Ebola-medisinene: Slik lages de og derfor er det ikke nok

Den norske kvinnen fikk trolig ikke den siste dosen likevel.

TRENGS SÅRT: To små firmaer utvikler medisinen Norge nå har fått en dose av. Det jobbes på spreng for å lage mer. Denne kvinnen, fotografert ved Medicago greenhouse i Quebec i august, jobber med tobakkplantene som redder liv i bekjempelsen av ebola-viruset. Foto: REUTERS/Mathieu Belanger/NTB Scanpix
TRENGS SÅRT: To små firmaer utvikler medisinen Norge nå har fått en dose av. Det jobbes på spreng for å lage mer. Denne kvinnen, fotografert ved Medicago greenhouse i Quebec i august, jobber med tobakkplantene som redder liv i bekjempelsen av ebola-viruset. Foto: REUTERS/Mathieu Belanger/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I et lite drivhuslignende forskningsrom i Arizona blir tobakksplanter injisert med ebola. Planten begynner å danne antistoffer, som igjen blir høstet og laget til små, potensielt livreddende doser medisin.

Zmapp er medisinen som fram til tidenes verste ebolautbrudd begynte i våres, kun var testet på aper. - 20 dager - Fra en plante får viruset sprøytet i seg, tar det omlag 20 dager før man kan trekke proteinet ut av det og bruke det i medisinen, sier Charles Arntzen i BBC-dokumentaren «Ebola - ute av kontroll», som vises på NRK.

Han er mannen bak teknologien som brukes i ebolamedisinen. I dag ble det klart at Oslo universitetssykehus har fått tillatelse til å importere medisinens forgjenger, Zmab, i håp om å behandle den ebolasyke, norske kvinnen som i dag landet på Gardermoen og ble fraktet til isolat på Ullevål sykehus.

*Se faktaboks for oversikt over alle typene medisiner i kampen mot ebola.

- Det blir det vanskelig å angi en tidsramme for hvor lang tid det vil ta å oppjustere antallet til 1 000 eller 5 000 doser. Det krever utstyr og personale, sier Arntzen i dokumentaren.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer