- Ebola-epidemien sprer seg som ild i tørt gress

Liberias forsvarsminister sier landets eksistens er truet.

HARDT RAMMET:  Verdens helseorganisasjon (WHO) er bekymret over utviklingen i Liberia, og frykter flere tusen nye smittetilfeller i landet i de kommende ukene.Foto: EPA/AHMED JALLANZO
HARDT RAMMET: Verdens helseorganisasjon (WHO) er bekymret over utviklingen i Liberia, og frykter flere tusen nye smittetilfeller i landet i de kommende ukene.Foto: EPA/AHMED JALLANZOVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Liberia er hardt rammet av ebola-epidemien, og Verdens helseorganisasjon (WHO) frykter flere tusen nye smittetilfeller i det vestafrikanske landet de nærmeste ukene.

Landets forsvarsminister, Brownie Samukai, sa under et møte med FNs sikkerhetsråd tirsdag at smitten «sprer seg som ild i tørt gress, og ødelegger alt på sin vei».

- Liberia står overfor en alvorlig trussel mot landets eksistens. Den allerede svake infrastrukturen til landet er overbelastet, sier Samukai.

- Nådeløs epidemi FNs spesialutstendig til Liberia sier at minst 160 av landets helsepersonell har blitt smittet av ebola, og halvparten av dem er døde som følge av det. Hun beskriver spredningen av epidemien som «nådeløs,» og sier de reelle antallet dødsfall trolig er langt høyere enn det de offisielle tallene tilsier.

- Liberia står overfor den alvorligste trusselen siden krigen, sier hun.

Verdens helseorganisasjon la fram nye dødstall tirsdag. 2.296 av i alt 4.293 smittede har dødd som følge av ebolautbruddet. Liberia, Sierra Leone, Guinea, Nigeria og Senegal er rammet av utbruddet. I tillegg er et separat ebolautbrudd påvist i Kongo.

- Vi vet at tallene er undervurdert. Vi prøver nå å anslå hvor stor denne underrapporteringen er, sier lederen for WHOs avdeling for pandemier og epidemier, Sylvie Briand.

Større fare for smitte fra dyr Ebola smitter via kroppsvæsker, som blod, svette eller oppkast fra personer som allerede er syke. Det har også blitt påvist tilfeller der ebola har smittet fra dyr til mennesker. Forskere ved Oxford-universitetet har kartlagt faren for spredning nettopp via dyr, og har kommet fram til at faren er større enn antatt.

Flere typer fruktflaggermus er mistenkt for å kunne bære ebola-smitte uten å selv utvikle symptomer. De er dermed bærere av sykdommen, og kan igjen smitte andre dyr og mennesker.

I tillegg til de sju landene som har hatt tilfeller av smitte fra dyr til mennesker, kan ytterligere 15 land stå i fare for å bli smittet av dyr, ifølge kartleggingen.

Det har tidligere blitt påvist tilfeller av smitte fra dyr til mennesker i Kongo, Gabon, Guinea, Elfenbenskysten, Sør-Sudan og Uganda, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Landene som aldri har hatt tilfeller av smitte fra dyr til mennesker, men som står i fare for å bli rammet, er Angola, Burundi, Kamerun, Den sentralafrikanske republikk, Etiopia, Ghana, Liberia, Madagaskar, Malawi, Mosambik, Nigeria, Rwanda, Sierra Leone, Tanzania og Togo, ifølge forskerne. 

Det er likevel ikke påvist mange tilfeller av at ebola har smittet fra dyr til mennesker. Forskerne understreker også at selv om kartleggingen viser at 22 millioner i disse risikolandene står i fare for å bli smittet, ut fra deres framtidscenario, så kan dette også unngås.

- Kartleggingen viser bare at de miljømessige og epidemiske forholdene ligger til rette for et utbrudd. Å øke forståelsen for hvor folk kommer i kontakt med disse smittede dyrene, for eksempel når de er på jakt, og hvordan man beskytter de som står i fare for å kunne bli smittet, er helt nødvendig for å forhindre framtidige utbrudd, sier Nick Golding ved Oxford Universtity's Department of Zoology.