NYTT BEHANDLINGSSENTER: Et nytt britisk behandlingssenter mot ebola i Kerry Town i Sierra Leone. Foto:  EPA/Royal Navy/Petty Officer Carl Osmond
NYTT BEHANDLINGSSENTER: Et nytt britisk behandlingssenter mot ebola i Kerry Town i Sierra Leone. Foto: EPA/Royal Navy/Petty Officer Carl Osmond Vis mer

Ebola øker kraftig i Sierra Leone

Mens antall ebola-tilfeller synker i Liberia, øker antall smittede dramatisk i Sierra Leone på grunn av mangel på behandlingssentre og et svakt helsesystem, sier FN.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det er FNs organisasjon for bekjempelse av ebola UNMEER som sier at mangelen på mat i områder som er satt i karantene, er så akutt at folk tvinges til å forlate områdene for å finne noe å spise. Dermed spres smitten ytterligere.

Samtidig sier Sierra Leones visehelseminister at ebola har undergravd folks tillit til landets helsesystem at mange mennesker dør av andre sykdommer fordi de ikke tør komme til sykehus og klinikker for å få legehjelp.

Nærmere 5.000 mennesker har dødd av ebola i de tre vestafrikanske landene Guinea, Liberia og Sierra Leone, opplyste Verdens helseorganisasjon WHO onsdag. Torsdag sa de imidlertid at så mange som 10.000 kan ha dødd.

Men mens situasjonen har bedret seg i Liberia og stabilisert seg i Guinea, har to tredeler av de nye tilfellene de siste tre ukene vært i Sierra Leone.

Mangel på sengeplasser UNMEER sier at det for tiden bare er fire behandlingssentre med 288 senger for ebola i Sierra Leone, og at 196 pasienter var under behandling søndag. Men UNMEER mener at halvparten av tilfellene i landet ikke er meldt til myndighetene.

For å få kontroll over epidemien mener UNMEER det trengs 1.864 sengeplasser innen desember. Men ti nye behandlingssentre som planlegges, har bare 1.133 sengeplasser.

Det fører til at familier tvinges til å behandle sine syke slektninger hjemme, der de ikke kan beskytte seg mot smitten, heter det i en rapport fra UNMEER.

UNMEER melder også om stadig flere familier som legger i vei fra sine hjem i områder som er satt i karantene, for å finne mat.

Utstrakt mistillit Visehelseminister Madina Radman sier at det er fordi man ikke klart har skilt behandlingssentre for ebola fra andre sykehus, at folk har mistet tilliten til helsesystemet.

- Vi sliter med å bygge opp igjen tilliten som ble borte på grunn av denne feilen. Rundt 50 prosent av dem som dør i landet, dør ikke av ebola. Fordi folk ikke tør komme til noen av våre helsesentre, dør de helt unødig av andre sykdommer som kan behandles, sier hun.

Bare 22 prosent av de planlagte 4.707 planlagte senger som trengs til behandling av ebola i Vest-Afrika, er på plass, sier FN-talsmann Stephane Dujarric. I tillegg er det stor mangel på medisinsk personell i alle tre land.

Mange flere kan ha dødd Torsdag opplyste WHO også at flere tusen flere enn tidligere rapportert kan ha dødd i ebolautbruddet, og at likene trolig er forsvunnet.

- Det er veldig mange som er blitt borte under denne epidemien, sier Christopher Dye, helseorganisasjonens strategiske leder.

Han anslår at så mange som 5.000 lik er forsvunnet, og dermed ikke er med i de offisielle tallene på 4.818 døde.

Anslagene er basert på kunnskap om at dødeligheten i epidemien er på 70 prosent. Når det da totalt er registrert over 13.042 smittede i Guinea, Liberia og Sierra Leona, betyr det at mange dødsfall ikke er blitt registrert.

Dye mener årsaken kan være at mange pårørende velger å begrave sine slektninger i skjul av frykt for at myndighetene skal blande seg inn i begravelsesritualer som vasking og kontakt med liket, som gir betydelig smittefare. (NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer