Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ebola-smittede flykter fra sykehusene

Sykdomsfrykten sprer seg i Uganda. 14 personer er så langt døde i det livsfarlige virusutbruddet.

SMITTEVERN: Særlig helsearbeidere er utsatt for Ebola-viruset, som smitter gjennom nærkontakt. Her har personell fra Verdens helseorganisasjon ikledd seg hvite beskyttelsesdrakter før de entrer sykehuset i Kibale, distriktet hvor utbruddet startet. Foto: AFP PHOTO / ISAAC KASAMANI / SCANPIX
SMITTEVERN: Særlig helsearbeidere er utsatt for Ebola-viruset, som smitter gjennom nærkontakt. Her har personell fra Verdens helseorganisasjon ikledd seg hvite beskyttelsesdrakter før de entrer sykehuset i Kibale, distriktet hvor utbruddet startet. Foto: AFP PHOTO / ISAAC KASAMANI / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ytterligere seks personer er innlagt på sykehus i Uganda med mistanke om Ebola-smitte, melder Associated Press (AP). Dersom tilfellene bekreftes, øker antallet smittede mennesker med det fryktede og dødelige viruset til 26.

Utbruddet, som startet for tre uker siden i Kibaale-distriktet vest i landet, har så langt krevd minst 14 liv. Helsetalsmann Stephen Byaruhanga sier smitten nå har spredt seg mellom flere landsbyer i området.

- Det er ikke lenger bare én landsby, men flere landsbyer som er berørt, sier Byaruhanga.

Unngå kroppskontakt Viruset smitter gjennom berøring, som klemming, kyssing og sex, og Ugandas president Yoweri Museveni gikk i går ut og ba folket om å unngå kroppskontakt.

Uganda-utbruddet startet hos en gravid kvinne, som senere døde. Deretter ble åtte av slektningene smittet mens de deltok i begravelsen. Også kvinnens sykepleier og sykepleierens barn omkom.

Helsemyndighetene jobber nå på spreng for å få oversikt over alle som har hatt kontakt med smittede, slik at de kan settes i karantene, men arbeidet blir vanskelig på grunn av frykt.

Syke landsbybeboere nekter å la seg undersøke på sykehus, av frykt for at de ikke har Ebola, men blir smittet der. Nyhetsbyrået AP melder at ett sykehus opplevde at pasienter med mistenkt Ebola flyktet etter da sykdomsutbruddet ble annonsert.

Ved et annet sykehus har sykepleiere nektet å arbeide etter at en lege ble syk og døde.

Bladet New Scientist melder at årets utbrudd synes å bare smitte gjennom nærkontakt, og at det derfor er lite trolig at hovedstaden Kampala vil herjes av en stor epidemi.

- Ikke fare for turister Folkehelseinstituttet (FHI) sier til Dagbladet at de følger situasjonen, og at det ikke anses som farlig å reise til landet. Smittefaren for turister er liten.

- Verdens helseorganisasjon har ikke satt noen reiserestriksjoner, og vi forholder oss til dem, sier lege Tone Bruun i FHI.

Hos mennesker forårsakes ikke sykdommen ebola-hemoragisk av ett, men fem nært beslektede undertyper Ebola-virus som så lagt er identifisert. Utbruddet i Uganda skyldes Sudan-stammen som har en dødelighet på «bare» 60 prosent, ifølge New Scientist.

Ved smitte slår symptomene og døden raskt inn. Først feber, hodepine, muskel- og leddsmerter, før det utvikler seg diaré, oppkast og magesmerter. Mange pasienter opplever indre og ytre blødninger fra flere steder på kroppen.

Ukjent opphav Årets utbrudd er det fjerde i Uganda på 12 år. Det verste så langt, i 2000, førte til 425 smittetilfeller. Litt over halvparten av disse pasientene døde, ifølge den medisinske litteraturen.

Hvorfor viruset er så godt som borte i perioder, før det plutselig bryter ut i epidemier, er ikke kjent. Reiselege Gunnar Hasle sier til Dagbladet at det ikke er kjent hvor og hva viruset kommer fra ved disse hendelsene, bortsett fra at det trolig er dyr i naturen. 

- Men vet ikke hvilke dyr, eller hvorfor det plutselig dukker opp hos mennesker, sier Hasle ved Reiseklinikken i Oslo, og anbefaler turister om å holde seg unna akkurat de stedene hvor det er bekreftede utbrudd. «Reise ellers i Uganda er greit», sier han.

Ebola har aldri vært påvist i Norge eller USA, ifølge FHI og deres amerikanske kolleger i CDC, og har rapportene har begrenset seg til de sentralafrikanske landene DR Kongo, Republikken Kongo, Gabon, Sudan, Elfenbenskysten, og Uganda.

DØDELIG VIRUS: Minst 14 personer er så langt døde i Ebola-utruddet i Uganda. Foto: EPA/FREDERICK A. MURPY / CDC / SCANPIX
DØDELIG VIRUS: Minst 14 personer er så langt døde i Ebola-utruddet i Uganda. Foto: EPA/FREDERICK A. MURPY / CDC / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media