Ebola-frykt skapte kaos da flyktninger drev i land på nudiststrand

21 afrikanere, flere i dårlig forfatning, måtte vente sju timer i solsteiken.

KJENT TURISTSTRAND: Maspalomas er ei kjent strand på Kanariøyene. I går drev flyktninger i land på den. Foto: Reuters / NTB Scanpix
KJENT TURISTSTRAND: Maspalomas er ei kjent strand på Kanariøyene. I går drev flyktninger i land på den. Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Røde Kors kom raskt til stranda Maspalomas på Gran Canaria, etter at ryddemannskaper i går morges oppdaget en lettbåt med 21 afrikanske immigranter på den kjente turiststranda.

Frykt for ebola-smitte gjorde at Røde Kors isolerte dem på stranda inntil videre - for sikkerhets skyld - og sperret av området.

Det var da spanske myndigheter skulle overta, at det meste gikk galt.

Dårlig forfatning Utslitte etter en utmattende båtreise over havet, ble afrikanerne værende under åpen himmel i solsteiken. Enkelte hadde feber - en av dem 40 grader - og flere var i en dårlig forfatning, slik bildene viser.

«Forvirringen var konstant de første timene, fordi Maspalomas daglig trafikkeres av mange tusen turister», skriver den spanske avisa El Mundo.

Etter ei stund kom to politifolk til stedet, men de ble gående og vente på helsepersonell som kunne avklare den medisinske tilstanden.

Først klokka 13.30, fire timer etter ankomsten til stranda, fikk afrikanerne ordentlig helsehjelp fra en privat klinikk som ble kontaktet.

Fraktet vekk i lastebil Ifølge El Mundo greide ikke de lokale helsemyndighetene å finne ut hva de skulle gjøre med immigrantene før det hadde gått sju timer. Først klokka tre om ettermiddagen avgjorde myndighetene at det ikke var noen fare for ebola-smitte.

Det endte med at de ble fraktet til et helsesenter på et lasteplan, for nærmere undersøkelser.

Det var ordføreren, Marco Aurelio Pérez som til slutt tok affære. Ifølge eget utsagn sørget han for å få dem evakuert av «humanitære grunner».

- Vi brukte en renholdslastebil for å få all vekk på en gang, sier han til El Mundo og forklarer at det ville blitt vanskelig å krysse sanddynene med ambulanser.

286 illegale i år Også norskspråklige Canariposten omtaler hendelsen.

BLE SJEKKET: Flyktningene ble etter hvert sjekket, men det gikk lang tid før de fikk skikkelig hjelp. Foto: Reuters / NTB Scanpix
BLE SJEKKET: Flyktningene ble etter hvert sjekket, men det gikk lang tid før de fikk skikkelig hjelp. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Nettstedet skriver at fire av immigrantene, som ifølge politiet alle kommer fra land sør for Sahara, hadde feber og at det var derfor ebolaberedskapen ble aktivert.

«De fire ble tatt hånd om av ambulansepersonell fra den lokale legevakten og de fire blir nå sjekket på et lokalt asylmottak for eventuell ebolasmittede», skriver Canariposten.

Nettstedet opplyser at det så langt i år har kommet 16 lettbåter med til sammen 286 illegale afrikanske immigranter til Kanariøyene.

Nudistrand for homofile I dag melder El Mundo at presidenten på Kanariøyene, Paulino Rivero, har nå bedt innenriksministeriet om en «klar og nøyaktig» forklaring på hva som egentlig foregikk på Maspalomas igår.

Han har også bedt lokale helsemyndigheter om å redegjøre for hvorfor det tok så lang tid å få kompetent helsepersonell til stedet.

Den delen av Maspalomas som afrikanerne hadde landet på, er ei nudistsone, og brukes ifølge El Mundo særlig av homofile.

KJØR UNNA: Etter mange timer på stranda ble de kjørt av en lastebil til et helsesenter. Foto: Reuters / NTB Scanpix
KJØR UNNA: Etter mange timer på stranda ble de kjørt av en lastebil til et helsesenter. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer