<strong>SMITTET I LIBERIA:</strong>  Amerikaneren reiste fra Liberia 19. september og utviklet symptomer på ebola kort tid etter ankomst i USA. Her jobber helsearbeidere inne i leiligheten hvor mannen bodde i Dallas, USA. Foto: LM Otero / AP Photo / NTB Scanpix
SMITTET I LIBERIA: Amerikaneren reiste fra Liberia 19. september og utviklet symptomer på ebola kort tid etter ankomst i USA. Her jobber helsearbeidere inne i leiligheten hvor mannen bodde i Dallas, USA. Foto: LM Otero / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Ebola-pasient i USA døde etter en uke i isolat

Nå starter USA med flyplass-kontroller.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Etter å ha ligget på sykehus siden sist søndag, døde ebola-pasienten Thomas Eric Duncan i USA i dag.

Duncan var den første ebola-smittede som tok meg seg viruset ut av Vest-Afrika og til USA.

Sendt hjem med antibiotika Duncan kom til USA lørdag 20. september, og begynte å utvikle ebola-symptomer på onsdag. Etter et legebesøk fredag, ble han sendt hjem med antibiotika, og ble ikke innlagt før på søndag.

Svikten i rutinene har møtt stor kritikk i USA, og alle personer mannen hadde vært i kontakt med - over 50 stykk - overvåkes nå av myndighetene.

Dersom de utvikler symptomer, vil også de bli innlagt.

Ble sjekket på flyplassen Flyplassene i Liberia sjekker passasjerene for feber før de forlater landet, fordi feber er et viktig symptom på ebola.

Duncan testet negativt for feber på flyplassen, men utviklet symptomer i USA. Ebola-pasienter er ikke smittsomme før de utvikler symptomer, og det tok fire dager fra mannen fikk de første symptomene, til han ble innlagt på sykehuset.

Ebola-pasient i USA døde etter en uke i isolat

I de fire dagene kan han ha smittet de rundt seg. Ebola smitter via kroppsvæsker, og det holder å få en dråpe fra pasienten på en rift i huden eller slimhinnene.

Tok med viruset Nå skal USA også starte med egne symptom-sjekker på amerikanske flyplasser.

Duncan er den eneste vanlige flypassasjeren som har tatt med viruset til et land utenfor Afrika. I tillegg har hjelpearbeidere fått behandling for ebola-smitte i både Storbritannia, Spania, Tyskland og USA. I Spania ble en sykepleier smittet, etter å ha behandlet en prest hun tok med hjem.

Dette ebola-utbruddet er mer utfordrende enn tidligere utbrudd, fordi det har spredd seg inn i urbane områder hvor folk reiser mer. Tidligere utbrudd har vært begrenset til landsbygda, men dette ebola-utbruddet har inntatt hovedstaden i Liberia, Sierra Leone og Guinea.

Nettopp på grunn av flytrafikken, anslår forskere fra Northeastern University i Bosten at det er 75 prosent sjanse for at viruset vil spre seg til Frankrike innen slutten av oktober. 50 prosent sjanse er det for Storbritannia og 40 for Belgia, basert på flytrafikken.

Da det ble klart at en norsk kvinne er smittet mandag, sa Leger uten grenser at verdenssamfunnet må stoppe utbruddet der, for å hindre videre spredning.

- Det eneste ansvarlige er å sende flere folk ned, slik at vi kan behandle de som er smittet og hindre videre smitte. Det er den eneste måten å stoppe denne epidemien på, sa generalsekretær Anne-Cecilie Kaltenborn til Dagbladet.

Ebola-pasient i USA døde etter en uke i isolat

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer