Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ebola fikk et forsprang, og er nå langt foran oss

Ebola-sjef mener vi taper kappløpet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Til nå har 8914 mennesker blitt smittet av ebola og 4447 mennesker har måtte gi tapt overfor det aggressive viruset.

Flesteparten av de omkomne kommer fra Guinea, Sierra Leone, Nigeria, Senegal og Liberia, hvor sykdommen har sitt opprinnelig utløp.

WHO har uttrykt at de frykter store mørketall hva frykter innrapportering av smitte- og sykdomstilfeller i flere av de vestafrikanske landene hvor smittespredningen er størst.

FNs ebolasjef Anthony Banbury, uttrykte i et møte i FNs sikkerhetsråd i natt, stor bekymring over situasjonen slik den er i dag, skriver blant annet britiske BBC.

- Viruset fikk et forsprang, og er nå langt foran oss. Det beveger seg raskere enn oss (..), og vi må stanse ebola nå, sier Banbury.

- Hvis ikke vil vi stå overfor en helt uforberedt situasjon som vi ikke har noen plan på hvordan vi skal løse, sier ebolasjefen videre.

Sprer seg Og viruset er, som godt kjent, i ferd med å spre seg utenfor de vestafrikanske grensene. Tidligere i dag ble det kjent at nok en amerikansk helsearbeider er smittet av ebola i USA.

Hun skal ha kjent til feberlignende symptomer i går kveld, skriver NBC. I forrige uke ble Nina Pham (26) ved Texas Health Presbyterian Hospital Dallas smittet av viruset.

Sykepleieren skal ha blitt smittet etter å ha jobbet på sykehuset hvor ebolasmittede Thomas Eric Duncan lå innlagt i forrige uke.

Duncan var den første som fikk diagnostisert sykdommen i USA og døde onsdag i forrige uke etter å ha blitt behandlet på Texas Health Presbyterian Hospital i Dallas.

Hun skal hele tida ha brukt verneutstyr og fulgt de strenge prosedyrene, så det er foreløpig ikke kjent hvordan hun ble smittet.

Nå kjemper hun for livet fra en sykeseng på det samme sykehuset.

- Det går bra med meg, og jeg ønsker å takke alle for deres vennlige ønsker og bønner. Jeg er velsignet med støtte fra familie og venner, og jeg er velsignet med å bli tatt vare på av det beste teamet av leger og sykepleiere i verden her på Texas Health Presbyterian Hospital Dallas, sier Pham selv i en kort uttalelse til pressen tirsdag, ifølge Dallas Morning News.

Norsk kvinne innlagt Den siste uka har ei ebolasmittet norsk kvinne, som jobbet som feltarbeider for Leger uten grenser i Sierra Leone, fått behandling ved Oslo universitetssykehus Ullevål.

- Tilstanden hennes er stabil, og det er tegn til bedring. Og det er bra, sa Dag Kvale, avdelingsleder ved infeksjonsmedisinsk avdeling på mandag.

Det synes også generalsekretær i Leger uten grenser, Anne-Cecilie Kaltenborn.

- Det var gledelig nytt. Vi merker oss at det nå er optimisme på sykehuset, og da deler vi den og gleder oss over tegn til bedring, sier Kaltenborn til Dagbladet.

 ALVORLIG SITUASJON:  4447 mennesker har til nå mistet livet etter det verste ebola-utbruddet noen gang, som startet for kun få måneder siden. Foto: AP Photo/Abbas Dulleh.
ALVORLIG SITUASJON: 4447 mennesker har til nå mistet livet etter det verste ebola-utbruddet noen gang, som startet for kun få måneder siden. Foto: AP Photo/Abbas Dulleh. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!