Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kongo-valget: En drøy million nektes å stemme til etter presidentinnsettelsen

Ebola-sjokk i Kongo-valget: 1,2 millioner får ikke stemme før presidenten er tatt i ed

Kaos omgir dagens valg i Kongo.

TRUET FAVORITT: Ifølge en fersk valgundersøkelse kan ikke president Joseph Kabilas håndplukkede favorittkandidat Emmanuel Ramazani Shadary (bildet) ta det for gitt at han faktisk vil bli valgt til Kabilas etterfølger. Foto: NTB Scanpix/Luis Tato/AFP
TRUET FAVORITT: Ifølge en fersk valgundersøkelse kan ikke president Joseph Kabilas håndplukkede favorittkandidat Emmanuel Ramazani Shadary (bildet) ta det for gitt at han faktisk vil bli valgt til Kabilas etterfølger. Foto: NTB Scanpix/Luis Tato/AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag går en ukjent andel av Kongos 40 millioner stemmeberettigede til valgurnene i Afrikas nest største land.

Selv etter kongolesisk standard er opptakten kaotisk:

  • Lørdag kveld avviste de to ledende opposisjonskandidatene en fredspakt foreslått av valgkommisjonen for å unngå vold etter valget.
  • Grunnet vold, et ebola-utbrudd og sikkerhetssituasjonen har valgkommisjonen utsatt valget i tre sterke opposisjonsområder til mars neste år.
  • Valget skulle egentlig blitt holdt for ei uke siden, men ble utsatt i siste øyeblikk.

- Ekstremt høyt voldspotensiale

Ifølge en velgerundersøkelse fra Congo Research Group (CRG) ved New York University, blir ikke valget den parademarsjen for regimets kandidat som mange har trodd.

Undersøkelsen er basert på to ulike meningsmålinger.

- Hvis valget er fritt og rettferdig, er det nesten sikkert at en opposisjonskandidat vinner valget, heter det i undersøkelsen.

Ifølge CRG ligger opposisjonskandidaten Martin Fayulu an til 47 prosent av stemmene, foran Felix Tshisekedi med 23 prosent. Først på tredjeplass kommer regimets mann Emmanuel Ramazani Shadary, med 19 prosent.

Går alt bra, kan valget bli det første demokratiske regimeskiftet i det krigsherjede afrikanske landet siden uavhengigheten i 1960.

LIKSOM-VALG: Det har skapt mye sinne at valget i byen Beni i Kongo er utsatt til etter den planlagte presidentinnsettelsen i januar, på grunn av et ebola-utbrudd. Her gjennomfører innbyggere i byen et liksom-valg søndag 30. desember. Foto: NTB Scanpix/AP/Al-hadji Kudra Maliro
LIKSOM-VALG: Det har skapt mye sinne at valget i byen Beni i Kongo er utsatt til etter den planlagte presidentinnsettelsen i januar, på grunn av et ebola-utbrudd. Her gjennomfører innbyggere i byen et liksom-valg søndag 30. desember. Foto: NTB Scanpix/AP/Al-hadji Kudra Maliro Vis mer

Det er det ingen grunn til å ta for gitt.

- Potensialet for vold er ekstremt høyt, heter det i CRGs undersøkelse.

- Åpenbart valgfusk

Forskerne skriver at et gjennomsnitt på 48 prosent svarte meningsmålerne at de «nesten sikkert og/eller trolig» ville delta i protester mot et «fikset» valg.

Allerede før valglokalene åpnet i morges, var det gode grunner til å frykte nettopp det: I tre distrikter, som ifølge britiske the Guardian er opposisjonsbastioner, har valgkommisjonen utsatt valget til mars neste år.

Dette betyr i følge BBC at nesten 1,3 millioner stemmer ikke vil telle med, fordi presidenten skal tas i ed allerede i januar.

BBC skriver at dette har dette framkalt vold og sinne.

Dermed virker det sannsynlig at det bryter ut protester når valget er over.

FAVORITT: Ifølge en undersøkelse gjort av Congo Research Group (CRG) ved New York University ligger presidentkandidate Martin Fayulu an til å vinne dagens valg i Kongo. Her avgir han stemme i Kongos hovedstad Kinshasa. Foto: NTB Scanpix/AP/Jerome Delay
FAVORITT: Ifølge en undersøkelse gjort av Congo Research Group (CRG) ved New York University ligger presidentkandidate Martin Fayulu an til å vinne dagens valg i Kongo. Her avgir han stemme i Kongos hovedstad Kinshasa. Foto: NTB Scanpix/AP/Jerome Delay Vis mer

- Det kommer til å bli valgfusk, det er helt åpenbart. Spørsmålet er heller hvor avgjørende det blir, sier NUPI-forsker Morten Bøås til Dagbladet.

- Har mest ressurser

Selv holder Bøås en knapp på regimets mann, Kabilas håndplukkede Emmanuel Ramazani Shadary.

- Mest sannsynlig vinner regimets mann, fordi han har mest ressurser.

Bøås peker på at det bare er en valgomgang. Dermed kan valget vinnes med mindre enn halvparten av stemmene.

Blir vinnerens margin over 10 prosent, tror ikke Bøås at valgfusk vil få noen stor betydning - og motsatt hvis marginene blir små. I så fall er det regimets mann Shadary som er best posisjonert.

- Det er ingen tvil om at regimet har størst muligheter til å fuske.

De 18 kandidatene utenom favorittsjiktet på tre har magre sjanser til å bli president, men gjør det desto lettere for regimet å spille på splitt- og hersk-effekten.

- Slu og kynisk

Det siste har avtroppende president Joseph Kabila ifølge Morten Bøås vært dyktig til, fra han overtok etter at faren Laurent Kabila ble drept i 2001.

- Det har vært en del politisk vold, men langt unna den brutaliteten som man har sett hos andre herskere. Han måtte lære seg å trå vannet veldig fort, og bli en slu og kynisk maktpolitiker. Hvis ikke ville han dø, og kanskje resten av familien hans også.

At Kabila går av nå, to år på overtid, skyldes at grunnloven ikke tillater at han gjenvelges.

Uansett hvem som vinner, er det enkelte ting som ikke vil forandres, tror Morten Bøås.

- Alle i den politiske eliten er på et eller annet nivå involvert i korrupsjon, sier Bøås.

- Problemet er at det er en ekstremt skjev fordeling. Elitene har i veldig stor grad beriket seg selv.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!