Ebola-oppdageren: Europa er sårbar for nytt virus-utbrudd

Vil opprette et europeisk byrå for å bekjempe epidemier. Får støtte av Leger uten grenser.

EBOLA-BEHANDLING:  Vi sikrer oss selv best mot Ebola ved å dra ut i verden og bekjempe det der det er, mener nødhjelpskoordinator Lindis Hurum i Leger uten grenser. Her et bilde fra et Ebola-behandlingssenter i Sierra Leone. Foto: Michael Duff / AP / Scanpix
EBOLA-BEHANDLING: Vi sikrer oss selv best mot Ebola ved å dra ut i verden og bekjempe det der det er, mener nødhjelpskoordinator Lindis Hurum i Leger uten grenser. Her et bilde fra et Ebola-behandlingssenter i Sierra Leone. Foto: Michael Duff / AP / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Et Europa uten et eget helsebyrå som jobber for å bekjempe epidemier, er et sårbart Europa. Det mener professor Peter Piot, forskeren som i 1976 oppdaget Ebola-viruset.

I den engelske avisa Independent tar han til orde for å opprette et eget helsebyrå i Europa som forsker på, sporer opp og aktivt jobber for å bekjempe virus-epidemier verden over.

Ebola-utbruddet i Vest-Afrika dette året, har vist oss viktigheten ved en lignende orgnasisasjon, mener Piot.

- Det er på tide at Europa får et veltrent helsekorps med mennesker som er spesialister i kontroll av utbrudd, sier forskeren.

- Se til USA Piot, som er fra Belgia men er bosatt i England, ser til USA og landets Center for Disease Control (CDC) for inspirasjon, og kaller det offentlige helsebyrået en formidabel kraft i antivirus-arbeidet.

Nødhjelpskoordinater Lindis Hurum i Leger uten grenser, støtter Piot i hans ønske om å etablere et mer aktivt helsebyrå som jobber for å bekjempe epidemier.

- Det er viktig å sikre kapasitet til å forebygge, men også reagere når det skjer et utbrudd andre steder i verden. Fokuset bør være der problemet er. Sånn sikrer vi oss selv best også, sier Hurum.

Var i epidemi-herjede Vest-Afrika Hurum har tilbragt til sammen tre måneder i Ebola-rammede land mens epidemien har herjet i år. I sommer tilbragte hun to måneder i Monrovia i Liberia. For en uke siden kom hun hjem til Norge etter en måneds opphold i Guinea.

I Liberia jobbet hun tett med CDC.

- CDC responderte raskt i Monrovia. Hadde andre respondert på samme måte, hadde situasjonen vært en helt annen, mener hun.

Kritiserer vesten Likevel var også CDCs respons for treg, mener Piot. Selv om han ber europeisk land se til USA og CDC for å lære, er han kritisk til hvor sent vestlige land skjønte alvoret i Ebola-epidemien som oppsto i Vest-Afrika i år.

- Vi har mulighet til å sørge for at dette blir den siste Ebola-epidemien noen sinne. Det eneste vi behøver å gjøre, er å sette smittede i karantene, sier Piot.

Å si at dette er løsningen på problemet, blir for enkelt, mener Leger uten grenser.

ADVARER:  Peter Piot, en av de som i 1976 oppdaget det dødelige Ebola-viruset, kaller Europa sårbart for en virus-epidemi. Han vil etablere et eget europeisk helsebyrå som aktivt bekjemper epidemier verden over. Foto: Afp
ADVARER: Peter Piot, en av de som i 1976 oppdaget det dødelige Ebola-viruset, kaller Europa sårbart for en virus-epidemi. Han vil etablere et eget europeisk helsebyrå som aktivt bekjemper epidemier verden over. Foto: Afp Vis mer

- Det er en overforenkling av situasjonen. Omfanget er så massivt at det ikke er mulig å isolere alle smittede. Det er viktig å ikke glemme at vi først og fremst trenger en vaksine for å stanse epidemien, sier Hurum.

- Fortsatt alvorlig Verdens helseorganisasjon sa mandag at over 7500 mennesker har dødd av Ebola det siste året. Det aller fleste i Guinea, Liberia og Sierra Leone.

- Epidemien var på sitt verste da jeg var i Monrovia. I Sierra Leone er situasjonen verst. Epidemien er fremdeles ikke under kontroll og i Guinea blir situasjonen stadig verre, sier Hurum.

I de nordlige delene av Sierra Leone er det innført reiseforbud i jula for å forsøke å holde Ebola-utbruddet i sjakk. Markedene er stengt, og det er også nedlagt forbud mot offentlige samlinger, ifølge Daily Independent.

Leger uten grenser har flere nordmenn i de epidemi-rammede områdene nå, og vil fortsette å sende helsepersonell ned til Vest-Afrika.

- Situasjonen er fortsatt alvorlig og fortvilende. Det eneste disse menneskene ønsket seg til jul, var en vaksine, sier nødhjelpskoordinatoren.

FORTSATT FORTVILENDE:  Selv om den massive medieoppmerksomheten rundt Ebola-epidemien i Vest-Afrika har stilnet, er situasjonen fortsatt alvorlig, ifølge Lindis Hurum i Leger uten grenser. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix
FORTSATT FORTVILENDE: Selv om den massive medieoppmerksomheten rundt Ebola-epidemien i Vest-Afrika har stilnet, er situasjonen fortsatt alvorlig, ifølge Lindis Hurum i Leger uten grenser. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer