i forrige uke sine valgkamper for å dra til Washington D.C. og delta på en ebola-høring i Kongressen.

Under høringen tok republikanerne til orde for et reiseforbud fra Vest-Afrika. De fleste demokratene avviste dette, men både senator Kay Hagan og Michelle Nunn i Georgia, som kjemper en hard kamp, sa seg enig med republikanerne.

Hagans republikanske motstander, Thom Tillis, knyttet viruset til innvandring under en debatt i forrige måned.

- Vi har et ebola-utbrudd, vi har dårlige skuespillere som kommer over grensa. Vi må stenge grensa, sa Tillis.

I Kansas er den republikanske senatoren Pat Roberts utfordret av den uavhengige forretningsmannen Greg Orman. Også Roberts brukte ebola for å gå til angrep under en debatt.

- Vi har Den islamske stat (IS). Vi har ebola. Vi må sikre grensene. Og vi kan ikke gi amnesti, sa Roberts.

I New Hampshire hevdet republikanske Scott Brown, som utfordrer senator Jeanne Shaheen, at ebola ikke hadde vært en bekymring om republikanske Mitt Romney hadde vunnet presidentvalget mot Obama i 2012.

- Vitenskap, ikke frykt I tillegg førte ebola-situasjonen til at Obama avlyste planlagte valgkampturer for å bli i Det hvite hus og holde møter om viruset og dermed understreke hvor alvorlig han tok situasjonen.

Obama forsøker samtidig å dempe frykten og er nøye med å påpeke at bare to helsearbeidere er blitt smittet på amerikansk jord.

Epidemien som har rammet Liberia, Sierra Leone og Guinea i Vest-Afrika hardt, har så langt krevd mer enn 5000 menneskeliv på verdensbasis, og presidenten har også møtt helsearbeidere som har vært i Vest-Afrika i Det hvite hus for å hedre dem og understreke at de bør behandles som helter.

- Vi vet at den beste måten å beskytte amerikanere på, er å stoppe sykdommen ved kilden. Vi må også fortsette å være årvåkne her hjemme til vi har fått stoppet utbruddet ved kilden. Vår respons må være basert på vitenskap, ikke frykt. Ingen andre land gjør så mye som oss for å begrense og stanse utbruddet, sier Obama.