Ebola-pasient kjemper for livet i Texas

Myndighetene kjemper for å hindre at det dødlige viruset skal spre seg.

SMITTET: Thomas Eric Duncan er diagnostisert med det første tilfellet av ebola i USA. Han kjemper nå for livet på et sykehus i Dallas. Bildet er fra et bryllup han deltok i Ghana i 2011. Foto: AP Photo/Wilmot Chayee / TT / kod 436
SMITTET: Thomas Eric Duncan er diagnostisert med det første tilfellet av ebola i USA. Han kjemper nå for livet på et sykehus i Dallas. Bildet er fra et bryllup han deltok i Ghana i 2011. Foto: AP Photo/Wilmot Chayee / TT / kod 436Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Thomas Duncan fra Liberia er den første som har fått diagnostisert det dødlige ebola-viruset i USA etter en reise til Vest-Afrika. I helga forverret tilstanden hans seg fra alvorlig til kritisk.

- Tilstanden har forverret seg. Han kjemper for livet, sier direktør for det føderale senteret for smittekontroll (CDC), Thomas Frieden, ifølge Guardian.

38 mennesker Mandag skal Frieden etter planen orientere president Barack Obama om arbeidet med å forhindre et utbrudd av ebola-virus i USA. Frykten har spredd seg i nabolaget i Dallas i Texas der Duncan bor.

Til sammen 38 mennesker som kan ha vært i kontakt med Duncan etter at han kom til Dallas. Den siste av disse mennenskene, en hjemløs mann, ble sporet opp søndag. Ingen av dem har så langt vist tegn til å være smittet, men det kan ta opptil 21 dager før symptomene fra viruset dukker opp, og de blir nå nøye fulgt opp av helsepersonell.

Duncan selv ligger i isolasjon på Texas Health Presbyterian Hospital i Dallas siden forrige søndag. I Nebraska forbereder også et sykehus seg på å ta imot den en fotograf for NBC News, som har fått ebola mens han oppholdt seg i Liberia.

- Kjemper for livet Fredag opplyste Verdens helseorganisasjon at ebola har tatt livet av mer enn 3400 mennesker. 382 helsearbeidere er blitt smittet av viruset, og mer enn halvparten har dødd.

- Jeg er trygg på at vi ikke vil se et stort antall smittede. For øyeblikket er mannen, som kjemper for livet i Dallas, den eneste pasienten som har fått ebolaviruset i USA. Vi vet det er bekymringer og rykter, og vi vil spore dem opp. Vi vil at folk skal være bekymret, men passelig bekymret, sier Frieden til CNN.

Familien til Duncan ble i helga flyttet til en hemmelig adresse.

- Vi er bekymret for at et par familiemedlemmer hadde veldig tett kontakt med ham mens han var syk, sier Frieden.

Sykehuset i Dallas får også kritikk for sin håndtering av saken. Første gang Duncan henvendte seg dit for å få legehjelp, ble han sendt hjem igjen uten å bli testet for ebola. Det tok også flere dager før helsepersonell destruerte sengetøy og annet materiale i Duncans leilighet som kan ha ebolaviruset på seg.

DESTRUERT: Helsepersonell fjerner materiale fra leiligheten til den første som fikk diagnostisert evbola i USA. Foto: Joe Raedle/Getty Images/AFP
DESTRUERT: Helsepersonell fjerner materiale fra leiligheten til den første som fikk diagnostisert evbola i USA. Foto: Joe Raedle/Getty Images/AFP Vis mer